Serie

Skribent

Patrik Jonsson

6 augusti 2015 | 21:00

Topp 5: Remakes på TV-serier

Det kryllar inte direkt av dem, det finns desto fler misslyckade, men efter en stunds spånande hittade jag i alla fall fem stycken värdiga exempel på amerikanska TV-serieremakes.
Remakes, eller reboots som många av dagens omstöpningar kallas för, har sedan länge gäckat både film och TV-branschen. Jag skulle dock vilja påstå att dessa fenomen är snäppet mer utbredda i filmbranschen än så länge. På senare år har nämligen remakes (och reboots) blivit allt fler till antalet även vad det gäller TV-serier. Självklart är det ju så; går en omstöpt TV-serie väldigt bra ska fler liknande projekt och produktioner sättas i rullning. Det hela sprider sig mer eller mindre som ett virus, ungefär som alla andra hyggligt ifrågasatta trender i branschen. Sedan står vi plötsligt där med en hel  hög av, ursäkta uttrycket, skit. Jag tycker nämligen att det går cirka en bra remake på tio. Den som nu kan sin matematik kan enkelt räkna ut att då blir det en hel del skräp ochtrams som liksom får stå som betalning för de mer lyckade raringarna.

Men visst existerar de, ja, lyckade remakes alltså, annars vore ju det riktigt jäkla illa. Sedan beror det så klart på vad man menar med just "lyckade"? Skulle jag till exempel gjort en lista där dessa remakes slår originalen hade listan blivit ännu kortare. Här fick det helt enkelt duga med att de minst är likvärdiga med originalen, att "nyskaparna" av serierna ifråga helt sonika inte fuckat upp det totalt. Man kan självklart ta upp tittarsiffror i sammanhanget också, det vill säga, var dessa serier även stora publikfavoriter? Jag har inte tagit någon jättehänsyn till detta utan valt att gå mer på min personliga smak. De flesta av exemplen är och var dock rätt stora succéer så jag har inte varit helt ute och cyklat på landsbygden. Men nu kör vi tycker jag, här kommer mina fem personliga favoriter vad det gäller remakes på TV-serier!

5. "Veep" (HBO)


Large 080741ee62d2158dfc04fd25a6f77bbb remakes 20veep

"Veep" är alltså en slags remake på BBC:s "The Thick of It" från 2005 vilken var en stor brittisk succé och som bland annat gav inspiration till den Oscar-nominerade filmen "In the Loop" (2009). Vi ska nog vara glada över att HBO tog sig an denna. Redan 2007 gav sig nämligen ABC på en remake på "The Thick of It" men den tog sig aldrig ens förbi pilotstadiet. Pilotavsnittet ska enligt seriens skapare, Armando Iannucci, ha varit helt bedrövligt. Desto bättre gick det 2012 då just HBO tog över spakarna och inte skadade det att Julia Louis-Dreyfus hoppade ombord på denna politiska satirskuta. En fantastisk komiker som inte endast briljerat framför kameran i "Veep", utan som också ska ha haft en hel del fingrar med i spelet bakom den. 

Själv tycker jag att "Veep" är smått lysande; välskriven, smart, välspelad och dessutom, mycket viktigt i sammanhanget, hyser den stor respekt till originalet. Den större delen av kritikerkåren och tittarpubliken verkar hålla med mig då serien varit nominerad (och vunnit) en hel del priser och blivit förnyad fyra år i rad. "Veep" kommer tillbaka till våren med sin femte säsong, den ser jag fram emot.

4. "The Killing" (AMC & Netflix)




Här har vi dock en omstöpning som garanterat inte alla håller med mig om att den platsar på den här listan. "The Killing" bygger alltså på den danska succéserien "Brottet" ("Forbrydelsen") och har faktiskt fått en hel del pisk av inte bara danskar och svenskar, utan även av amerikaner. Problematiken låg främst i dess första säsong, en säsong som AMC valde att dela upp i säsong ett och två. Istället för att köra upplösningen av hela brottsfallet i en och samma säsong, likt den danska förlagan. 

Sedan ansåg många att "Brottet" var så pass bra att den knappast behövde någon remake överhuvudtaget. Där kan jag förvisso hålla med lite, jag tycker att "Brottet" är en grymt bra serie från våra grannar i söder, men jag anser ändå att den amerikanska versionen är riktigt bra. Dessutom tar den lite egna vägar i dess tredje och fjärde säsong, man skulle kunna säga att man blir hyggligt belönad ifall man tar sig vidare in i serien och inte hakar upp sig så mycket på dess första säsong. Det har dock varit en lång och krokig väg för "The Killing". AMC lade först ned serien efter den andra säsongen, sedan ändrade de sig och gav den en tredje (den bästa). Sedan ändrade de sig igen och lade ned den. Då tyckte dock Netflix; "I he-vete heller" som plockade upp serien och gav den en förkortad samt avslutande fjärde säsong. Ett jäkla virr-varr jag vet, men jag gillar båda versionerna och tycker därför att "The Killing" platsar på listan.

