toronto 2022

Skribent

Alexander Kardelo

12 september 2022 | 12:00

Toronto 2022: Hillary Clinton träffar starka kvinnor i ny dokumentär

MovieZine var på plats när Hillary Clinton och dottern Chelsea presenterade sin Apple-serie om inspirerande kvinnor: ”Gutsy”.
Gör en lista på starka kvinnliga förebilder i USA och Hillary Clinton lär hamna högt. Presidentfrun, som själv ställde upp i valet 2016, vill nu rikta uppmärksamheten mot andra kvinnor att inspirerad av.
 
Tillsammans med dottern Chelsea har hon rest runt i USA för att möta och intervjua en rad kända och okända kvinnor som brinner för vitt skilda teman som föräldraskap, natur och klimat eller att stå upp mot orättvisor. Resultatet kan ses i den åtta timmar långa dokumentärserien ”Gutsy”. I fredags släpptes den på Apple TV+ och i helgen gästade duon Toronto Film Festival för att prata om sitt arbete.
 
I den fullsatta salongen på TIFF Bell Lightbox fick vi bland annat höra om Hillary Clintons syn på att vara mamma, amerikanska vapenlagar och hur inspelningen förde henne och dottern närmare. Även nyss bortgång Drottning Elizabeth II kom på tal:
 
- Jag har haft nöjet att träffa Drottningen flera gånger. Jag känner att hon alltid har varit engagerad och nyfiken. Hon är inte den som säger egna åsikter, det är inte drottningens sak, men hon frågar gärna vad man själv tycker. Hon var en otrolig förebild när det gällde ledarskap och plikt. Men jag beundrar också hennes entusiasm, berättar Hillary Clinton under pressträffen.
 
Large 38f6e3ef547516e5da4b198d9297a57a gutsy photo 010201
 
Inför dokumentärserien ”Gutsy” gjorde ni en gemensam resa runt om i USA där ni fick träffa otroliga och banbrytande kvinnor. Hur var det för er?
 
Chelsea Clinton: Vi är så tacksamma för möjligheten. Det säger jag också för att jag fick göra det ihop med min mamma. Vi har alltid haft en bra relation, men att göra detta ihop, under covid, blev en oväntad gåva men hjälpte oss också att fördjupa vår relation. Det var mycket glädje.
 
Vad fick ni personligen ut av alla möten med dessa kvinnor?
 
Hillary Clinton: Vi hoppas att allas historier ska bli inspirerande för er. Det var en mörk tid, folk var arga och frustrerade på grund av covid. Vi tog upp rätt allvarliga ämnen. Men det slog oss också att alla visade upp en sån glädje. Antingen för att de älskade sitt jobb, eller njöt av att ta fighten. En kvinna, en fembarnsmamma hade tröttnat på vapenvåldet i USA och startade Moms Demand Action. Hon gick emot vapenlobbyn och ville rädda människoliv, men ändå var hon lugn och lycklig.
 
- Det finns så mycket deprimerande i världen, men jag tror vi båda vill lyfta upp folk och visa att vi kan göra detta men också göra det med glädje.
 
Large 38f6e3ef547516e5da4b198d9297a57a gutsy photo 010601
 
Chelsea Clinton tillägger att hon hoppas att mammor ska se serien tillsammans med sina pojkar:
 
- Sen jag blev mamma inser jag hur viktigt det är med vilka historier vi berättar för våra barn. Jag läste för min dotter om modiga tjejer som slår tillbaks mot mobbning, men när jag fick min son så måste han ju höra samma historier. En liten seger nyligen - han är superhjältetokig och har älskat Batman i flera år. Men så kom han och sa: ”Nu är Wonder Woman min favorit”. Då blir man som mamma rätt stolt!
 
Moderskap ett återkommande tema i serien. Vad gör moderskap så ”gutsy”?
 
Hillary Clinton: Att bli mamma var det svåraste jag gjort. Alla mammor vet att livet förändras. Fysiskt, mentalt, emotionellt. Det är något jag är så tacksam över. Vi ville prata med mammor och döttrar, för den relationen är kärnan i serien då vi också gjorde den här resan tillsammans. Som när vi träffade Goldie Hawn, som jag avgudar, och Kate Hudson som är så öppna om sin relation. Jag kände verkligen att vi hjälper andra kvinnor som kanske kämpar med moderskap. Även Goldie och jag vet - det är inte lätt!
 
Large 38f6e3ef547516e5da4b198d9297a57a gutsy photo 010102
 
Ni möter också flera kvinnliga komiker från olika bakgrunder.
 
- Jag har ofta hört folk säga att kvinnor inte är roliga. Jag tycker de är det. Ingen var roligare än Lucille Ball när jag växte upp, så vad snackar de om? Vi ville visa i serien att kvinnor är kul! Jag älskar Wanda Sykes, som i intervjun sa: ”Min komedi går ut på att kasta sten uppåt, inte nedåt.” Det är alltför lätt att driva med de maktlösa och marginaliserade. Sikta istället mot de som har makt och håll dem ansvariga.
 
”Gutsy” finns nu att streama på Apple TV+.
| 12 september 2022 12:00 |