Film

Skribent

Patrik Jonsson

31 mars 2016 | 18:00

Topp 5: Showtime-serier

Kabelkanalen som gett oss allt från "Dexter" till "Ray Donovan".
För några månader sedan tog en kollega till mig här på MZ sig an att lista de bästa tv-serierna signerade HBOkabelkanalernas kabelkanal. Nu tänkte jag att jag skulle ge en annan kabelkanal lite välförtjänt strålkastarljus, nämligen Showtime.

Man skulle väl kunna kalla Showtime för lillasyster, lillebror, en avlägsen kusin eller egentligen vad som helst bara det i liknelsen framgår att HBO är kungen på tronen. Nåväl, nu behöver man ju inte vara en kung för att leverera och det är Showtime ett mycket gott bevis på. Showtime har faktiskt funnits ända sedan det året jag själv såg dagens ljus för första gången, nämligen 1976. Det är dock på senare år som Showtime, likt sin stora konkurrent HBO, börjat producera tv-serier. HBO må ha varit lite före, men Showtime kom snabbt efter. Vi har alltså inte att göra med någon duvunge i branschen här.

Nu nog om själva kanalen, detta ska ju handla om vad kanalen producerat och inte om företaget. Det får vi spara till någon annan artikel. Som jag alltid brukar säga inför listor; detta har varit jättejättejobbigt och svårt, värre än vad jag trodde. Nu valde jag att lista fem tv-serier och inte tio, detta gjorde det hela lite marigt måste jag medge. I och med att det endast handlar om fem tv-serier har jag blivit tvungen att lämna massa godbitar utanför. Such is life och förresten gillar jag en utmaning. Nu kör vi!

5. "Homeland"
Ifall det är någon kanal som har bevisat att de kan hantera remakes är det tveklöst Showtime. "Homeland", som baseras på det israeliska originalet "Hatufim" ("Prisoners of War"), är faktiskt inte den enda remaken på denna lista. Detta kommer ni snart att bli varse om. "Homeland" markerade sin plats i tv-tablåerna redan 2011. Sedan dess har den med sina fyra säsonger, plus en femte pågående, både fängslat, imponerat och chockat med sina konspiratoriska och plötsliga tvistar. Även skådespeleriet har imponerat. Här känns väl det ganska självklart att nämna huvudrollsinnehaverskan Claire Danes? Jamen precis. 

4. "Brotherhood"
En av Showtimes tidigare och lite mer okända produktioner var kriminaldramat "Brotherhood". Här med Jason Isaacs och Jason Clarke i huvudrollerna som två bröder på varsin sida om lagen. Jag har nämnt denna tv-serie tidigare, jag brukar nämligen försöka göra det så fort jag får chansen, på grund av att den känns väldigt underskattad. Den har ofta kallats "The Sopranos" lillebror i och med att den fick stå lite i skuggan av just den serien. Lite orättvist kan tyckas. "Brotherhood" står nämligen alldeles utmärkt på sina egna ben och de tre säsonger som den bjöd på var alldeles lysande. Kolla gärna upp denna ifall ni inte redan gjort det!

3. "Ray Donovan"
Onekligen den färskaste serien i listan, med sina hittills tre säsonger har den endast rullat sedan sommaren 2013. Men vilka fantastiska säsonger det har varit och vilka underbara gästskådespelare. Inte för att originalensamblen med Liev Schreiber och legendaren Jon Voight i spetsen är direkt blek, tvärtom. Jag vill dock även passa på att nämna enormt skickliga samt gemytliga karaktärsskådisar som James Woods, Ian McShane, Elliot Gould, Rosanna Arquette, Ann-Margret och Hank Azaria. Helt enkelt en rollista att dö för, många gamla rävar där som än idag visar att gammal är äldst. Välskriven, tempofylld, spännande och rörande. "Ray Donovan" har det mesta. Fortsätter den hålla samma nivå i ett par-tre säsonger till förtjänar den helt klart en ännu högre placering!

2. "Dexter"
En av Showtimes stora flaggskepp var onekligen seriemördardramat "Dexter", i hela åtta säsonger fanns den med oss. Nu vet jag att vissa kanske rynkar lite illa på näsorna och hänvisar till att "Dexter" var en rätt så ojämn serie. Om detta kan jag förvisso hålla med, men då den var bra var den helt fantastisk. Efter typ halva sin levnadstid peakade den ordentligt i säsong fyra och det är alltid svårt att leva upp till en hype som skapas efter en sådan topp. De resterande fyra avslutande säsongerna må inte ha levt upp till seriens första bibba av säsonger, jag tycker dock inte de var direkt dåliga. Det där beror på, som jag sagt så många gånger tidigare, lite med vad man väljer att jämföra med. Jag gillade "Dexter" och jag ställer mig stolt bakom denna placering. Ni som misstycker får säga vad ni vill, här är jag vrång.

1. "Shameless" (US)
I denna listas begynnelse talade vi ju om remakes och precis som jag nämnde då kommer här ytterligare en. Dock inte vilken remake som helst, förmodligen den bästa remaken genom tiderna då vi talar om tv-serier. Det engelska originalet med samma titel är också en mycket bra serie, den amerikanska versionen slår dock till och med den engelska förlagan. Detta då självklart i mina ögon sett, jag ska inte sitta här och rista något i sten. Att Showtime skulle lyckas så fantastiskt väl med sin remake av "Shameless" trodde jag aldrig. Serien är nämligen väldigt vågad, naken, rå och framförallt har den inga problem med att uppröra. Jag hade väntat mig en rätt tillrättalagd och tillbakalutad amerikansk version. Likt de misslyckade tappningarna av "Skins" & "Queer As Folk" men tji fick jag. Med bland de bästa skådespelarensembler som kan skådas i en tv-serie idag, med hinkvis av jävlar anamma samt passande nog ett skamlöst vågat manus, är "Shameless" en given etta på denna lista! Balansgången mellan drama och komedi har nog aldrig varit så perfekt avvägd och balanserad.

Här är några tv-serier signerade Showtime som dessvärre inte fick plats. Missförstå mig nu inte, många av dessa tv-serier är även de riktigt grymma: "The Tudors", "The Big C", "The Borgias", "Penny Dreadful", "Masters of Sex", "Californication", "Weeds", "House of Lies", "The Affair", "Episodes", "Nurse Jackie" "United States of Tara" och självklart även pågående "Billions", den kan jag dock inte ge något slutligt uttalande om förrän hela säsongen är till ända.

Vad tycker ni själva, vilka Showtime-serier gillar ni allra bäst? Skriv gärna av er nedan!
| 31 mars 2016 18:00 |