Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

6 februari 2024 | 07:30

Exklusiv trailerpremiär för "Ur mörkret" - ny svensk skräckthriller på bio i vår

Nordisk mytologi ligger till grund för den här svenska skräckfilmen, som får premiär i mars. Men först kan du kolla in den stämningsfulla trailern här.
Svensk skräck verkar vara inne i något av en renässans, och nästa bevis för de teorin är "Ur mörkret", en film som tacksamt nog (fler borde göra det) hämtar sin inspiration från nordisk mytologi.
 
Här får vi följa parkförvaltaren Angelica som söker upp sin före detta pojkvän, hundföraren Viktor, för att leta efter en kvinna som försvunnit i ett naturreservat. I takt med att sökgruppen tar sig djupare in i skogen börjar Viktor ifrågasätta om det kan det ligga något i myterna om gruvrået, det skrämmande väsen som sägs hemsöka platsen. Eller är det mörkret som spelar honom ett spratt?
 
I rollerna ser bland andra Oscar Skagerberg ("Börje - The Journey of a Legend"), Rakel Benér Gajdusek ("Tunna Blå Linjen") och Peter Mörlin ("Morden i Sandhamn").
 
Kolla den stämningsfulla trailern här:
 
Regissören Philip Wachtmeister da Silva berättar mer om tanken bakom i en kommenterar till MovieZine:
 
- Med filmen "Ur Mörkret" har ambitionen varit att skapa något mer än en konventionell skräckupplevelse riktad mot den inbitne genrefantasten. Vi har eftersträvat att utforma ett format som ligger någonstans mellan thriller och skräck. Jag hoppas att åskådaren både skall få uppleva en läskig historia knuten till nordisk mytologi men även ett karaktärsdrivet drama kretsande kring skuld. Vid filmens slut tror jag att tittarna kommer tolka filmen olika beroende på vem man är och hur mycket man är lagd att tro på det övernaturliga.
 
Även tekniskt har man försökt göra någonting nytt för svensk film:
 
- Det har också varit en ambition att satsa mycket på just ljudkulissen som jag anser att svenska filmer ofta inte vågar göra. Estetiskt har vi inspirerats mer av den amerikanska filmtraditionen samt mixat med den absolut senaste ljudtekniken i Dolby Atmos, vilket vi tror publiken kommer att uppskatta mycket.” 
 
Filmen produceras av Eyra Media och Pentagram Film och distribueras av Cinecct (som gav oss den australiensiska skräckfilmen om en stor köttätande koala). Biopremiär blir det redan den 22 mars.
 

Läs också: Skräckfilm från Australien tar sig an en gigantisk köttätande koala

 
| 6 februari 2024 07:30 |