3. "The Office" (NBC)




Apropå vattendelare, jag är mycket väl medveten om att det finns en hel del av er som absolut inte håller med mig vad det gäller den amerikanska versionen av Ricky Gervais och Stephen Merchants brittiska förlaga "The Office". För vissa är väl originalet mer eller mindre en religion, en bibel. Ungefär som att göra om "Fawlty Towers". Jag ska erkänna att jag själv under en längre tid var tämligen svalt inställd till den amerikanska nystöpningen och på grund av just detta gav jag den heller aldrig någon ärlig chans. Förrän för ungefär tre år sedan då jag helt sonika malde mig genom alla ditintills utgivna säsonger i ett nafs. Jag blev riktigt belåten, den överraskade mig verkligen, speciellt då jag väl satte mig in i den. Härliga karaktärer, välskrivna manus och dessutom bjöd serien på, förutom tonvis med skratt, både hjärta och svärta. 

Att både Ricky Gervais (som även gör en liten gästroll i den amerikanska versionen) och Stephen Merchant finns med som seriens författare och huvudproducenter märks definitivt. Just detta är nog också en av de avgörande faktorerna till varför även den amerikanska tappningen fungerade så pass bra. Jag säger dock inte att den amerikanska versionen är bättre än den brittiska, men den är ungefär likvärdig. Skjut mig ifall ni vill, jag ändrar mig dock icke.

2. "Homeland" (Showtime)




"Homeland" blev efter "Dexters" avfärd mer eller mindre kabelkanalen Showtimes nya flaggskepp. Serien bygger på den israeliska serien "Hatufim" (2010 & 2012) eller "Prisoners of War" som den engelska titeln lyder. Medan den israeliska förlagan, trots att den startade tidigare, endast är uppe i två säsonger är "Homeland" nu inne på sin fjärde. Gideon Raff, som skapade den israeliska serien, finns även med bakom kulisserna på den amerikanska versionen som en av seriens huvudproducenter, och på plats finns även stora delar av hans huvudteam. Detta är nog säkerligen något som gynnat "Homeland" in the long run så att säga. "Homeland" har nämligen nominerats till många stora priser och även rott hem sin beskärda del av dem. En stor succé är det också, till stora delar älskad av både tittare och kritiker. 

Själv får jag utan snack sålla mig till dessa applåderande "Homeland"-älskare då jag tycker att serien är riktigt, riktigt bra. Nu har jag inte sett det fullständiga originalet "Prisoners of War", jag har dock sett hela dess första säsong. Vad jag kan säga om detta är att jag faktiskt tycker att "Homeland" slår "Prisoners of War" i många aspekter, trots att "Prisoners of War" ingalunda är en dålig serie. Helt klart en lyckad remake!

1. "Shameless" (Showtime)




Jaha ja, Showtime igen alltså? Det stämmer, i och med att denna kanal har de två högsta hönsen på listan får man väl ändå utse just Showtime som "kanal-vinnare". En stor och välförtjänt vinnare är även "Shameless", en serie som jag tycker är bland det bästa som går just nu. Oerhört välskriven och minst lika enormt välspelad, sällan har jag då skådat en sådan pass sylvass, tajt och skicklig cast i en TV-serie. "Shameless" bygger på en brittisk förlaga med samma namn som med sina elva säsonger blev en riktig långkörare hemma i Storbrittanien (den amerikanska är uppe i fyra). Den brittiska förlagan är mycket bra, trots detta tycker jag att den amerikanska versionen slår den och detta dessutom med råge. 

"Shameless" är heller ingen lätt serie att göra en omstöpning på, speciellt inte borta i USA där man oftast alltid är försiktigare samt mer tillrättalagd och tillbakadragen. De lyckades inte med nyversionerna av "Skins" eller "Queer As Folk", men med "Shameless" blev det jackpot. Äntligen släppte man på tyglarna och gjorde det hela så (passande nog) skamlöst som det bara kunde bli. Sayonara du stora tillrättalagdhet! Precis som med "Homeland" finns originalseriens skapare med i även denna amerikanska tappning. Här heter han Paul Abbott och finns med som både skapare, manusförfattare och huvudproducent, det tackar jag för! Den amerikanska versionen hade inte blivit det mästerverk som det nu blev utan just Paul Abbott, om detta är jag hyggligt övertygad. "Shameless" (US) är i mina ögon en självklar list-etta och jag kastar hänsynslöst iväg mina varmaste rekommendationer att se den ifall ni ännu inte har gjort det.

Nu är ni säkerligen en hel drös som undrar vart tusan jag gjort av megapopulära "House of Cards"? Den har jag slängt i soporna. Nej då. Grejen är den att jag inte är någon jättestor beundrare av vare sig förlagan eller den amerikanska versionen. Jag kan dock hålla med om, min inställning till trots, att den amerikanska tappningen är en lyckad sådan. Tycker det är en bra serie, men inget mästerverk. Ett par andra mer eller mindre lyckade TV-serie remakes är; "Sandford & Son", "The Bridge", "Wilfred" och "All in the Family".

Här är dock "några" som jag helst av allt bara vill glömma; "Coupling", "Those Who Kill", "Prime Suspect", "Viva Laughlin", "Payne", "Cold Feet", "Skins", "Men Behaving Badly", "Red Dwarf", "Football Wives", "Queer As Folk", "Life on Mars", "Free Agents", "The IT Crowd", "Spaced", "The EX List" och så vidare.

Vad tycker ni själva där ute, vilka remakes kvalar in på era listor? Och kanske ännu viktigare, behövs dem? Kommentera gärna nedan!
| 6 augusti 2015 21:00 |