Skribent

Andreas Samuelson

21 april 2013 | 14:01

Topp 10: Robert Downey Jrs bästa roller

Vi lägger Marvels ståldräkt åt sidan och kollar in skådespelarens andra intressanta roller.

Från sin filmdebut som 5-åring 1970 så har sonen till regissören och manusförfattaren Robert Downey Sr. både roat och fängslat i en mängd roller, från hans dagar i 80-talets Brat Pack via ett tumultartat 90-tal till nutid som en av Hollywoods populäraste stjärnor. Nu när han för fjärde gången (med "The Avengers" räknat) blir Marvels superhjälte Iron Man på vita duken, tar vi en titt på andra roller han briljerat i. Vilka är dina favoriter?

10. En andra chans (1993)

Roll: Kyliga affärsmannen Thomas Reilly som hemsöks av - och tvingas hjälpa - fyra andar efter människor som dog i en olycka i samband med hans födelse.

Bakom kameran: Elisabeth Shue, som spelar RD:s flickvän, spelade även mot honom två år tidigare i "Älsklingsfiende".

Priser: Saturn Award för Bästa huvudroll.

Motivering: En lite bortglömd 90-talspärla som etablerade RD:s förmåga att agera charmig komedistjärna med stark huvudrollsstatus.

9. A Guide to Recognizing Your Saints (2006)

Roll: Den verklige författaren Dito Montiel som återvänder till sitt barndomshem Astoria, New York och återuppväcker barndomsminnen om hur han och hans vilda vänner växte upp där på 1980-talet.

Bakom kameran: RD:s första (och hittills enda) film som medproducent. Tog 23-åriga Adam Scarimbolo under sina vingar under inspelningen.

Priser: Vann tillsammans med resten av ensemblen juryns specialpris på filmfestivalen i Sundance.

Motivering: En mindre men effektivt lågmäld roll, och dessutom ett bevis att han även bakom kameran väljer intressanta och sevärda produktioner.

8. Wonder Boys (2000)

Roll: Terry Crabtree, redaktören till engelskaprofessorn och författaren Grady Tripp, som spänt väntar på resultat efter sju års väntan och samtidigt roar sig med både transvestiter och manliga collegestudenter.

Bakom kameran: RD har en affär med karaktären spelad av Tobey Maguire, som senare gjorde ett inhopp som hans munkälskare i "Tropic Thunder" - de har dessutom båda spelat superhjältar från Marvel på var sitt håll senare.

Priser: Vann Screen Idol Award på L.A. Outfest.

Motivering: RD bevisade här att han kan leverera även på birollsbasis med starka motspelare och inte har något problem med rollfigurer med avvikande sexualitet.

7. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Roll: Harry Lockhart, en tjuv som efter ett misslyckat bankrån gömmer sig från polisen i filmvärlden förklädd som misslyckad skådespelare och tillsammans med en polis halkar in i ett mordmysterium.

Bakom kameran: RD komponerade under inspelningen musik till sin första skiva. En av producenterna är RD:s fru, Susan Downey, som senare gjort flera av hans filmer. Som stöd för RD:s rehabilitering från droger och alkohol så höll sig motspelaren Val Kilmer helt från att dricka under inspelningen.

Priser: Nominerad som Bästa skådespelare på Satellite Awards och Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films.

Motivering: RD tog sig ur drogträsket och bevisade i Shane Blacks lite underskattade regidebut att han fortfarande har vad som krävs för att både underhålla och fängsla publiken.

6. The Singing Detective (2003)

Roll: Författaren Dan Dark, sängliggande med hudsjukdomen psoriasis, hallucinerar och misstar sig själv för huvudkaraktären i sin roman - en 1950-talsdetektiv som utreder mord på prostituerade i Los Angeles.

Bakom kameran: RD återförenades med både regissören Keith Gordon (som han spelade mot i "Back to School" 1986) och producenten/motspelaren Mel Gibson (som han spelade mot i "Air America" 1990).

Priser: Vann för Bästa skådespelare på Sitges filmfestival.

Motivering: En mindre comeback efter fängelsedomen för droginnehav men en desto större skådespelarinsats som ger RD chansen att iklä sig en tragikomisk neurotikers uppenbarelse.

5. Zodiac (2006)

Roll: Den verklige polisreportern Paul Avery som tillsammans med serietecknaren och senare kriminalförfattaren Robert Graysmith blir besatt av att fånga den ökände Zodiac-mördaren, allt medan han mottar dödshot och hälsan krackelerar i alkohol och droger.

Bakom kameran: Daniel Craig var först påtänkt för rollen. RD var så ovan vid regissören David Finchers många omtagningar och processen att filma digitalt att han blev helt utmattad och i protest lämnade glasburkar med urin på inspelningsplatsen.

