Film

Skribent

Viktor Jerner

19 juli 2017 | 23:30

Trailer: Guillermo del Toros "The Shape of Water"ser sanslöst bra ut

Mystiska havsmonster, kalla kriget-paranoia och glödande romantik i fantasy-mästarens efterlängtade nya storfilm.
Få filmskapare i världen inspirerar mig så mycket som Guillermo del Toro gör. Han har inte bara gjort fullträffar – vilket exempelvis "Pacific Rim" är ett bevis på – men den passion och glöd för filmmediet som ryms i honom tycks inte ha någon gräns, vilket smittar av sig. Han applicerar också den passionen i filmerna han skapar och när allt faller på plats kan det bli så pass bra som 2007 års mästerverk "Pans labyrint" eller 2015 års hopplöst underskattade gothic romance-pärla "Crimson Peak"
 
I år mixar han ihop monster-fantasy, romantik och kalla kriget-paranoia som bara han kan i "The Shape of Water", en film som jag har sett fram emot sedan jag först hörde talas om den underbara premissen. Filmen handlar nämligen om relationen mellan den stumma laboratoriestäderskan Elisa (Sally Hawkins) och en så kallad "merman" (den manliga motsvarigheten till sjöjungfru/mermaid) som förvaras i ett topphemligt militärlabb i 60-talets USA. 
 
Kolla in den purfärska första trailern nedan: 
 
 
För det första så ser den helt utsökt ut rent visuellt, vilket är en riktig lågoddsare när just Guillermo Del Toro håller i spakarna. Men även långt bortom det estetiska är det här en mycket lyckad och lovande trailer på alla sätt. Berättelsen känns för mig grymt facinerande och jag kan verkligen inte vänta på att få se i vilken riktning Guillermo väljer att ta det hela. Rollistan lämnar inte heller något att önska, då huvudspelarna Sally Hawkins och Doug Jones får sällskap av exempelvis Michael Shannon, Michael Stuhlbarg, Octavia Spencer och Richard Jenkins. Ett ord om det gänget; wow. 
 
Intressant nog spekuleras det nu en del kring om detta skulle kunna visa sig vara en prequel till "Hellboy"-filmerna som också regisserades av Del Toro. Grunden till den teorin är att den serien också innehåller en "merman" (Abe Sapien) som är blåfärgad, spelas av kameleonten Doug Jones, förvaras i en vattentank i en högsäkerhetsbyggnad, äter ägg och gillar att lyssna på musik. Låter det bekant? Dessutom skulle hypotetiska telepatiska krafter – som Abe Sapien har – kunna förklara hur varelsen kommunicerar med Elisa.
 
Hur som helst, att så faktiskt är fallet är högst osannolikt, särskilt eftersom "Hellboy"-skaparen Mike Mignola har styrt ihop en reboot av det universumet, vilket också dödade allt hopp om en Del Toro-signerad "Hellboy 3". Det är med andra ord roligt att leka med tanken, men mer än en tanke tror jag inte att det blir. Däremot så kan arbetet med "Hellboy" och "Hellboy II: The Golden Army" ha kraftigt inspirerat Del Toro att göra en renodlad merman-film, så en gnutta Abe Sapien-DNA finns nog även i den här nya mystiska varelsen.
 
Något svenskt premiärdatum är ännu inte satt, men i december dyker den upp i stora delar av världen och förhoppningsvis även här. 
 

Vidare läsning: Guillermo Del Toro ångrar att han tackade nej till Harry Potter

| 19 juli 2017 23:30 |