Skribent

Andreas Samuelson

6 oktober 2013 | 14:01

Topp 10: Trettonåringar på film

Lukas Moodysson gör comeback med ännu en stark film om hur det är att vara ung och missförstådd tonåring. Vi hyllar 13-åriga skådespelare som gjort intryck på vita duken.

I "Vi är bäst" gör tre 13-åriga tjejer revolt genom att starta ett punkband och de tre huvudrollsinnehavarna Mira Barkhammar, Mira Gorsin och Liv LeMoyne är definitivt tre talanger att hålla ögonen på. MovieZine tar en titt på andra skådespelare som började tidigt.

(Vi har utgått från premiärår med reservation för att vissa kan ha varit något år yngre vid inspelningen.)

10. Elle Fanning i "Super 8" (2011)

Den begåvade blondinen debuterade redan som 2-åring i storasyster Dakotas "I am Sam" och hade redan ett tiotal roller i bagaget när hon fick en av huvudrollerna i J.J. Abrams nostalgiska pojkäventyr. Bland hopplöst nördiga grabbhjältar och hotfulla utomjordingar lyste Fanning och utgjöt mer än en söt stereotyp med alkispappa.

9. Freddie Highmore i "Kalle och chokladfabriken" (2005)

Det är svårt att tänka sig den charmige britten som Norman Bates när man ser tillbaka på hans yngre alster. Men som rar, liten grabb kändes han självklar som den gänglige titelhjälten av Tim Burtons filmatisering av Roald Dahls klassiker. Till skillnad från Highmores överspelande "Finding Neverland"-motspelare Johnny Depp så lyckades han förmedla en mer mänsklig motpart i en galen färgklick till film.

8. Christian Bale i "Solens rike" och "Mio min Mio" (1987)

Ännu en britt som inledde karriären som roskindad tonårsgrabb och kom att bli psykotisk seriemördare. Christopher Nolans läderlapp hade ett stort år som officiell 13-åring när han inte bara spelade Jum-Jum i en påkostad filmatisering av Astrid Lindgrens älskade saga men även huvudrollen i Steven Spielbergs drama om Japans invasion av Shanghai under andra världskriget.

7. Christina Ricci i "Den heliga familjen Addams" (1993)

Den excentriska brunetten har blivit en stabil profil att spela udda, utstickande roller vilket inte är så konstigt med tanke på att hon gjort det sedan barnsben. I uppföljaren till "Familjen Addams" återvände hon i rollen som den djävulska Wednesday och stal utan större ansträngning showen från stjärnor som Anjelica Huston och Christopher Lloyd med en prickfri prestation.

6. William Jøhnk Nielsen i "Hämnden" (2010)

Susanne Bier tog emot en Oscar och Mikael Persbrandt var stjärnan i det danska dramat om två familjer vars öden korsas. Men bland sorg, skilsmässa och elände på ett afrikanskt flyktingläger finns en järnstark mobbnings- och hämndhistoria där unge debutanten Nielsen (inte helt olik Christian Bale i samma ålder) dominerar bioduken med intensiv utstrålning.

5. Chloë Moretz i "Kick-Ass" och "Let Me In" (2009 och 2010)

Moretz var redan en talang - om en mest en söt sådan - att räkna med när hon fick rollen som Hit-Girl i den populära filmversionen av serietidningen om ett gäng mänskliga superhjältar. Få varken älskade eller chockades av att se urtypen av en oskuldsfull, amerikansk tonårsflicka sparka röv och svära med ett ruggigt barnförbjudet munläder. Att hon samma år anammade rollen som vampyren i remaken av "Låt den rätta komma in" utan problem säkrar hennes plats som stigande superstjärna.

4. Heather Matarazzo i "Welcome to the Dollhouse" (1995)

Den unika indieskådisen och birollsproffset gjorde en filmdebut som hette duga i Todd Solondz svarta feelbadkomedi. Som outsidern Dawn Wiener anammade hon inte bara horribla klädval och glasögon utan skapade en fantastiskt egen och originell tonårskaraktär som definitivt stack ut bland övriga filmnördar.

3. Saoirse Ronan i "Försoning" (2007)

I det pampiga kostymdramat med Keira Knightley och James McAvoy som vackert kärlekspar så stal unga, okända Ronan showen. Med sitt läskigt lågmälda porträtt av den diaboliska, svartsjuka lillasystern så imponerade hon så pass att det gav en Oscarsnominering och en fortsatt stjärnkarriär bland Hollywoodeliten.

2. Nicholas Hoult i "Om en pojke" (2002)

Idag: filmstjärna, modell och superhjälte. Då: okänd, småknubbig grabb med page och brittisk accent som förföljde Hugh Grant i den här charmiga filmatiseringen av Nick Hornbys roman. Stjärnor som Grant och Rachel Weisz fick se sig hamna i skuggan av den löjligt talangfulla Hoult.

1. Natalie Portman i "Leon" (1994)

Som en av filmvärldens mest lyckade, uppvuxna barnskådespelare så visade Oscarsvinnaren tidigt var skådespelarskåpet ska stå. I Luc Bessons actionthriller gjorde hon en strålande filmdebut likt ingen annan och såg oförskämt bra ut vid sidan av veteraner som Jean Reno och Gary Oldman.

Bubblare:

River Phoenix i "Upptäckarna", Brad Renfro i "The Cure", Corey Haim i "Firstborn", Alexandra Dahlström i "Sanning eller konsekvens", Andreas Hoffer i "Sunes sommar", Joseph Gordon-Levitt i "Änglar finns" och "Holy Matrimony", Daniel Radcliffe i " Harry Potter och Hemligheternas kammare", Josh Hutcherson i "Min första kärlek" och "Zathura", Elijah Wood i "Trädkojan", Mickey Rooney i "Tigern är lös", Natalie Wood i "Blå slöjan", Shirley Temple i "Stora damen", Roddy McDowall i "Jag minns min gröna dal", Noah Hathaway i "Den oändliga historien", Brooke Shields i "Pretty Baby" och "King of the Gypsies", Kelly Reno i "Svarta hingsten", Abigail Breslin i "Zombieland" och "Allt för min syster", Thora Birch och Gaby Hoffmann i "Nu och för alltid", Seth Green i "Can't Buy Me Love", Jonathan Ke Quan i " Indiana Jones och de fördömdas tempel", Kodi Smit-McPhee i "Vägen", Rupert Grint i " Harry Potter och De vises sten", Dakota Fanning i "Hounddog", Alexa Vega i "Spy Kids".

Tonårsmisstagen...

Taylor Lautner i "Fullt hus igen", Kristen Stewart i "Cold Creek Manor", Corey Feldman i "Fredagen den 13:e del 4", Noah Ringer i "The Last Airbender", Vanessa Hudgens i "Beastly" och "Sucker Punch", Mary-Kate & Ashley Olsen i "Passport to Paris", Scarlett Johansson i "Ensam hemma 3", Mila Kunis i "Santa with Muscles", Fred Savage i "Gameboy", Milla Jovovich i "Two Moon Junction", Alyssa Milano i "Commando", Bradley Pierce i "Jumanji", Paul Walker i "Spöksnubben i skrubben", Haley Joel Osment i "A.I.".

Läs också:

Topp 10: Komiker i seriösa roller
Topp 10: Inledningsscener
Topp 10: Robert Downey Jrs bästa roller
Topp 10: Feelgood-filmer
Topp 10: Comeback, ja tack
Topp 10: Dags för pension, gubbe
Topp 10: GIANT Edition

Fler topp 10-listor...

| 6 oktober 2013 14:01 |