Priser: -

Motivering: Averys envishet och syrliga kommentarer, trots sviktande hälsa i bakgrunden, fick värdigt liv av RD i en av hans mer subtila rollprestationer.

4. Sherlock Holmes (2009)

Roll: Arthur Conan Doyles berömda detektiv, i RD:s form en bångstyrig excentriker som mäter både hjärna och knytnävar med illasinnade bovar, och gärna retas med sin lojale sidekick Dr. Watson.

Bakom kameran: RD läste många Sherlock Holmes-historier och såg på TV-serien "The Adventures of Sherlock Holmes" som förberedelse för rollen. Han tränar kampsporten Wing-Chun Kung Fu i verkligheten och fick därför använda det i en slagsmålsscen med hjälp av sin tränare.

Priser: Golden Globe för Bästa huvudroll. Irish Film and Television Award för Bästa internationella skådespelare.

Motivering: RD tar en ikon till nya höjder med en förvånansvärt passande kvicktänkthet och självbelåten attityd samt en unik kemi med motspelaren Jude Law.

3. Natural Born Killers (1994)

Roll: Wayne Gale, den självgode, skrupelfrie TV-journalisten och programledaren för programmet "American Maniac", som dras in i - och rycks med i - seriemördarna Mickey och Mallorys blodiga värld.

Bakom kameran: RD spenderade tid med australienska TV-stjärnan och chockkungen Steve Dunleavy för att förbereda sig för rollen och när han kom tillbaka med en australiensk accent så bestämde sig filmskaparna för att inkludera det i filmen.

Priser: -

Motivering: RD:s intensitet och förmåga att subtilt spela över passar perfekt för en karaktär som utvecklas från trygg egocentriker till vilde utom kontroll i en gisslansituation med Stockholmssyndrom.

2. Tropic Thunder (2008)

Roll: Femfaldigt Oscarsbelönade, australienska metodskådespelaren Kirk Lazarus som genomgår en operation för att spela svart soldat i kontroversiella krigsfilmen "Tropic Thunder".

Bakom kameran: RD tvekade först att ta rollen med rädsla att bära smink för att likna svart skulle anses som stötande men tog ändå rollen då han gillade manuset och ville jobba med Ben Stiller och Jack Black. Liksom sin rollfigur så är han själv en metodskådespelare och höll sig i karaktären under inspelningen. Rollen skrevs ursprungligen som irländsk men RD föreslog att ändra till australiensk då han kände sig tryggare att improvisera med den accenten, som han utvecklat i "Natural Born Killers".

Priser: Birollsnominerad för Oscar, Golden Globe och BAFTA. Belönad av Central Ohio Film Critics Association.

Motivering: RD tog en för honom självklar roll och lyckades inte bara briljant driva med egotrippade Hollywood-stjärnor utan även gestalta en plågad konstnärssjäl på sitt för filmen passande RD-typiska sätt.

1. Chaplin (1992)

Roll: Den världsberömde, legendariske komedistjärnan och -regissören Charlie Chaplin som trots sina enorma framgångar levde ett destruktivt och olyckligt liv med många krossade hjärtan och motgångar.

Bakom kameran: RD förberedde sig inför filmen genom att se alla Chaplins filmer och blev enligt citat livrädd för dem. Han spelade in låten "Smile" som finns med på filmens soundtrack men utesluts ur själva filmen. Han behöll flera av de autentiska vintagekläderna efter inspelningen.

Priser: Oscar- och Golden Globe-nominering för Bästa huvudroll. Belönad med BAFTA.

Motivering: I ett vägskäl i sin karriär lämnade RD sin Brat Pack-image bakom sig och tog en risk genom att spela en av filmhistoriens största ikoner. Vad som hade kunnat bli ett magplask resulterade i ett känsligt, roligt och förvånansvärt likt porträtt där han briljant kombinerade Chaplins komiska scenpersona och den tragiska privatpersonen.

Bubblare:

Short Cuts, Good Night and Good Luck, Galen i Randy, Hemma är bäst, Noll att förlora, One Night Stand, A Scanner Darkly, 1969, Älsklingsfiende, Only You, Richard III, Kungen & älskarinnan & hennes man, The Gingerbread Man, Charlie Bartlett.

Filmerna vi/han gärna glömmer...

The Shaggy Dog, Gothika, I sjunde himlen, In Dreams, Friends & Lovers, Danger Zone, Two Girls and a Guy, Simbassänger & kärlek, Air America, Släkten är värst, Johnny Be Good, Rented Lips, True Believer, Hail Caesar.

| 21 april 2013 14:01 |