Film

Skribent

Viktor Jerner

2 augusti 2017 | 22:00

Trailerpremiär: stekheta "Call Me By Your Name" doftar Oscarsvinst

"Nature has a cunning way of finding our weakest spot". Det här kommer bli en riktigt tuff kandidat att slå i början av nästa år.
Luca Guadagnino har på väldigt kort tid blivit en av de regissörer vars filmer direkt hamnar på min personliga måste se-lista, oavsett vad han tar sig an. När jag såg fantastiska "A Bigger Splash", som jag recenserade för MovieZine, för några år sedan föll jag pladask för hans sensuella och visuellt rika stil. När nyheten landade om att han blir regissören som tacklar remaken av "Suspiria", som jag inte är särskilt förtjust av, steg det projektet rejält i peppnivå. 
 
Först är det dock dags för den högst efterlängtade "Call Me By Your Name" som landar i slutet av året (1:e december i Sverige). I januari respektive februari hade den premiär på Sundance filmfestival och Berlin filmfestival och hyllades milt sagt till skyarna av de kritiker som såg den. I rappa drag kretsar berättelsen kring kärleksrelationen som börjar spira mellan 17-åriga Elio (Timothée Chalamet) och 24-åriga Oliver (Armie Hammer) i 80-talets soldränkta Italien.
 
Kolla in den första trailern till filmen nedan:
 
 
Både jag och min kollega Jonna Vanhatalo fick chansen att se filmen på Berlin filmfestival och instämmer i den unisona hyllningskören. Jonna kallade den för "en av de vackraste kärlekshistorierna jag har sett" och "en särledes oemotståndlig och känslosam film" i sin recension och jag är villig att hålla med henne till fullo.
 
Även om trailern ovan inte riktigt lyckas inkapsla de överväldigande känslor som sveper över en under speltiden så blir jag extremt sugen på att återbesöka den här italienska magin så snart som möjligt. Sylvassa Hammer och Chalamet har en kemi som är få filmer förunnad och den förförande och drömska atmosfär som Guadagnino bygger upp är att dö för.
 
Med tanke på hur otroligt vass den här filmen är, det skinande mottagandet den har fått och den prisgala-vänliga releasen så har jag en känsla av att den kan bli en riktigt stark Oscarskandidat nästa år. Jag skulle redan nu vilja påstå att det är mycket sannolikt att den dyker upp i kategorier som bästa film, bästa manus baserat på förlaga, bästa manliga huvudroll och bästa manliga biroll. Det är fortfarande väldigt tidigt för den typen av spekulationer ännu, men den skulle till och med kunna vinna i samtliga kategorier.
 

Vad tror du om Oscarschanserna för "Call Me By Your Name"? 

| 2 augusti 2017 22:00 |