Skribent

Andreas Samuelson

27 maj 2012 | 14:01

Topp 10: Sci-fi du troligen missat

Ridley Scott återvänder till genren han en gång slog igenom med. Med "Alien" åt sidan, finns det gott om andra gamla science fiction-rullar du lär ha undgått, men som kan vara värda en titt.

Missa inte följande sci-fi-rullar...

Colossus: The Forbin Project (1970)

En variation på temat datorer och robotar med egna sinnen. Här skapar man titeldatorn, en supermaskin som används av militären för att beskydda USA från kärnvapen. Datorn kommer dock i kontakt med sin ryska motpart och snart länkar de sig med varandra för hota världen med förintelse... Producenten Stanley Chase påstod att en dator i teorin faktiskt kunde ta över världen och var även den som valde ett okänt namn för huvudrollen istället för påtänkta Charlton Heston och Gregory Peck.

Hotet (1971)

Ett virus sprids efter att rymdsatellit landar på jorden och några vetenskapsmän undersöker varför två invånare från en drabbad stad överlevt, ovetandes om att viruset sprids i deras laboratorium. Påkostad filmatisering av Michael Crichtons roman som av Universal släpptes tillsammans med katastroffilmen "Airport - flygplatsen" som ett "familjepaket". Det var f.ö. på en Universal Studios-tur under denna inspelning som blivande "Jurassic Park"-författaren Crichton först träffade Steven Spielberg, för tillfället turguide.

Den tysta flykten (1972)

Oscarbelönade specialeffektsmästaren Douglas Trumbull regidebuterade med det här äventyret, en uppenbar inspiration till "Wall-E", om en framtid där all växtlighet på jorden utrotats. En astronaut får samvetskval när han beordras att förgöra den sista existerande plantan som befinner sig på samma rymdskepp som han själv och tre robotar. Filmad på 32 dagar och på så låg budget att regissören bad collegestudenter göra vissa specialeffekter som modellbyggen. Anses vara den första miljöaktivistiska filmen.

Westworld (1973)

Robottekniken har utvecklats så väl att man erbjuder rika semestrare chansen att förverkliga sina fantasier i en nöjespark. När några olyckliga få väljer en Vilda Västern-värld får stordatorn kortslutning och en illasinnad cowboyrobot går bärsäkrargång. Regidebut för Michael Crichton som inspirerades av Pirates of the Caribbean-turen på Disneyland, då han slogs av hur verklighetstrogna figurerna var. Den näst intill oförstörbara cowboyroten inspirerade i sig John Carpenter när han skapade Michael Myers för "Alla helgons blodiga natt".

Dark Star (1974)

Knasig men kult kombination av sci-fi och svart komedi där några astronauter ute i rymden för att spränga instabila planeter själva blir knäppa medan skeppet faller sönder, en utomjording löper amok och en tänkande bomb får hybris. Lågbudgeterad filmdebut för John Carpenter (åtta år innan "The Thing"...) och Dan O'Bannon (som senare skrev både "Alien" och "Total Recall").

Zardoz (1974)

Kanske men kult än bra men inte mindre intressant för det, speciellt för de som vill se Sean Connery i röda blöjor med hängslen! I denna framtid är världen uppdelad i två grupper: barbarer och de mer civiliserade, odödliga med speciella krafter. Den senare gruppen tappar intresset för livet efter att ha drabbats av en sjukdom och en av barbarerna, ex-007 självfallet, tar sig över till andra sidan för att röra om i grytan.

Android (1982)

Ökände Klaus Kinski själv spelar inte otippat en galen vetenskapsman som tillsammans med sin assistent - en C-3PO-influerad android - utför vetenskapliga experiment på en rymdstation. När tre fångar på flykt dyker upp blir de målet som försökskaniner. Don Opper (senare känd för B-filmsfans som stjärnan i "Critters"-serien) skrev manus och baserade sin assistentrolls fysik på Charlie Chaplin och Buster Keaton.

Den sista striden (1983)

Ännu en intressant debut av ingen mindre än Luc Besson. Utspelas i en postapokalyptisk framtid där endast ett fåtal överlevande människor, varav ingen kan tala, hankar sig fram i spillrorna av en gammal förort. En svartvit, dialogfri lågbudgetfilm där den franske regissören fick testa sina talanger inom foto och klippning - och dessutom första gången samarbeta med sin då unga stjärna Jean Reno.

Night of the Comet (1984)

Vilka överlever när en komet slår ner på jorden och förintar den mesta befolkningen? Tydligen två tonåriga överklassflickor (en är hejarklacksledare...) i Los Angeles och en drös zombies i den här härligt käcka 80-talskomedin som hade arbetstiteln "Teenage Mutant Horror Comet Zombies". Gott om bekanta ansikten i rollerna för B-filmsälskare, inte minst "Star Trek"-stjärnan Robert Beltran i ung hunkform.

Den tysta jorden (1985)

Fyndig, nyzeeländsk variation på apokalyptiska filmer med tema världens undergång. Här slår ironin till rejält för en man som försöker ta livet av sig men vaknar upp som sista mannen i världen; alla andra har försvunnit utan spår. Mannen tar för sig av livets godheter och rensar butiker innan han slår sig ner på en herrgård där vansinnet sakta kommer krypandes. Bygger på en amerikans upplevelser som turist i Nya Zeeland där han anlände tidigt och fann gatorna tomma då alla invånarna sedvanligt tog sovmorgon.

Bubblare:

Timecrimes, A Boy and His Dog, Quatermass and the Pit, Du tror inte dina ögon, Mannen utan ansikte (1976), Enter the Void, Blindness, Pi, It Conquered the World, Inkräktaren, Planet of Vampires, The Angry Red Planet, Flickan och monstret, The Borrower

Science fiction-kalkoner:

Sayonara Jupiter

Kolla på klippet på YouTube

Bibrudarna anfaller

Kolla på klippet på YouTube

Mysteriet Trollenberg

Kolla på klippet på YouTube

Robot Monster

Kolla på klippet på YouTube

Turks in Space

Kolla på klippet på YouTube

The Beast of Yucca Flats

Kolla på klippet på YouTube

Aliens vs. Avatars

Kolla på klippet på YouTube

Ultra Warrior

Kolla på klippet på YouTube

Zaat

Kolla på klippet på YouTube

Inseminoid

Kolla på klippet på YouTube

Bubblare:

Alien Terror, Frankenstein - djävulsk skräck, Monster a-Go Go, Legend of the Roller Blade Seven, De gröna monstren, Soldemonen, The Wasp Woman, Galaxy of Terror, Terror till döds, Xtro, Det levande skeppet, Rymdens vampyrer, G.I. Samurai.

| 27 maj 2012 14:01 |