Film

Skribent

Scott Ginyard

20 maj 2014 | 21:01

Trailertisdag: Det är dags att lämna vår planet

MovieZine tar en titt på veckans heta trailersläpp, från "Interstellar" till "Transformers: Age of Extinction" och mer därtill.

Slagsmålsrobotar, minimalistiskt familjedrama, hemlighetsfull maskhålsfilm och lägenhetsskräck är senaste veckans trailers man inte får missa.

Transformers: Age of Extinction

Michael Bays explosiva robotfilmer får förstärkning en fjärde gång. Shia Labeouf har dumpats i förmån för den produktiva Mark Wahlberg som får rollen som ensamstående far vars nyligen införskaffade lastbil visar sig vara en Transformer. Vad som sedan följer ser ut att vara den gamla vanliga buféen av explosioner, svett, arga Transformers och en smått förvirrad Wahlberg.

Trailern gör det enkelt för sig med den simpla kombinationen av dramatisk musik, intensiva action-scener och korta repliker som är lätta att komma ihåg. Det är en ytterst effektiv trailer som vet vad som krävs för att fånga sina fans. Michael Bay och gänget kommer troligen inte göra varken sina fans eller studiochefer besvikna när "Transformers: Age of Extinction" dyker upp på svensk bio den 10 juli. Om man som jag är trött på "Transformers" lär det inte finnas mycket att hämta från "Age of Extinction" förutom Peter Cullens mäktiga röst som Optimus Prime förstås, den kan man aldrig bli trött på.

Hellion

"Breaking Bad"-stjärnan Aaron Paul spelar en frånvarande fader vid namn Hollis vars 13-åriga son Jacobs brottsliga beteende har tvingat lillebrodern Wes att flytta ut och bo med sin faster. Emotionellt instabila Hollis och Jacob måste ta ansvar för sina handlingar om de ska ha någon chans att förena familjen igen.

"Hellion" ser ut att vara ett intensivt men samtidigt lågmält och enkelt drama där skådespelarprestationer och karaktärer är i främsta fokus. Det är en minimalistisk trailer där allt från musik till bild är nedtonat för att få filmen och karaktärernas inre känslor att hinna synas på endast två minuter. Något trailern gör utmärkt. Det finns en tyngd och en emotionell obehaglighet i trailern som förhoppningsvis också lyfts fram i själva filmen.

"Hellion" har visats på Sundance och diverse andra amerikanska filmfestivaler, något svensk premiärdatum finns dock inte just nu.

Interstellar

En av årets kanske mest efterlängtade filmer har naturligtvis en av årets mest efterlängtade trailers. Efter att ha sagt farväl till Gotham med en riktig vattendelare till slut är Christopher Nolan tillbaka. Precis som alltid är det mesta kring Nolans "Interstellar" hemligt. Det vi vet är att filmen involverar rymdresor och maskhål och att nyligen Oscarsvinnande Matthew McConaughey spelar huvudrollen.

Den stora frågan kring ett såpass hemligt projekt som "Interstellar" är om trailern avslöjar något mer om filmens handling. Svaret är både ja och nej. Vi får en mycket tunn inblick i McConaugheys karaktär och hans familj. Vi får se glimtar av Nolans tunga rollista med namn som Michael Caine, Jessica Chastain, Anne Hathaway och Casey Affleck. Vi får en hint om att mänskligheten är redo att flytta om Michael Caines visa ord stämmer: "We're not meant to save the world, we're meant to leave it". Vi får dessutom se rymdskepp och maskhål men inget av det som trailern visar förklarar egentligen handlingen. Vi bjuds endast på diffusa bilder och repliker som egentligen inte säger någonting. Men det är det som gör trailern så utmärkt spännande. Man vill se men man vill ändå inte se. Undvika spoilers men samtidigt se hur filmen ser ut.

Det är uppenbart att det finns mycket att hämta under ytan. Vad det må vara får vi reda på den 7:e november när "Interstellar" landar i svenska biografer.

Rigor Mortis

Med en blandning av kung fu och skräck ser Hong Kong-filmen "Rigor Mortis" ut att vara en våldsam och annorlunda film som kan vara en frisk fläkt i den allmänt klyschiga och trötta moderna skräckfilmsgenren. Filmen utspelar sig i ett lägenhetshus där någon form av övernaturliga varelser/demoner har tagit över.

Istället för tonåringar i rollerna som många amerikanska skräckfilmer använder sig av har "Rigor Mortis" karaktärer i alla åldrar och kön som ser ut som en grupp vanliga hyresgäster. Förutom att de alla bemästrar kung fu såklart och dessutom verkar ha en bakgrund som vampyrjägare.

Det är inte en särskilt bra trailer i mitt tycke, musiken känns malplacerad och skapar en överdramatisk stämning som inte passar klippningens tempo. Däremot ser filmen i sig ut att vara en fartfylld och potentiellt fräsch skräckis. Den är antagligen inte något mästerverk överhuvudtaget, men kanske en underhållande liten rulle.

Någon svensk biopremiär kommer troligtvis inte att ske men filmen har fått en Blu-ray release i Europa.

| 20 maj 2014 21:01 |