Serie

Skribent

Patrik Jonsson

26 september 2013 | 20:01

Topp 10: TV-piloter

Jag kände att det var dags för en liten lista igen. Denna gång ska vi ta oss en närmare titt på de pilotavsnitt som verkligen fångat mig som tittare.

Att ha ett riktigt starkt och intressant pilotavsnitt tar definitivt alla serier en enorm fördel av. Jag menar, det är ju så man fångar tittarna, med en grym pilot får man dem att vilja se mer och förhoppningsvis stanna kvar där till det att serien är avslutad. Pilotavsnitten är det allra första bemötandet mellan tittarna och serien ifråga så här gäller det för skaparna att spela korten rätt. Man skulle nästan kunna jämföra det hela med en anställningsintervju, inte sant?

Nu är det långt från alla serier som verkligen har levt upp till deras pilotavsnitt i dess fortsättning, vissa serier har till och med lagts ned på grund av rena rama flygplansstörtande tittarsiffror. Sedan har vi naturligtvis sådana där serier som tar längre tid på sig också, de som oftast har ett hyggligt pilotavsnitt, men där det sedan har visat sig vara helheten, de efterkommande avsnitten och säsongerna, som varit den avgörande faktorn. Jag brukar kalla dem för "växande serier", serier som man helt enkelt får ge lite mer tid innan de verkligen blomstrar, ja de mer "komplexa" produktionerna. Kanske jag tar och listar sådana serier en annan gång, vem vet?

Nu ska vi dock fokusera på pilotavsnitt och inget annat. Många av er där ute, för att inte säga alla, kommer garanterat att sakna några giganter. Men kom då ihåg, detta gäller endast just pilotavsnitt, det är en högst personlig lista och detta har, som vanligt, inte varit direkt en enkel uppgift. Kan även nämna att detta gäller alltså dramaserier, komediserier tar vi en annan gång. Nu säger jag dock som jag brukar säga; nog jiddrat, nu kör vi!

10. "The Walking Dead" (AMC)

Vi börjar med en sådan där serie jag räknar till de som inte riktigt hållt måttet. "The Walking Dead" tyckte jag verkligen att drog igång storartat och dess hyggligt korta första säsong höll definitivt hela vägen ut. Då den andra säsongen drog igång (utan mästaren Frank Darabont ombord) så praktiskt taget störtdök den. Även ifall den ändå hämtade sig något i dess tredje säsong tycker jag aldrig att den kommit tillbaka till de takter som den stampade i pilotavsnittet.

9. "The X-Files" (Fox)

En gammal goding måste vi ju också ha och detta inte bara på grund av dess ålder eller kultstatus. Chris Carters "The X-Files" sög mig verkligen in från ruta ett, på 90-talet var detta dessutom rätt ny mark som trampades, ny mark som blandades med en aning gammal god "The Twilight Zone". Om radarparet Mulder & Scully slog det verkligen gnistror redan i piloten och ifall sanningen fanns någonstans där ute, ja det ville man ju sannerligen ta reda på. I strax över nio år höll den sig levande, good work!

8. "Prison Break" (Fox)

Kanalen Fox igen och denna gång skulle det handla om något så välsmakande som en gammal hederlig fängelseutbrytning. Naturligtvis kryddat med en liten extra tvist på det hela, jag menar att tatuera in rymningsplanen över hela sin kropp var minst sagt både påhittigt och annorlunda. Dessutom bidrog detta utspel till resten av det kommande upplägget. Nu höll inte den här serien ända in till mål, men satt som klistrad framför TV:n då den sändes gjorde jag lik förbaskat, japp, ända in till mål.

7. "Heroes" (NBC)

Då Fox vid under ungefär samma tid körde just sin "Prison Break", kontrade NBC med sin superhjältesaga "Heroes", en mycket stark och stabil kontring ifall ni frågar mig. Med snubbarna i "X-Men" som mina absoluta favoriter (kanske de enda) bland superhjältar (mutanter) on the big screen, tilltalade verkligen den här serien mig. I pilotavsnittet presenterades en hel drös med intressanta karaktärer, spännande öden och finurliga specialförmågor. Inte heller "Heroes" höll dock ända in till mål, den störtdök dessvärre kraftigare än "Prison Break" och dessutom fick vi inte något riktigt avslut. Men nu är det pilotavsnitt vi snackar om och på en sådan här lista platsar definitivt "Heroes" så det så.

6. "Breaking Bad" (AMC)

En i cancer döende kemilärare som sadlade om till att bli amfetamintillverkare tillika langare/säljare var både kontroversiellt, annorlunda, vågat och något så förbannat underhållande. "Breaking Bad" bjöd oss på just detta och vem i helsike vill inte se vidare av ett sådant personöde? Nä, jag behöver inte säga mycket mer tycker jag. Ett lysande pilotavsnitt till en än mer lysande serie.

