Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 maj 2012 | 14:15

Topp 10: Skräckfilmstwistar

Bioaktuella skräckfilmen "The Cabin in the Woods" är inte vad den verkar och kan vara den smartaste i sin genre på länge. Här är några andra minnesvärda överraskningar i klassiska rysare.

MovieZine listar de bästa skräckfilmstwistarna. Varning för spoilers!

Freaks (1932)

Filmen: "Dracula"-regissören Tod Browning gjorde denna för sin tid mycket kontroversiella film som nobbades av skådespelare, upprörde publiken och förbjöds i flera länder. Man använde sig av riktiga "cirkusfreaks" i rollerna. En del av slutet där den manliga skurken kastreras och blir en sopransångare klipptes bort.

Storyn: En cirkus elaka trapetsstjärna, Cleopatra, gifter sig med dvärgen Hans för hans pengar men hans vänner inser hennes planer och bestämmer sig för att hämnas.

Slutkläm: Hans vänner attackerar Cleopatra och en cirkusvärd visar senare några besökare hur hon förvandlats till ett deformerat freak själv.

Se klippet på YouTube

Skuggor i natten (1945)

Filmen: Tidig brittisk episodrysare med fyra skräckhistorier introducerade inte bara den kända ramhistorien som använts till döds av andra episodrysare, utan även ett nytt monster i form av den levande buktalardockan.

Storyn: En arkitekt är orolig att hans återkommande mardröm ska bli verklighet. I ett hus på landet samlas han och några andra gäster för att dela med sig av sina

Slutkläm: Karaktärer från de olika historierna får liv och ger sig efter arkitekten som tryggt vaknar upp i sin säng - det var bara en dröm! - för att sedan åka till sommarstugan med en grupp bekanta gäster...

De djävulska (1955)

Filmen: Fransk, svartvit klassiker som följdes av en rad amerikanska remakes, inklusive "En djävulsk plan" med Sharon Stone. Alfred Hitchcock försökte köpa rättigheterna till originalnovellen, vars författare senare skrev historien till hans "En studie i brott".

Storyn: Hustrun och älskarinnan till en hänsynslös skolrektor bestämmer sig för att mörda sin plågoande men blir efter mordet terroriserade av någon som verkar veta deras hemlighet.

Slutkläm: Hustrun hittar sin döda mans lik i badkaret - och dör i en hjärtattack när liket reser på sig. Allt är dock ett spel iscensatt av den levande mannen och älskarinnan.

Psycho (1960)

Filmen: En milstolpe i filmhistorien och troligen Alfred Hitchcocks mest berömda klassiker som var tidig både när det gällde att ha ihjäl huvudkaraktärer och skildra våldsamma duschmord. Imitationerna och parodierna (inte minst på Bernard Herrmanns musik) är oräkneliga.

Storyn: Sekreteraren Marion stjäl en stor summa pengar från chefen och hamnar på ödsligt motell vars ägare Norman har en allt annat än vänligt sinnad mor. När Marion försvinner ger sig hennes syster och älskare ut för att reda ut saken.

Slutkläm: Marions syster hittar Normans mamma - ett mumifierat lik - i källaren och Norman dyker upp i hennes kläder med kniven i högsta hugg. Han visar sig ha två personligheter, varav den ena är mamman som han själv mördat som ung.

De infernaliska (1962)

Filmen: Lågbudgetfilm (som blev regissören Herk Harveys enda långfilm) som uppnådde en kultstatus på senare år och har fått se sitt slut kopieras av Hollywood-succéer som "Sjätte sinnet" och "The Other" (och usla remaken "Carnival of Souls").

Storyn: Unga Mary är med om en traumatisk bilolycka och börjar förföljas av en mystisk man samtidigt som hon dras till ett övergivet tivoli.

Slutkläm: Mary jagas av den mystiske mannen, och andra otäcka vålnader, till tivolit och slutligen en strand där de omsluter henne. I epilogen undersöker polisen hennes kraschade bil och finner Marys döda kropp i passagerarsätet.

Dödlig skörd (1973)

Filmen: Bisarr, brittisk kultfilm vars slut kopierats otaliga gånger, inte i minst i den bedrövliga remaken "The Wicker Man" med Nicolas Cage. Filmen är Christopher Lees personliga favorit av sina roller och han ställde upp gratis medan svenskan Britt Ekland (som i efterhand uttryckt sin avsky för filmen och försökt få den stoppad) både dubbades och i smyg fick en dubbelgångare för några nakenscener.

Storyn: En polisinspektör skickas till en liten by på en skotsk ö för att leta efter en försvunnen flicka. Väl där möts han av en minst sagt udda lokalbefolkning som knappast underlättar utredningen.

