Film

Skribent

MovieZine

8 oktober 2013 | 20:01

"Trollkarlen från Oz": Vad hände sen?

"Trollkarlen från Oz", en av de mest älskade musikalerna någonsin, släpps för första gången på 3D-Bluray.

Filmen som spelades in mellan den 13 oktober 1938 och 16 mars 1939, anses vara den film som setts flest gånger av alla filmer, tack vare att den visades på TV i USA varje år i 40 år. Nyutgåvan som kommer på 3D Blu-ray i veckan, i samband med filmens 75-årsjubileum, ska vara den äldsta filmen att konverteras till 3D.
75 år efter att filmen började spelas in frågar vi, vad hände med skådespelarna sedan?

Judy Garland/Dorothy: Judy Garland, som var 16 år när hon spelade Dorothy i "Trollkarlen från Oz", hade redan en lång karriär som barnskådespelare och sångerska, är nu mera känd för att ha fått ett av Hollywoods mest tragiska liv. Redan som barn fick hon kämpa, med en mor som pressade henne till att slå igenom och bli känd, och en far som ständigt undertryckte sin homosexualitet. Fadern dog strax efter att Judy Garland kommit till Hollywood 1935.

Med "Trollkarlen från Oz" blev Garland omedelbart en stjärna. Hon spelade i flera musikaler de kommande åren. Men tragedin slog till igen redan 1942. Då hade Garland gift sig i all hemlighet, och blivit gravid. Studion MGM övertalade henne då att göra abort för att behålla sin oskuldsfulla image. Aborten fanns sedan med henne i resten av hennes liv, som en mörk och inhuman handling som hon tvingats till och ångrade. Äktenskapet sprack 1943, efter bara två år.

Efter åtskilliga romanser och affärer gifte hon sig sedan med den legendariske regissören Vincente Minnelli, och 1946 fick de ett barn tillsammans. Garland hamnade då i förlossningsdepression. Hennes mentala hälsa blev allt sämre, hon hallucinerade och kom med falska anklagelser mot människor i hennes omgivning, och efter flera självmordsförsök hamnade hon 1949 på en rehabiliteringsklinik.

Hon återhämtade sig och återvände till filmbranschen, men efter att ha blivit utbytt i tre filmer i rad sparkades hon från MGM 1950, och hennes andra äktenskap var i upplösning.

Karriären fick ett uppsving efter att Garland uppträtt på scen i London, och träffat mannen som skulle bli hennes tredje make. Med Sidney Luft fick hon en dotter och en son. Men affärerna fortsatte, bland annat med Frank Sinatra och James Mason. Samtidigt förlorade hon stora summor pengar på grund av sin mans spelberoende, och deras äktenskap blev sämre och sämre.

1961 återvände Garland till filmens värld, men hon hamnade ofta på löpsedlarna på grund av sitt alkohol- och drogberoende. Hon gjorde sin sista film 1963. Två år senare var skilsmässan från Sidney Luft klar. Hon skulle hinna med ytterligare två äktenskap innan hon dog av en överdos av barbituater, ett läkemedel mot ångest och depression, efter ett framträdande i London.

Frank Morgan/Trollkarlen, professor Marvel: Frank Morgan spelade fem roller i "Trollkarlen från Oz". Förutom trollkarlen själv spelade han professor Marvel, en vakt, portvaktaren och kusk. Han är mest känd för "Trollkarlen från Oz", men har spelat i en mängd filmer, främst i biroller, ofta i rollen som en medelålders mysgubbe med varmt hjärta. Han spelade bland annat med James Stewart i både "Den lilla butiken" och "Flykt undan våldet" 1940 och i "Säg ja till livet" 1949. Hans sista film, "Styv i korken", kom ut 1950, efter hans död.

Frank Morgan dog av en hjärtattack 1949.

