CANNES 2016

Skribent

Jonna Vanhatalo

11 maj 2016 | 21:01

Trollen invaderar Cannes - vi såg de första klippen ur animerade "Trolls"

Dreamworks senaste animation är en film om troll. Små söta, färggranna figurer som älskar att kramas och sjunga. Skaparna bakom ”Shrek” är också männen bakom denna fantasieggande saga och av det lilla vi fick se i Cannes höjs i alla fall min pepp-puls rejält.
Under årets filmfestival i Cannes får jag och en handfull entusiaster se några snuttar ur den fantasifulla produktionen ”Trolls” som kommer ha premiär i höst.

Trollen är lurviga, glada krabater i olika färger som inte har några bekymmer alls i världen. De lever i harmoni och har en blomma som klocka som signaler varje timme att det är dags att kramas. De påminner lite om Smurfarna. De lever i sin egen lilla värld, gör sina egna grejer och trivs med det. Dock dyker plötsligt en dag en av Trollens egna Gargamel upp. Bergen-jättarna är ondsinta och olyckliga och har bara en enda glädje i livet och det är att mumsa trollkött. Ett av dessa monster tar flera små Troll till fånga och det blir upp till den gladaste av de glada – Poppy, att vandra till Bergendalen för att rädda sina kamrater och med sig tar hon den minst pigga polaren Branch som motvilligt följer med för att slippa de andras kramar. 


”Trolls” verkar blir en sann fröjd för samtliga sinnen. Det är vackert animerat och så fluffigt att det kittlar på huden, roligt, gulligt och dessutom låter det bra. Anna Kendricks och Justin Timberlake är rösterna till de två huvudfigurerna och efter presentationen får vi höra duetten sjunga en låt ur filmen.

Musiken spelar överhuvudtaget en stor roll i filmen. Förutom nyskrivna låtar av Timberlake själv kommer vi få höra klassiker som Simon and Garfunkels ”Sounds of Silence” och Cyndi Laupers ”True Colors”.

Jeffrey Katzenberg är en av grundarna för Dreamworks Animation. Han presenterar med glädje och stor ömhet ”Trolls” och tackar Cannes för möjligheten att visa även animerade verk för en festivalpublik. Detta blir den 16:e Dreamworks-animationen att visas på festivalen och med tanke på att animationer och tecknat för bara några decennier sedan endast var ämnat för barn, säger han, har vi kommit långt. Och tack och lov för att vi har det! Sedan animationer började visas för festivalpubliken började intresset även hos andra vuxna växa och idag är målgruppen för filmerna barn fast minst lika mycket deras föräldrar och andra med åldern inne. 

Tack vare teknologins framfart och utveckling finns inga gränser för vad som kan trollas fram med data och digitalgrafik och i ”Trolls” har det verkligen investerats fantasi för att skapa den otroliga världen som vi för en stund får ta del av och nästan bokstavligen kliva in i. 


”Trolls” har biopremiär den 28 oktober. Och som jag längtar redan.
| 11 maj 2016 21:01 |