LISTA

Skribent

MovieZine

21 september 2014 | 12:00

Topp 10: Tidernas sämsta oneliners

"Let off some steam, Bennett": Arnolds bevingade replik efter att ha spetsat skurken med ett ventilationsrör. När den berömda onelinern sitter som den skall saknar den konkurrens vad det gäller att förhöja eller avdramatisera en viktig scen. Även Hollywoods skribenter har dock dåliga dagar vilket kan resultera i följande: tidernas sämsta oneliners.
Oneliner: En kort replik eller kommentar som är avsedd att göra en tydlig poäng, ofta en humoristisk sådan. Arnold, Sly och övriga seniorer verksamma under onelinerns storhetstid kommer undan med det mesta för let's face it: att döda en skurk vore inte det samma utan en kvick replik.

Balansgången mellan komik och platt fall är dock hårfin, vilket många av Hollywoods manusförfattare verkar ha förbisett. Lika oersättlig som en bra oneliner kan vara kan en dålig sådan sabba scenen i fråga. Exemplen är många men nedan följer några höjdpunkter. Värt att notera är att listan från början hette "bästa oneliners". Som sagt, balansgången är hårfin…

10. Humpty Dumpty - "Mission Impossible 3" (2006)


Efter att lodrätt ha sprungit upp för en mur modell större och infiltrerat Vatikanen är det dags för Tom att fälla en av många legendariska kommentarer. Publiken håller andan: "Humpty Dumpty sat on a wall". Wow. När det är dags för utvecklingssamtal för spionteamet, vänligen börja med det kreativa geniet som ansvarar för kodorden.

9. Get off my Plane - "Air Force One" (1997)


Sugen på lite überpatriotiskt dravel? Gör som Harrison Ford när han leker med kablar och satsa allt på red, white and blue. En hemsk film, med den amerikanska nationalkänslan uppumpad på kräkreflexig maxvolym, blir inte bättre av POTUS replik innan Gary Oldmans skurk gör sin sorti. Att Harrison mer låter som en grinig gubbe som sjasar bort grannkatten från gräsmattan skapar knappast filmmagi.

8. Biggest Dick on a Man - "Showdown in Little Tokyo" (1991)


En klassisk scen från en klassisk film men icke desto mindre märklig. Inför en massiv anstormning av skurkar känner Brandon Lee (RIP) ett behov av uppmuntrande ord. Dolphs uppenbart glada respons lämnar många frågor och dörrar öppna. Synd att det aldrig blev någon uppföljare.

7. Rest in Pieces - "Expendables 2" (2012)


Åh Sly… En av de sanna mästarna på ostiga oneliners. Under trettio år har du kommit undan med det mesta men ibland funkar det inte riktigt.  Det måste liksom finnas en koppling mellan repliken och resultatet av scenen. Den pepprade mannen även kallad hejduk #144 är, om än full av hål, i ett stycke. Såklart är det en blinkning åt Dolphs betydligt skönare oneliner i "Dark Angel" (1990). Ni vet, filmen där Dolph jagar utomjordingen som tar kål på folk med hjälp av flygande CD-skivor. Låt oss ta en titt på finalen:


Visst satt den bättre?

6. Shit on the Sidewalk - "Death Race" (2008)


Joan, why did you say that? Why? You poop mouth… Efter att chocken har lagt sig och man börjar fundera på innebörden känns det hela ännu märkligare. Vem skiter på trottoaren och varför? Usch.

5. Toad - "X-Men" (2000)


Storm, den obestridligt tråkigaste av X-männen/X-henen fick lite mer speltid i Bryan Singers X-debut. Därefter tog filmskaparna sitt förnuft till fånga, åtminstone i det avseendet. Hur som helst fick Storm, spelad av Halle Berry chansen att göra slut på den lömska Toad, i scenen iklädd tjusig CGI-tunga anno 2000. Den så kallade onelinern faller mer platt än den stackars paddan när han träffar vattnet. Av allt manusförfattarna kunde komma på (friterade grodlår någon?) var detta tydligen det bästa.

4. Garbage Day - "Silent Night, Deadly Night Part 2" (1987)


Oj oj, såhär nära toppen av listan börjar det med all rätt likna något. En av de minst inspirerade men bäst levererade onelinerna genom tiderna. Det är svårt att veta huruvida repliken är tänkt som ett påstående eller en fråga men en sak är säker: Garbage Day blir sig aldrig lik igen. Kuriosa: Uppföljaren använde sig av så många klipp från originalet att de fick ha med alla skådisar från del ett i eftertexterna.

3. You can´t piss on hospitality! - "Troll 2" (1990)


Varje scen i "Troll 2" är som att öppna valvet till komikens Fort Knox. En film om ”the Goblins” (det finns inga troll i filmen) som lurar sina offer till Nilbog (mind=blown) för att förvandla dem till växter. Uppbyggnaden till scenen består av att Joshuas familj är på väg att äta en förgiftad middag de lömska vättarna har ställt fram. Efter att ha rådfrågat sin döda morfar som påpassligt fryser tiden i sextio sekunder (antar att det var gränsen för hans spökkrafter) gör Josh det enda rätta och pissar på maten. Men som pappa poängterar: You can´t piss on hospitality!

2. Bloodbank - "Hard to Kill" (1990)


Seagals karaktär Mason Storms (snajdigt namn f.ö) familj mördas och Mason hamnar i koma. Han kvicknar till och utkräver hämnd. Slut. Just det, han slänger iväg både en och annan skön oneliner också där den mest minnesvärda är ovanstående. Scenen är märklig på många sätt. Dels grubbel-blänger han på en avstängd TV och pratar för sig själv och dels är själva hotet lite småkrystat.

1. Valfri replik i "The Room" (2003)


En film där varje replik har potential att klassas som en oneliner med hänsyn till komisk timing och effekt är den självklara vinnaren i denna lista. Fuskigt? Inte alls. Tommy Wiseaus mästerverk förtjänar uppmärksamhet i alla sammanhang.

Peter Lithell

Vilka är era favorit-oneliners på film? Och de sämsta? Kommentera nedan!
| 21 september 2014 12:00 |