Skribent

Andreas Samuelson

20 oktober 2013 | 14:01

Topp 10: Sexigaste psykopaterna

Minnesvärda psykopater på film är fler än du kan räkna på tio fingrar. De med en speciell plats i våra hjärtan är dock skurkarna som trots tveksamt beteende lyckas kittla fantasin med skrämmande attraktiva uppenbarelser. Här är filmpsykona vi i smyg finner snyggare än vi borde.

Det betryggande med filmpsykopater som Hannibal Lecter i "När lammen tystnar" eller Annie Wilkes i "Lida" är att de är ruggiga och samtidigt ser ut som sådana man ogärna möter i en mörk gränd. Men sen finns det dem som är lite för snygga för att vara mordiska, manipulerande knäppskallar. En psykopat ska ha helt enkelt inte ha den sex appeal och utstrålning som Christian Bale och Lena Olin har. Här är MovieZines lista på de hetaste filmpsykopaterna - vilken är din favorit?

10. Robert Mitchum/Robert De Niro i "Cape Fear" (1962/1991)

Martin Scorsese gjorde en ovanligt lyckad remake av 60-talsthrillern där De Niro tog över rollen som den hämndlystne våldtäktsmannen Max Cady. En vidrig karaktär som inte ryggar tillbaka för överbrutalt våld men i form av Mitchums charmiga anlete och De Niros löjligt vältränade casanova nästan lockar publiken till hans sida.

9. Alicia Silverstone i "Svart oskuld" (1993)

Två år innan hon blev 90-talssymbol i "Clueless" så debuterade en tonårig Silverstone i den här - rättvist - bortglömda, rätt kackiga ungdomsversionen av "Farlig förbindelse". Men den kurviga blondinen är ren dynamit som en flirtig Lolita som går över lik för att få grannen Cary Elwes.

8. Jennifer Jason Leigh i "Ensam ung kvinna söker" (1992)

En av sin tids mest intressanta aktriser gav Rumskamraten från Helvetet ett ansikte när hon flyttade in hos Bridget Fonda och orsakar elände. Scenen där hon enbart iförd trenchcoat och stilettklackar gör ett nattligt besök hos Fondas pojkvän är lika mardrömssvettig som sexig - även om vi gärna sluppit ena klacken i ansiktet...

7. Skeet Ulrich i "Scream" (1996)

Komiske sidekicken Matthew Lillard i all ära men det var Johnny Depp-kopian och kortlivade flickidolen Ulrich som stal showen i finalen av Wes Cravens kultskräckis. Att stackars Neve Campbell gav upp oskulden till vad som visar sig vara en fullblodad seriemördare var kanske ingen höjdaridé men den där smittsamt intensiva blicken väcker frågan om det kanske ändå inte var värt det.

6. Rebecca De Mornay i "Handen som gungar vaggan" (1992) och "Mother's Day" (2010)

Den löjligt vackra blondinen fick ett genombrott som hette duga när hon spelade alla mödrars mardröm till barnvakt i kultrullen från 1992. Nästan 20 år senare var hon minst lika galen - och snygg - som den skoningslösa bankrånarmorsan i remaken av den gamla splatterrullen. En fantastisk kombo av sexsymbol och galenpanna.

5. Anthony Perkins i "Psycho" (1960)

Tänk utan peruk, klänning och moderskomplex. Perkins må ha saknat de svällande muskler som lite omotiverat karaktäriserar den moderna sexsymbolen men utstrålningen och den stiliga nunan gav skenet av en älskvärd svärmorsdröm - något som var desto enklare att skaka av sig efter upplösningen.

4. Glenn Close i "Farlig förbindelse" (1987)

Filmen som gav upphov till uttrycket kaninkokerska gjorde baserat på intervjuer mycket för Closes dejtingliv men lät henne å andra sidan få glänsa i en svårglömd, Oscarsnominerad rollprestation. Som Michael Douglas älskarinna Alex var hon inledningsvis 80-talstypiskt förförisk och elegant för att sedan förvandlas till en av de otäckaste kökskniventusiasterna på vita duken.

3. Billy Zane i "Lugnt vatten" (1988)

Zanes karriär djupdök efter "Titanic" men för de som sett den australienska thrillern från 1988 så är det gärna därifrån man minns honom - naken, brunbränd och snygg på Top Model-nivå. Att han är en snurrig seriemördare som utsätter stackars Nicole Kidman för all möjlig skit går nästan att ha överseende med.

2. Lena Olin i "Romeo is Bleeding" (1993)

Vilken film? Under sin storhetstid i Hollywood så gjorde vår blågula stolthet tillika f.d. Miss Scandinavia en av sitt livs roller som den labila, ryska yrkesmördaren Mona som inte backar för att såga av sin egen arm eller strypa Gary Oldman mellan sina ben för att få sin vilja igenom.

1. Christian Bale i "American Psycho" (2000)

Den lilla pojken från "Solens rike" växte upp och blev stor. Så pass stor att han som seriemördaren Patrick Bateman fick beundra sin egna superkropp i spegeln under bisarra sexscener. Bale visade sig vara en talang att räkna med i filmatiseringen av Bret Easton Ellis kontroversiella roman men lika imponerande som skådespelartalangerna var musklerna en porrstjärna bara kan drömma om.

Bubblare:

Alicia Vikander i "Till det som är vackert", Natalie Portman i "Black Swan", Nicole Kidman i "Skenet bedrar" och "Till varje pris", Johnny Depp i "Sweeney Todd" och "Secret Window", Matt Damon i "The Talented Mr. Ripley", Drew Barrymore i "Dödlig intrig", Cameron Diaz i "Vanilla Sky", Famke Janssen i "Goldfinger", Michael Madsen i "De hänsynslösa", Isla Fischer i "Wedding Crashers", Eihi Shiina i "Audition", Jeremy Renner i "Dahmer", Carl Boehm i "Peeping Tom", Sheri Moon Zombie i "House of 1000 Corpses" och "The Devil's Rejects", Timothy Olyphant i "Scream 2", Emma Roberts i "Scream 4", Jennifer Tilly i "Bride of Chucky", Jamie Lee Curtis i "Mother's Boys", Jessica Walter i "Mardrömmen", Garret Dillahunt i "Last House on the Left", Lucy Punch i "Dinner for Schmucks".

Mindre lyckade försök...

Leighton Meester i "The Roommate", Milla Jovovich i "The Perfect Getaway", Mark Wahlberg i "Fear", Ali Larter I "Obsessed", Erika Christensen i "Swimfan", Mila Kunis i "American Psycho 2", Keanu Reeves i "The Watcher", Michael Biehn i "The Fan", William Baldwin i "Sliver", Madonna i "Älska till döds", Viggo Mortensen i "Motorsågsmassakern 3", Matthew McConaughey i "Motorsågsmassakern 4".

Läs också:

Topp 10: Femme fatales
Topp 10: Suoerkroppar
Topp 10: Superskurkar
Topp 10: Telefonterror

Fler topp 10-listor...

| 20 oktober 2013 14:01 |