5. "The Sopranos" (HBO)

Även ifall den här serien möjligen även kan räknas till de serier som tog sin tid på sig att blomstra så kan jag verkligen inte sticka under stolen med att jag blev helt såld på dess pilotavsnitt. Jag menar, det här är helt min grej. Från vinjetten och dess musik till alla helt underbara karaktärer och deras sköna dialoger. "The Sopranos" kanske inte hade det absolut bästa pilotavsnittet på den här listan, men serien skulle sedan utveckla sig till att bli tidernas bästa serie och detta inte bara enligt mig, långt ifrån.

4. "24" (Fox)

Att presentera ett koncept som gick ut på att seriens avsnitt skulle utspela sig i realtid och dessutom, from time to time, klippa in en tickande klocka, var ett genidrag av skaparen Howard Gordon och av Fox själva som verkligen vågade satsa på detta upplägg. Detta resulterade nämligen inte bara i en makalös cliffhanger, utan de bokstavligen drällde in under den här seriens gång. Efter pilotavsnittet var jag totalt fast och jag hade aldrig tidigare beskådat något liknande på TV, knappt på film. Jack Bauer och "24" kommer dessutom tillbaka till våren!

3. "Twin Peaks" (ABC)

Ännu en klassiker och denna, som nog de flesta av er därute känner till, är signerad herrarna Mark Frost och David Lynch. Mordet på Laura Palmer förbryllade i stort sett hela världen i början av 90-talet och gör faktiskt det så än idag för många nyupptäckare av serien. "Twin Peaks" är egentligen väldigt mycket; komplex, annorlunda, originell, absurd, bisarr, men det var ändå själva mordet på Laura och den jakt efter sanningen, vilken drog igång i själva pilotavsnittet, som fick oss alla så fängslade då det begav sig.

2. "The Shield" (FX)

En placering av en snutserie så här pass högt upp på listan kan säkert beskyllas för högst personlig smak och so be it. Vi kan väl kalla denna för en personlig favorit då, måste ju ha en sådan med också. Detta är dock inte vilken snutserie som helst, jag tycker att det är den bästa genom tiderna och pilotavsnittet är jäklar i mig inget kråkbajs. Ett gäng med mer eller mindre korrupta snutar, som sannerligen ställer till det rejält för sig i pilotavsnittet, skapar en sådan naturtrogen spänning och jävlar anamma att man bara måste se vidare. För mig råder det inga tvivel om att denna ska ha en välförtjänt och högt placerad plats på listan.

1. "Lost" (ABC)

Ja alla ni "Lost-Haters" kan sitta där ute och skämta om att jag är helt lost nu, men faktum är att "Lost" hade precis allt av vad ett pilotavsnitt bör ha. Det var ju just därför ni en gång i tiden satte er ned och såg på serien, försök inte lura mig, ni har sett minst en säsong. Vilka av er hoppade ärligt av serien efter pilotavsnittet? Nä jag ska inte retas mer med er, jag ska hålla mig till ämnet. Piloten av "Lost" hade som sagt allt; fantastiska karaktärer som man blixtsnabbt fastnade för, man brydde sig om dem och man ville verkligen se hur det skulle gå för de strandsatta krakarna. Ett grymt bra upplägg; en flygplanskrasch på en öde ö tilltalar de allra flesta. Vidare var pilotavsnittet snyggt producerat, välspelat, spännande, dramatiskt och det hade dessutom en grymt bra cliffhanger. Pilotavsnittet levde, det andades, en mycket svårslagen start som jag lär få vänta i år och dag på att något kan slå eller ens rå på. En mycket värdig list-etta och helt klart en modern klassiker!

Exempel på några stackars serier vars piloter jag tvingades lämna utanför listan, vissa gjorde riktigt jäkla ont:

"Deadwood", "Dexter", "The Wire", "OZ", "The Killing", "Homeland", "Ray Donovan", "Damages", "Brotherhood", "True Blood", "Six Feet Under", "Boardwalk Empire", "Game of Thrones", "Shameless" med flera, med flera.

Här är dock några exempel på där inte ett jota stämde:

"Zero Hour", "The Playboy Club", "The Cape", "The Vampire Diaries", "The Secret Circle", "Revenge", "Charlies Angels" (nya versionen), "Camelot", "Seventh Heaven" och faktiskt även "Spartacus". En serie jag senare ändrade uppfattning om totalt, det kan även gå den vägen minsann!

Detta var mina favoriter bland piloter, vilka har påverkat er mest, vilka minns ni som starkast?

| 26 september 2013 20:01 |