Film

Skribent

Scott Ginyard

12 augusti 2014 | 18:00

Trailertisdag: Kristen Stewart i Guantanamo

MovieZine tar en titt på veckans heta trailersläpp, från "Camp X-Ray" till "The Guest" och mer därtill.

Kristen Stewart som fångvaktare, Stephen Hawking, mystiska gäster och falsk predikan är vad senaste veckans trailerutbud har att bjuda på.


Camp X-RayEfter roller som vampyrälskande Bella och Snövit har Kristen Stewart bytt ut fantasymiljöer mot en av USA:s kanske mest kontroversiella platser, nämligen Guantanamo-fängelset på Kuba. Stewart spelar en ung kvinna som väljer att ta värvning i den amerikanska militären men som oplanerat istället får arbeta som fångvaktare i det ökända fängelset. Väl där inser hon snabbt att allt är inte så svart och vitt, gott och ont i fängelset som kanske den amerikanska regeringen vill att allmänheten ska tro. 
 
Trailern visar en sammanbiten och fundersam Stewart som vid sin ankomst får lära sig tydliga regler om hur man som vakt ska interagera med fångarna. Stewarts karaktärs växande insikt tydliggjörs på ett stillsamt men samtidigt kraftfullt vis i trailern. Musik och bild är melankolisk och vittnar om att den unga fångvaktaren är splittrad. 

Camp X-Ray” är förhoppningsvis som trailern en fundersam och modig film som kan dela med sig av ett nytt perspektiv på en plats som länge har varit en het debatt i media och politik. Filmen kommer i Sverige debutera på Stockholms filmfestival i november. 

The Theory of Everything


En av modern tids största forskare och kosmologer, Stephen Hawking, porträtteras i ”The Theory of Everything” av brittiske skådespelaren och ”Les Misérables”-sångaren Eddie Redmayne. Filmen följer Hawkings liv från student till etablerad och respekterad forskare och hans kamp med sin nervsjukdom.

Personligen tycker jag Hawking och hans forskning är fascinerande och häpnadsväckande. Därför är en film om hans liv något som har stor potential att vara både intressant och bra. Men jag är kluven efter att ha sett trailern till ”The Theory of Everything”. Jag vill gärna se filmen för att lära mig mer om Hawking och hans liv men samtidigt är jag skeptisk då trailern som så många andra biografi-filmer ofta ska vara överdramatiska och översentimentala. Trailern drar musten ur en med sin sliskiga och pampiga stil. 

Förhoppningsvis är trailern missvisande och filmen sevärd. Hawking får vi lära oss mer om den 30:e januari nästa år.

The GuestEn man ringer på familjen Petersons dörr. Han utger sig för att vara från samma miltärpluton som familjens avlidna son. Mannen välkommnas in och börjar göra sig tillrätta i familjens hus. 

The Guest” har en intressant premiss där identitet och lurendrejeri verkar vara i centrum. Men också kulsprutor och action om man ska tro trailern. Det är inget nytt som bjuds på men det är en trailer som väcker mitt intresse då den börjar som en drama/thriller-film men vars narrativ sedan eskalerar i action och våld. Vem är den här gästen och vad vill han? 

En simpel fråga som vi förhoppningsvis kan få svaret på snart. Filmen debuterade på Sundance i början av året och har premiär i Storbrittannien och USA i september.

Believe MeFyra desperata vänner och college-studenter som inte har råd att betala för sin terminsavgift bestämmer sig för att starta en falsk välgörenhetsorganisation för att tjäna pengar. De startar en i kyrkans namn och via falsk predikan och ord om Gud lyckas de fånga en större publik än vad dem hade föreställt sig.

Believe Me” ser ut att vara både provocerande och smart. En film som verkar skoja friskt med religion, kyrkan och de megaförsamlingar som existerar i främst USA. Frågan är bara om filmen lyckas med det viktigaste en komedi ska göra, nämligen vara rolig.

Saken kan vi förhoppningsvis undersöka inom en snar framtid, filmen har premiär i september i USA. 

| 12 augusti 2014 18:00 |