Film

Skribent

Andreas Samuelson

12 juni 2022 | 13:00

”Toy Story”-filmerna - 11 udda detaljer man bara upptäcker som vuxen

”Toy Story”-filmerna är tveklöst en av våra mest älskade och populära franchises inom animerad familjefilm. Inför kommande spin-offen ”Lightyear” tar vi en titt på några mer subtila vuxenskämt du kanske missade i serien.
När första ”Toy Story” kom 1995 var den filmhistoriens första helt 3D-animerade långfilm och innebar inte bara genombrottet för Pixar utan starten på filmserien som gav oss älskvärda leksakerna Woody, Buzz och deras vänner.
 
Det briljanta med de animerade rullarna var att det fanns underhållning för såväl barn som vuxna. Där de unga kunde roa sig med vilda äventyr så kunde föräldrar (och andra äldre) skratta åt fyndiga vuxenskämt och filmreferenser som gick över barnens huvuden. Här är några av de bästa.
 
 

1. Puckat - ”Toy Story”

 
Den engelskspråkiga versionen har en imponerande rad veteranskådespelare bland rösterna, inklusive legendariska komikern Don Rickles som Mr. Potato Head. De som är bekanta med komikerns ståupp-rutin vet att han ofta använde ”hockeypuck” som en förolämpning. Därför är det lite extra kul när Mr. Potato Head i första filmens introduktion, efter att ha imiterat en Picasso-tavla frågar just en hockeypuck ”vad stirrar du på, din hockeypuck?”.
 
 

2. Där solen inte skiner - ”Toy Story”

 
Ibland är enkla, fåniga ordvitsar de bästa - speciellt om de är lite fräcka som i det här exemplet. När Woody vid ett tillfälle anklagas för avundsjuka försvaras han av hunden Slinky varpå Mr. Potato Head bokstavligen demonstrerar hur detta kan liknas vid att slicka röv - genom att avlägsna sina egna läppar och trycka upp dem där bak!
 
 

3. Boktips - ”Toy Story”

 
Har du öga för detaljer kan du kolla in bokhyllans boktitlar i bakgrunden när Woody håller möte om flyttkompisar och datumet för Andys födelsedagsfest. Flera av dem är nämligen döpta efter tidigare kortfilmer av Pixar och ”Toy Story”-regissören John Lasseter, inklusive ”Red’s Dream” (1987), ”Tin Toy” (1988) och ”Knick Knack” (1989). Även Lasseter och Pixar-designern Eliot Smyrls efternamn finns att skymta.
 
 

4. Läskigt värre - ”Toy Story”

 
Skräck är knappast genren för ”Toy Story”-filmernas målgrupp men det har inte hindrat Pixar från att smyga in blinkningar till några rysarklassiker. Som när Woodys huvud snurrar 360 grader för att skrämma elaka Sid likt Regan i ”Exorcisten”, något som upprepades i del 3. Eller ett av Pizza Planets arkadspel med en död astronaut ur vars kropp det kommer ”Alien”-liknande monster. Men mest tydligt är troligen Sids matta som är identisk med Overlook Hotels från ”The Shining”.
 
 

5. Bekanta verktyg - ”Toy Story”

 
Namnet på varumärket till verktygen som Sid använder för att operera på sina leksaker är väl valt, speciellt med tanke på en av filmens röstskådespelare. Binford Tools är märket på verktygslådan och samma namn som sponsorerna av programmet ”Tool Time” i TV-serien ”Tummen mitt i handen” för vilken Tim Allen (Buzz röst) blev känd för.
 
 

6. Kartläsare - ”Toy Story 2”

 
I andra filmen ska gruppen rädda Woody från en ondskefull leksakssamlare och ritar en karta med hjälp av en Etch-a-Sketch. Men kartan är ingen slumpmässigt vald sådan - inte bara visar den vägen till fiktiva Al’s Toy Barn utan är även den faktiska adressen till Pixars studios, det vill säga 1001 West Cutting Boulevard.
 
 

7. Rex på rymmen - ”Toy Story 2”

 
Med en dinosaurie i ensemblen skulle det inte dröja länge förrän man refererade till ”Jurassic Park”. Vi hör faktiskt Tyrannosaurus Rex vrål från Spielbergs äventyr i flera av filmerna men vi känner bäst igen den kända scenen när T-Rex jagar hjältarnas bil vilken återskapas när Rex försöker komma ikapp Barbies bil i andra äventyret. Av ren tillfällighet så medverkade skådespelaren Wayne Knight (rösten till Al) i dinosauriefilmen från 1993.
 
 

8. Tio plus en - ”Toy Story 2”

 
Att Darth Vader-liknande skurken Zurgs vapen som han förbereder att ha ihjäl Buzz med går upp till just siffran 11 kan verka underligt för mindre insatta. Men alla fans som sett mockumentär-klassikern ”Spinal Tap” kan le åt referensen till scenen där en rockmusiker demonstrerar hur en högtalares volymknapp går upp till just 11 istället för det mer vanliga 10.
 
 

9. Vingar för pengarna - ”Toy Story 2”

 
”Toy Story”-filmerna saknar av naturliga skäl sex och öppna referenser till sådant. Även romans är det brist på även om det inte hindrar Buzz från att med mindre lyckat resultat flirta med cowgirl-Jesse. När den senare utför några imponerande akrobatiska konster blir Buzz så upphetsad att hans reaktion symboliseras av vingar som fälls ut. En för vuxna kanske inte väldigt subtil metafor för en mer fysisk reaktion...
 
 

10. Pricka parodin - ”Toy Story 3”

 
Samtliga filmer i serien har innehållit parodier och referenser till andra filmer, även sådana mer bekanta för vuxna, men ingen så flitigt som den Oscarsvinnande del 3. Bland många klassiker som efterapas finns bland annat ”Evil Dead” (Woody dras ner i soptunnan), ”Den stora flykten” (leksakernas flykt från Sunnyside), ”King Kong” (Big Baby sträcker sig efter Andys leksaker i sandlådan), ”Mission: Impossible” (Woody ramlar ner från trädet), med flera.
 
 

11. Grubblande gaffel - ”Toy Story 4”

 
Fjärde installationen introducerade den nya karaktären Forky (med Tony Hales röst), en hemmagjord leksak skapad av en plastgaffel och annat återanvänt skräp. Forkys personlighet bygger på en allvarlig identitetskris av typen ”vad är mitt syfte?” med tillhörande självmordstankar. Något kanske aningen mörkt, och främmande för yngre barn, men blir lustigt med tanke på att Forky är en... plastgaffel.
 
Vilka detaljer för vuxna har du märkt i ”Toy Story”-filmerna?
| 12 juni 2022 13:00 |