Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 december 2011 | 13:01

Topp 10: Svenskar på låtsas

I "The Girl with the Dragon Tattoo" spelar Rooney Mara & co svenskar kompletta med stundtals ifrågasättbara dialekter.

Men de är långt ifrån de första i kommersiell Hollywood-film som får porträttera vårt stolta, blågula folk.

10. Jamie Lee Curtis som Inga (Ophelia) i "Ombytta roller" (1983)


En fuskare på listan då rollen inte är svensk på riktigt men ändå något av en klassiker när Curtis (i sitt genombrott utanför skräckgenren) gör entré i lederhosen (!) och repliken "I am Inga from Sweden!". Den felaktiga kombination av klädsel och ursprung berodde på att Curtis inte hanterade den österrikiska accenten - hennes motspelares undrande reaktioner är riktiga.

9. John Wayne som Olsen i "Den långa resan hem" (1940)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


Västernstjärnan var affischnamnet för detta krigsdrama av John Ford men har i själva verket en väldigt tidsbegränsad biroll som en svensk seglare med den mesta dialogen (komplett med knagglig "dialekt") besparad till slutet. Storyn involverade män på ett fraktfartyg som smugglade ombord sprit och kvinnor, samt slogs, spionerade, tröstade och räddade varandra.

8. Dina Merrill och Jeremy Slate som Karin Granstedt och Erik Carlson i "Svedala, alla gånger" (1965)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


En lite bortglömd men kul titel på listan, som gick under originalnamnet "I'll take Sweden". Komedistjärnan Bob Hope spelar ensamstående pappa som tar med sin pilska dotter till Stockholm för att fly undan en av hennes uppvaktare men får se henne förföras av en blågul casanova medan han själv faller för dekoratören Karin.

7. Drew Barrymore som Bjergen Kjergen i "Wayne's World 2" (1993)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


Drew hade några svåra år innan hon gjorde comeback som vuxenskådis. Då hann hon med en liten gästroll (som svenska modellen Vendela Kirsebom Thomessen provspelade för) i den här cameo-fyllda uppföljaren. Söt är hon men dialekten är lika främmande som de "svenska" orter hon namedroppar.

6. Stellan Skarsgård som Bill i "Mamma Mia!" (2008)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


Enda äkta svensken på listan och vad man än tycker om ABBA-musikalen (eller Stellans tveksamma sånginsats) så erbjöd han lite mer stake än mjäkiga motspelarna Pierce Brosnan och Colin Firth. Och det är inte varje dag en svensk får chansen att moona i en storsäljande Hollywood-rulle (ett infall han själv improviserade).

5. Elke Sommer som Inger Lisa Andersson i "Jagad av agenter" (1963)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


Vackra tyskan Sommer vann en Golden Globe för mest lovande nykomling när hon spelade en kvinna utsänd av Svenska utrikesdepartementet för att assistera Nobelprisvinnaren Paul Newman när han i Stockholm ramlar rakt in i ett kidnappningsdrama.

4. Lee Meredith som Ulla i "Det våras för Hitler" (1968)Yngre publik tänker nog först och främst på Uma Thurmans insats i remaken "The Producers" men det var Meredith som först satte standarden i den ikoniska blonda, korkade sekreteraren som inte kan engelska och ständigt utropar "God dag på dig!" i Mel Brooks klassiska komedi.

3. Norbert Weisser som Erich i "Midnight Express" (1978)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


Tyske Weisser (som senare spelade norrman i "The Thing") filmdebuterade i Alan Parkers Oliver Stone-skrivna fängelsedrama. Med det typiskt vänliga, blonda nordiska utseendet komplett med skägg och långt hår blev en av de mer kärleksfulla inslagen i den dystra filmen där han fick till det med huvudkaraktären Billy (Brad Davis) i en känd duschscen.

2. Joan Crawford som Anna Holm i "En kvinnas ansikte" (1941)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


Legenden spelade en av sina få mer lågmälda roller i denna nyinspelning av svenska dramat med samma namn där Ingrid Bergman spelade huvudrollen. Som Anna var Crawford en förälskad svenska med vanställt ansikte som ägnade sig åt utpressning och mordplaner innan maken till ett offer erbjuder sig att operera henne.

1. Burt Lancaster som Ole "The Swede" Andreson i "Hämnarna"


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


Lancaster filmdebuterade med huvudrollen i denna första, Oscarsnominerade filmatisering av Ernest Hemingways mordmysterium om en ex-boxare och beninmacksbiträde som blir inblandad i affärer med gangsters och en lurig femme fatale (Ava Gardner i sin genombrottsroll). Efternamnet uttalas "Anderson" (som sig bör) men stavas som i Hemingways historia.

Bubblare:

Marlon Brando som Sven Sorensen i "Free Money", Charlize Theron som Britt Ekland i "The Life and Death of Peter Sellers", Robin Wright som Liv i "Breaking and Entering", Loretta Young som Katrin i "Katrin gör karriär", Bubba Smith som Olaf i "När skinkorna tystnar", Arlene Dahl som Carla Göteborg (!) i "Resan till jordens medelpunkt", Saffron Burrows och Peter Mullan som Julie och Jean i "Fröken Julie", Douglas Spencer som Axel Shipstead i "Mannen från vidderna", Sirry Steffen och Ed Wermer som Marta och professor Farnstrom i "The Crawling Hand", Royal Dano i "Det sista bankrånet", Bernie Jones som Punky i "Dance Hall Racket", Rod Biermann som Ole i "Rocky & Bullwinkle på äventyr" och Sven Hugo Borg i "Kaparekaptenen", som Swanstrom i "Santa Fe" och som baron Strakoff i "Death Rides the Range"

Och dessa var svenskar på riktigt...

Annika Svedman, Aubrey Lemon och Rikke Juhll Moegelhoej som Helga, Belga och Selga (!?) i "Surf School", Irina Björklund i "The American", Gustav Roth i "Turistas", Magnus Lindgren och Staffan Kihlbom i "The Beach", Dan Pettersson i "Titanic", Victoria Silverstedt i "Boat Trip", Anna Anka i "Dum & dummare"

| 18 december 2011 13:01 |