Film

Skribent

MovieZine

8 oktober 2015 | 06:00

5 filmer som får dig att älska H.P. Lovecraft

En snabbguide till den amerikanske skräckförfattarens mest sevärda filmatiseringar.
Med start idag och till den 11 oktober pågår den femte H.P. Lovecraft-festivalen i Stockholm. I och med det tänkte jag lista de fem bästa filmerna baserade på hans verk. En svår uppgift då H.P. Lovecraft har influerat en rad skräckfilmer så som ”The Evil Dead”, ”The Thing”, ”In the Mouth of Madness”, med flera, men filmer som baserat på hans verk saknar kvalité. Därför vill jag förvarna de som är okända för Lovecrafts verk innan ni ger er in i detta B-filmsträsk. För er andra kan det ses som ett trevligt tidsfördriv medan ni väntar på att Guillermo del Toro ska få klartecken för sin adaption av ”At the Mountains of Madness”, även om det vid det här laget ser mörkt ut. 

5. The Dunwich Horror (1970)

Den ökända boken Necronomicon finns på Arkham Miskatonic University. Nancy Wagner (Sandra Dee) får i uppgift av Dr. Henry Armitage (Ed Begley) att lämna tillbaka boken på sin plats när Willbur Whately (Dean Stockwell) dyker upp och ber att få låna den. Han blir givetvis nekad, men med hans övernaturliga krafter lyckas han övertala henne att ge boken och sig själv till honom.

4. From Beyond (1986)

I Stuart Gordons skräckkomedi experimenterar Doktor Pretorius (Ted Sorel) och hans kollega Tillinghast (Jeffrey Combs) med en del av hjärnan som ska kunna öppna det mänskliga sinnet för att uppleva andra dimensioner. När experimentet lyckas tränger onda entiteter igenom.

3. Dagon (2001)

En båtolycka leder Barbara (Raquel Meroño) och Paul (Ezra Godden) till en förfallen fiskarby vid Spanska kusten. Byn inser att byns invånare dyrkar den uråldriga havsguden Dagon och att deras avkommor inte är helt mänskliga. Även denna film är regisserad av Stuart Gordon och är nog en av de regissörer som har adapterat H.P. Lovecrafts verk, vilket antagligen är skälet till hans bidrag till antologiserien Master of Horror som kommer näst på min lista.

2. Masters of Horror: H. P. Lovecraft's Dreams in the Witch-House (2005)

Studenten Walter Gilman (Ezra Godden) får tag i ett billigt rum på ett gammalt pensionat som tidigare har tillhört en häxa under 1700-talet. Han börjar snart i att ifrågasätta sin mentala hälsa när en ond tillvaro kryper runt i väggarna.

1. The Call of Cthulhu (2005)

Regissören Andrew Leman är en av de som lyckats bäst med föra över Lovecrafts verk till film. I sann 1920-tals anda får vi i den moderna svartvita stumfilmen följa jakt på kultister i Louisianas träskmarker. Där han mycket snart finner kopplingar till något ont och uråldrig som väntar på att bli frigiven.

Har ni några Lovecraft-favoriter? Tipsa nedan!

Tobias Myrbakk
| 8 oktober 2015 06:00 |