Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 juni 2022 | 12:00

Trailer: Verklighetsbaserad katastrofvarning i "Five Days at Memorial"

När New Orleans hamnade under vatten efter orkanen Katrina, så tvingades de anställda vid ett av stadens sjukhus fatta en serie hemska beslut.
Jag minns det faktiskt själv, som om det vore igår. Drygt två veckor tidigare hade jag flugit till USA som utbytesstudent och i mer eller mindre sista stund fått byta från Alabama till Virginia som stat för min resa. Och helt plötsligt så var det som om hela landet hade kastats in i en dålig katstroffilm producerad av Michael Bay, när orkanen Katrina drog in över landet och i samma veva bevisade att skyddsmurarna runt New Orleans inte klarade av en orkan av högsta möjliga stryka.
 
Medan andra mindre orter jämnades med marken så dränktes New Orleans med sex meter vatten, eftersom staden ligger under havsnivån och ständigt behöver pumpa ut vatten utanför skyddsmurarna... vilket fungerade mindre bra efter att de brast. Det gjorde också att all hjälp som man försökte skicka dit hade enormt svårt att komma fram, samtidigt som alla som blev fast i staden hade svårt att ta sig därifrån. Och mitt i allt detta hamnade ett gäng anställda vid ett sjukhus, utan ström och tillräcklig bemanning, hantera en omöjlig situation. 
 
 
"Five Days at Memorial" är baserad på den Pulitzer Prize-vinnande journalisten Sheri Finks bok om vad som hände på det här sjukhuset, under de fem dagar man väntade på hjälp från resten av USA. Serien är skapad och adapterad av Carlton Cuse ("Lost", "Jack Ryan") och Oscarsvinnaren John Ridley ("12 Years a Slave"). Skådespelarna Vera Farmiga, Cherry Jones och Robert Pine axlar några av seriens huvudroller.
 
De tre första avsnitten av "Five Days at Memorial" släpps den 12 augusti hos Apple TV+. Miniserien kommer att bestå av totalt åtta avsnitt.
 

Läs också: Otroliga "Prehistoric Planet" finns nu på Apple TV+

 
Kommer du att ge "Five Days at Memorial" en chans i augusti? Kommentera gärna nedan!
| 25 juni 2022 12:00 |