Slutkläm: Polisinspektören hittar flickan gömd i en grotta - men inser att det hela är uppgjort för att invånarna ska få ett offer till sin ritual där de bränner inne en utvald stackare i en stor staty gjord av hö.

Se klippet på YouTube

Stilla natt, blodiga natt (1974)

Filmen: Årtionden innan "Scream" gav den här kanadensiska slasherrullen, som även hann före "Alla helgons blodiga natt", telefonterror ett ansikte. Regissören Bob Clark blev ombedd av filmbolagsfolk att ändra det öppna slutet till ett ännu mörkare, där mördaren avslöjar sig själv och dödar hjältinnan Jess, något Clark vägrade.

Storyn: Flickorna på ett kvinnligt studenthem får mystiska telefonsamtal från en hotfull främling under en julhelg samtidigt som en av deras rumskamrater verkar ha försvunnit.

Slutkläm: Polisen ringer till Jess, till synes ensam kvar i huset, och berättar att de spårat samtalen till inifrån huset! Jess jagas av mördaren, stöter på sin pojkvän och dödar honom i tron att han är den skyldige. Men när polisen låter Jess vila är det någon med en välbekant röst som iakttar...

Spårlöst försvunnen (1988)

Filmen: En av få kultfilmer från Nederländerna vars franska regissör George Sluizer gjorde en underlägsen Hollywood-remake med Kiefer Sutherland, Jeff Bridges och ett påklistrat lyckligt slut.

Storyn: Kvinnan i ungt par försvinner på deras semester och mannen blir besatt av att hitta henne. När han kontaktas av en psykopat verkar det som om han äntligen kommer att få reda på vad som hänt.

Slutkläm: Psykopaten går med på att låta mannen få reda på sanningen - på villkoret at than får utsätta honom för samma sak som flickvännen. Mannen sövs ner och vaknar upp, i en kista levande begravd.

Ring (1998)

Filmen: Det japanska originalet som gav upphov till en rad uppföljare och remakes (varav många föredrar den mer MTV-stylade Hollywood-versionen). Den mest inkomstbringande filmen i Japans historia. Romanen den bygger på inspirerades otippat nog av "Poltergeist".

Storyn: Journalist undersöker varför de som ser på ett mytomspunnet videoband hittas döda sju dagar efteråt. Bandets bakgrund visar sig vara en ond flicka som dränktes i en brunn av sin mamma.

Slutkläm: Journalisten drar upp flickans lik ur brunnen för att ge frid åt hennes själ men frisätter istället hennes onda ande och journalistens ex-man får bevittna resultatet.

A Tale of Two Sisters (2003)

Filmen: En av 2000-talets mest skrämmande rysare som bygger på en koreansk folksaga och fick en meningslös Hollywood-remake med titeln "The Uninvited". Regissören Jee-woon Kim gör snart sin Hollywood-debut med Schwarzenegger-comebacken "The Last Stand".

Storyn: Två systrar återvänder till sin pappa och deras hem efter vistelse på mentalsjukhus. Förutom deras elaka styvmor tvingas de även tampas med ett mystiskt spöke som hemsöker dem.

Slutkläm: Här är det en handfull twistar under filmens gång. Den ena systern visar sig vara ett spöke som dött nyligen, den andra systern visar sig ha inbillat styvmodern som i själva verket varit bortrest och slutligen får vi veta att den sjuka moderns självmord är orsaken till allt.

Bubblare:

Rösten från andra sidan, Fredagen den 13:e, Saw, Blair Witch Project, Dr. Caligari, Det spökar på Hill House, Funny Games, Eden Lake, The Village, Instängd, I skräckens skugga, Mark of the Vampire, The Mist, The Eye, Sleepaway Camp, Angel Heart, April Fool's Day, Den lilla flickan vid vägens slut, Flugan (1958), Fruarna i Stepford, Världsrymden anfaller (1978), Insidious, Midsommar, Paranormal Activity, Scream, Barnhemmet, The Skeleton Key, Jacobs inferno, Identity.

Fight Club-twisten:

Switchblade Romance, Hide and Seek, Secret Window, Shrooms, Perfect Stranger, Never Talk to Strangers

Twister som inte funkade lika bra...

Signs, Djävulens advokat, Saw II-VII, Pieces, Instängd 2, Into the Mirror, House of the Long Shadows, Fredagen den 13:e del 5, Det, Det okända, Dead Silence, Gothika, Mördande legender, Hämnd från andra sidan, Jeepers Creepers, Alla helgons blodiga natt 4, Anfall från Mars, Blodigt allvar, The Box, Valentine

| 13 maj 2012 14:15 |