Skribent

Andreas Samuelson

21 juli 2013 | 14:01

Topp 10: Superkroppar!

"Method acting" är inget obekant för någon skådespelare som vunnit eller försökt vinna en Oscar. Gå upp eller ner, raka håret eller på något sätt förvandla sin kropp är sättet att gå i vägen mot stjärnstatus. Inför premiären av "The Wolverine" hyllar vi Hugh Jackman och andra skådespelare som kört extra hårt på gymmet inför en roll.

Robert De Niro är en av de främsta inom "method acting" som under sin storhetstid inte tvekade inför att lägga på både muskler och fett inför en roll. Nu med den populäre superhjältetrenden så är det mer en vanesak att skådespelare pumpar upp sig till extrema nivåer för att kunna spänna biceps och andra muskler på stora duken.

Att fula ner sig i all ära - men här är MovieZines favoriter bland de som gick den där extra milen för vältränad filmkropp.

10. Chris Pratt i "Zero Dark Thirty"

Ett något anonymt men desto mer erfaret namn på listan. Pratt, kanske mest känd från TV-serien "Parks and Recreation" och som Mr. Anna Faris, har likt en ung De Niro gått upp och ner inför diverse roller. Han har i intervjuer erkänt sig trivas bäst i lite pösigare form som han gladeligen gick upp till inför "Moneyball" och "Delivery Man". Men inför rollerna som soldat och superhjälten Star-Lord i "Zero Dark Thirty" respektive "Guardians of the Galaxy" var det hårdträning och ölförbud som gällde.

9. Linda Hamilton i "Terminator 2 - Domedagen"

F.d. fru James Cameron var en ganska tam hjältinna i första "Terminator" och kanske inte den första man hade i åtanke som rebelledare och tränare av människosläktets räddare i framtiden. Men inför den hypade uppföljaren introducerades en pumpad, armhävande rövsparkare av sällan skådad like. Hamilton tränade hårt tre timmar om dagen, sex dagar i veckan under 13 veckor inför inspelningen - resultatet är likväl övertygande som skrämmande.

8. Edward Norton i "American History X"

Norton var känd som en begåvad men relativt tunn karaktärsskådespelare i filmer som "Larry Flynt" och "Rounders" innan han tog sig an rollen som en våldsam nazist i det hyllade dramat. Förutom en typiskt lysande, Oscarsnominerad skådespelarinsats och ett rakat huvud så lade han även på över 13 kg muskler inför rollen. Aldrig innan - eller efter - har toppaktören varit så biffig, om än som en mindre sympatisk karaktär.

7. Demi Moore i "Striptease" och "G.I. Jane"

Skönheten visade stolt upp en trimmad kropp inför både kalkonen "Striptease" och comebacken "Charlies änglar - utan hämningar". Men det var i Ridley Scotts kanske allt annat än hyllade militärdrama som hon inte bara rakade skallen utan tränade stenhårt inför rollen som kvinnlig soldat i Navy SEALS. Moore har i efterhand erkänt att träningen nästan tog kål på henne, något som bekräftades av en f.d. Navy SEAL som såg över hennes första dag.

6. Jake Gyllenhaal i "Jarhead" och "Prince of Persia"

Vid sidan om mer dramatiskt betonade roller som Donnie Darko och bögcowboy så har Gyllenhaal visat prov på att han problem kan övertyga som biffig hjälte. Först lade han på flera kg muskler inför rollen som soldat i Sam Mendes krigsdrama och biffade till sig ytterligare inför den i övrigt lättglömda datorspelsfilmatiseringen.

5. Hilary Swank i "Million Dollar Baby"

Swank som redan vunnit en Oscar när hon spelade transsexuell i "Boys Don't Cry" knep sin andra med rollen som boxaren Maggie Fitzgerald i Clint Eastwoods drama. Den annars eleganta aktrisen gick igenom ett hårt träningsprogram som förberedelse varpå hon gick upp nästan tio kg i muskler. Boxningsmästaren Lucia Rijker (som även medverkar i filmen) var hennes coach.

4. Christian Bale i "American Psycho" och "Batman Begins"

Ännu en metodskådespelare värdig De Niros rykte. Inför rollen som psykopaten Patrick Bateman spenderade han flera timmar i gymmet för att kunna iklä sig karaktärens utseendebesatta uppenbarelse. Flera år senare gick han ner drastiskt inför "The Machinist" för att bara månader senare buffa upp sig igen när han skulle spela självaste Läderlappen, en i teorin galen och närapå omöjlig tranformation.

3. Hugh Jackman i "X-Men Origins: Wolverine"

Det är svårt att tänka sig australiensaren i hans förflutna som musikalartist när han anammade Wolverines stålklor och imponerande skäggväxt i "X-Men"-filmerna. Inför hans första spinoff var Jackman uppe i 100-kilosklassen och motspelaren Liev Schreiber erbjöds en förödmjukande muskeldräkt för att matcha. Schreiber vägrade och såg till att träna istället, varpå Jackman ställde upp som coach. Bara en sådan sak - superbiff och hygglo!

2. Tom Hardy i "The Dark Knight Rises" och "Bronson"

Britten var relativt okänd när han fick rollen som 70-talets mest våldsamme brottsling i Storbritannien, och gick upp nästan 20 kg i muskler tack vare 2500 (!) armhävningar om dagen under fem veckors tid. Desto mer känd men lika våldsam var han som superskurken Bane i Christopher Nolans avslutande del i Batman-trilogin. Förutom att sno showen från en rad stjärnmotspelare så gick han upp nästan 14 kg i muskler.

1. Robert De Niro i "Cape Fear" och "Tjuren från Bronx"

Mästaren som vi vill minnas honom. Dedikerad till konsten och förkroppsligad sin roll i minsta detalj. Inför rollen som boxaren Jake LaMotta i Scorseses drama så sporrades han av den verklige LaMotta, genomgick extrem träning och deltog i tre riktiga boxningsmatcher varav han vann två. Imponerande nog gick han upp nästan 30 kg för rollen som den äldre LaMotta. Inför rollen som psykotiske Max Cady tränade han så hårt att hans kroppsfett gick ner till 3%.

Bubblare:

Daniel Craig i "Casino Royale", Russell Crowe i "Gladiator", Mickey Rourke i "The Wrestler", Mikael Persbrandt i "Hamilton", Gerard Butler i "300", Uma Thurman i "Kill Bill", Ryan Reynolds i "Blade: Trinity", Charlie Sheen i "Hot Shots 2", Chris Hemsworth i "Thor", Christopher Reeve/Brandon Routh/Henry Cavill som Superman, Kate Bosworth i "Blue Crush", Chris Evans i "Captain America", Jason Statham i "The Transporter", Jamie Foxx i "Any Given Sunday", Eli Roth i "Inglorious Basterds", Will Smith i "Ali".

Dessa gick upp istället...

Marlon Brando i "Gudfadern", George Clooney i "Syriana", Jared Leto i "Chapter 27", Charlize Theron i "Monster", Russell Crowe i "Body of Lies", Benicio del Toro i "Fear and Loathing in Las Vegas", Renee Zellweger i "Bridget Jones dagbok", Eric Bana i "Chopper", Val Kilmer i "Alexander", Matt Damon i "The Informant", Robert De Niro i "Tjuren från Bronx", Vincent D'Onofrio i "Full Metal Jacket", Sylvester Stallone i "Cop Land".

Läs fler topp-10-listor här »

| 21 juli 2013 14:01 |