Film

Skribent

Viktor Jerner

8 oktober 2017 | 15:00

Trailer: det ostoppbara superhjältegänget i "Justice League" går loss

Om bara veckor får vi se resultatet på bio – nu är den slutgiltiga trailern här.
Trots att jag älskar hela DC Comics stall av superhjältar och särskilt Batman har jag börjat bli mer och mer oroad inför "Justice League" på sistone. De mörka molnen kring projektet har nämligen avlöst varandra som på löpande band. Det största och mest avgörande är att Zack Snyder valde att hoppa av projektet efter en familjetragedi och lämna över sluttampen till Joss Whedon, varpå det har spekulerats friskt kring huruvida han följer Snyders grundvision eller snarare har fått i uppdrag att forma om filmen i sista sekund
 
I kölvattnet av succén med "Wonder Woman" och uttalanden från högt uppsatta i DC-organisationen om att man vill göra tonen i filmuniversumet mer lättsam skulle det sistnämnda kunna vara sannolikt, vilket för mig känns oerhört bittert. Jag älskade nämligen "Batman v Superman: Dawn of Justice" och håller Snyders mörka vision av de här hjältarna väldigt varmt om hjärtat. Snyders och Afflecks inkarnation av Batman är så nära "min" Batman som någon någonsin har kommit, och det vore tråkigt att förlora det till förmån för något mer barnvänligt och Marvelifierat. 
 
Hur som helst, produktionsproblem är produktionsproblem och oavsett hur turbulent det är bakom kameran är slutprodukten det enda som spelar någon roll. Inte förrän biopremiären den 15:e november vet vi helt säkert hur allt artade sig i slutändan, men den senaste trailern som landade alldeles nyss ger oss i alla fall en fingervisning: 
 
 
Jag gillar verkligen den känsla som den här trailern framkallar (David Bowie!), och det känns som att det om inte annat kommer bjudas på rejält med popcorn-spektakel för pengarna. Vi bjuds också på den första rörliga glimten av Henry Cavill som Clark Kent/Superman efter händelserna i "Batman v Superman", även om det verkar vara någon form av drömsekvens (eller?). Min oro kvarstår dock, och det lär den göra tills filmen landar.
 
Oavsett om mottagandet kring filmen blir positivt eller negativt fruktar jag verkligen den efterföljande globala konversationen. Med tanke på hur lätt "internet" tycks ha för att vända sig mot Zack Snyder känns det som att det finns en överhängande risk för att det blir antingen "filmen är dålig, det är Snyders fel, Joss Whedon kunde inte rädda den" eller "filmen blev bra, frälsaren Joss Whedon lyckades lösa alla problem!". Jag håller tummarna för att det inte blir så.  
 

"Justice League" har premiär på bio i Sverige den 15:e november, kommer du gå och se den? 

| 8 oktober 2017 15:00 |