Film

Skribent

Rasmus Foltmar Elfton

1 februari 2011 | 17:35

Trailertisdag: Intima hemligheter

Cancersjuka, intima hemligheter, trolljägare, konspiratörer och stulna identiteter handlar denna veckas trailertisdag om.

Detta är denna veckas trailertisdag!

The Conspirator

Mary Surratt är en ensam kvinna som står anklagad som medkonspiratör till mordet på Abraham Lincoln. Medan hela nationen sätter sig upp mot henne blir hon tvingad att lita på hennes motsträviga advokat för att få reda på sanningen och rädda hennes liv.

Vi har fått vänta ganska länge nu, men äntligen är den första trailern till Robert Redfords nya film här. Med i rollerna har vi bland annat den fantastiska skådespelaren Tom Wilkinson, som nu senast var med i "Green Hornet" tillsammans med Seth Rogen. Wilkinson är alltid ett säkert kort, och kommer antagligen prestera bra i även denna film. Trailern avslöjar precis lagom mycket handling och har ett bra tempo.

Filmen får amerikansk biopremiär i april 2011.

Peep World

På deras fars 70:e födelsedag träffas fyra syskon för att komma till tals om en nyligen utkommen bok av det yngsta syskonet, som avslöjar familjens mest intima hemligheter.

En indiefilm med skådespelare från de bästa TV-serierna? Ja, tack. I "Peep World" får vi ett par igenkända ansikten. Rainn Wilson från "The Office U.S" där han spelar den roligaste karaktären någonsin i form av "Dwight". Sen har vi Michael C. Hall från Dexter. Han kan ha problemet att alltid bli jämförd med hans karaktär "Dexter" då han sällan ändrar så mycket från film till film. Det är mest samma jargong hela tiden. Förhoppningsvis är det ändring på det nu. Handlingen är intressant och med den unika ensemblen kan det faktiskt bli något.

Filmen får amerikansk biopremiär under 2011.

Beginners

En ung man får två tillkännagivanden berättat för sig av sin äldre far; fadern har drabbats av obotlig cancer och han har en ung manlig älskare.

Ewan McGregor har aldrig varit hetare, och hans lista med kommande filmer blir likt Natalie Portman bara längre och längre. Den här filmen verkar även denna intressant på grund av den annorlunda handlingen. Jag älskar hur det har gått från att vara tabu, till att vara nästan trendigt, att göra film om homosexuella. Visst, man har gjort det i alla tider, men det först nu det känns på riktigt, ärligt. En av få riktigt positiva utvecklingskurvor som går att avläsa från Hollywood idag. Christopher Plummer verkar stormtrivas som gamma homosexuella gubbe med obotlig cancer. Ser fram emot den här!

Filmen får svensk biopremiär 9 september 2011.

Troll Hunter

Ett produktionsbolag får 283 timmar inspelat material levererat vid dörren utan förklaring. De klipper ihop materialet i kronologisk ordning och resultatet är denna sensationella dokumentär om en trio ungdomar som gör ett specialarbete om en förmodad björntjuvskytt och råkar snubbla över övernaturliga statshemligheter.

Norrmännen är helt klart mest innovativa i Norden. Vi fick se första försöket på denna innovativitet i "Död Snö", men nu äntligen verkar det ha slagit rätt. Även den här filmen tar tag i mig på grund av dess annorlunda handling. Norrmännen har på sista tiden börjat leverera bättre filmer och kör om oss svenskar ganska rejält. Jag älskade "Cloverfield" och "REC", och om den här kan komma i närheten av dem så kan jag ha en ny nordisk favoritfilm.

Filmen visas just nu på Göteborgs Filmfestival.

Unknown

Dr Martin Harris (Liam Neeson) vaknar upp från en koma och upptäcker att hans identitet har stulits. Ingen, inte ens hans fru, tror på honom. Tillsammans med en ung kvinna ger han sig ut på jakt för att bevisa vem han är.

Liam Neeson har på något sätt lyckats skapa sin helt egna genre där han åker runt och delar ut kokt stryk till alla som ställer sig i hans väg. Senast såg vi det i den briljanta filmen "Taken". Hans motspelerska som spelar hans fru, January Jones, är lika vacker och enastående som alltid. Jag räknar med en hel del "twists and turns" i den här filmen, och hoppas på att Liam sparkar rumpa enda in i det sista.

Filmen får amerikansk biopremiär 18 februari 2011.

| 1 februari 2011 17:35 |