Margaret Hamilton/Wicked Witch of the West, Miss Gulch: Den onda häxan i "Trollkarlen från Oz" är en av de mest välkända skurkarna i filmhistorien. Hon har rankats som nummer fyra på Amerikanska Filminstitutets lista över filmskurkar. Så det är inte så konstigt att Margaret Hamilton är mest känd som häxan.

Så till den grad har hon präglat rollen som den elaka häxan, att barn under hela hennes karriär kom fram till henne och undrade varför hon var så elak mot Dorothy. Det gick så långt att hon var med i ett barnprogram i amerikansk TV 1968 för att förklara att häxor inte fanns på riktigt, utan att det bara var en karaktär i filmen. Hon berättade också att hon trodde att häxan var en person som var ensam och ledsen, och som levde ett liv i ständig frustration eftersom hon aldrig fick som hon ville.

Margaret Hamilton dök upp i små rolleri flera TV-serier från början av 1950-talet och framåt. När hon spelade Grandma Frump i "Familjen Addams", som gick mellan 1964 och 1966, hade hon på sig samma klänning som hon hade i rollen som Miss Gulch i "Trollkarlen från Oz".

Ray Bolger/Fågelskrämman: Även Ray Bolger fick sitt livs roll i "Trollkarlen från Oz". Han var till och med fysiskt märkt av rollen i ett år efter inspelningen, eftersom masken han bar som fågelskrämman delvis bestod av ett vävt gummimaterial som skulle föreställa tyg, och som lämnade kvar ett mönster av linjer i hans ansikte i ett helt år efter att filmen blivit färdig.

Trots filmens succé fick Bolger lämna MGM efter att ha spelat fågelskrämman. Han gjorde några filmer med RKO, innan han istället hamnade på Broadway. Där gjorde han succé, och vann en Tonystaty för bästa skådespelare i en musikal för sin roll i "Where's Charley?" 1949. Han gick sedan vidare till TV där han hade sin egen TV-show, "Where's Raymond?".

Ray Bolger blev den från "Trollkarlen från Oz" som levde längst. Han gick bort i januari 1987, 57 år gammal.

Bert Lahr/Det fega lejonet: Tråkigt nog fick Bert Lahrs karriär ingen vidare skjuts av hans insats som lejonet i "Trollkarlen från Oz". Hans rörelser och reaktioner ansågs för yviga och stora för att passa på filmduken. Han fick däremot en karriär på Broadway, och vann en Tony för bästa skådespelare 1964.

Bert Lahr gick bort 1967. När Judy Garland hörde talas om hans död skulle hon just göra en show i Las Vegas. Hon tillägnade sitt framförande av sången "Somewhere over the rainbow" den kvällen till minnet av "sitt älskade fega lejon".

Jack Haley/Tin Man: Jack Haley gick samma öde till mötes som Bert Lahr och Ray Bolger. Trots en lysande insats i "Trollkarlen från Oz" tog filmkarriären helt enkelt inte fart. Han medverkade i ett antal filmer under 1940-talet, och syntes sedan i ett fåtal TV-serier, men förblir allra mest känd som plåtmannen.

Jack Haley var även svärfar till Judy Garlands dotter Liza Minnelli, som var gift med sonen Jack Haley Jr mellan 1974 och 1979 då de skiljde sig.

Terry/Toto: Dorothys trogna hund spelad av terriertiken Terry hade en lysande Hollywoodkarriär, med över 15 filmer under sitt tolvåriga liv. Hennes karriär höll dock på att ta slut med "Trollkarlen från Oz", när en vakt trampade på hennes tass så att den bröts. Hon återhämtade sig dock, och kunde komma tillbaka till inspelningen efter bara någon vecka.

Under inspelningen av "Trollkarlen från Oz" blev Judy Garland så förtjust i Terry att hon ville adoptera hunden. Men hennes ägare ville inte gå med på det, så istället fick Terry en fin filmskådiskarriär.

Emma Borneland

| 8 oktober 2013 20:01 |