Film

Skribent

MovieZine

18 juni 2019 | 17:30

Trailerpremiär: "Hasse & Tage - En kärlekshistoria"

"Mycket har skrivits och berättats om Hans Alfredson och Tage Danielsson. Men det saknas en filmisk belysning av Hasse & Tage", berättar regissör Jane Magnusson. Dokumentären får biopremiär 6 september.
Hasse & Tage är komikerna som tog över den politiska debatten från politikerna och gjorde Palme svarslös. De förenade högerspöken och anarkister i skratt med en humor som fick hela Sverige på fall. Deras engagemang i Amnesty International gjorde människorättsfrågor till vardagssamtal i stugor över hela Sverige, och deras intresse för den amerikanska medborgarrättsrörelsen gjorde dåvarande kungen till en stort fan av Dr Martin Luther King. Men det är ändå som kulturaktörer: Komiker, artister, författare och regissörer som Hasse & Tage är bäst ihågkomna.

Höstens dokumentär ”Hasse & Tage - En kärlekshistoria” beskrivs som en intim skildring av en svensk kulturskatt. Regissör är Jane Magnusson, senast aktuell med dokumentären ”Bergman - Ett år, ett liv”. Hon har fått tillgång till familjerna Alfredson och Danielsson egna arkiv och exklusiv åtkomst till deras berättelser, fotografier och inspelningar.
 
 
- Att få tillgång till Hasse & Tages skrivstuga i Vitabergsparken i Stockholm var ovärderligt. Filmens många intervjuer är gjorda här i två rum och kök med mycket lågt tak. Att se och filma folks reaktioner när de kliver in i den minimala röda stugan var fantastiskt. Det var som om skrattet satt kvar i väggarna och på hyllorna finns artefakten, T-shirtar från ”Picassos äventyr”, äggkoppar från ”Ägget är löst”, en blommig falukorv i glas. Folk blev lite ledsna också – Hasse har inte varit borta så länge, Tage försvann redan 1985. Men de saknas fortfarande av så många. Vänner som familj, berättar regissören.
 
 
Storheten hos Hasse och Tage ligger i att de inte lät sig förminskas till att bara vara roliga. De tog ställning och deltog i samhällsdebatten som komiker, kulturarbetare och privatpersoner. De var också sanna humanister och gjorde aldrig skillnad på människor. Med humorn som vapen bröt Hasse och Tage med både etablissemanget och socialdemokratin. Än idag, över 30 år efter Tages död förenar Hasse & Tage generationer i gemensamma skratt.

- Mycket har skrivits och berättats om Hans Alfredson och Tage Danielsson. Men det saknas en filmisk belysning av Hasse & Tage, deras genialitet, deras politiska engagemang och inflytande - och deras samlade verk. En film där man kommer dem nära och lär känna dem som vänner.

I filmen medverkar bland andra Stellan Skarsgård, Henrik Dorsin, Petra Mede, Henrik Schyffert, David Batra, Jan Guillou och många fler. ”Hasse & Tage - En kärlekshistoria” får biopremiär 6 september 2019.
| 18 juni 2019 17:30 |