Skribent

MovieZine.se

18 maj 2014 | 14:01

Topp 10: Oväntade teman när du bjuder in till filmmaraton

De flesta av oss gillar film, vissa lite mer än andra. Du har dock ingen rätt att betitla dig äkta cineast förrän du suttit dig igenom minst ett par rediga filmmaraton.

Om du efter avslutad sittning, när du bedövad och förvirrad försöker gräva dig upp ur soffan, kan uppvisa färska trycksår vet du att du har lyckats. Rent tematiskt kan dock mer traditionella maraton kännas lite trista. Att, tack vare brist på kreativt tänkande, plöja trams som Star Wars, Harry Potter eller Sagan om Ringen tills ögonen blöder funkar inte längre. Det är dags för nya, friska och sannolikt oprövade grepp där du som maraton-arrangör nu har chansen att glänsa inför kompisgänget. De flesta av dina gäster kommer sannolikt att bli förvånade och positivt överraskade om du bjuder in till en riktig långsittning enligt följande teman:

10. Filmer med ordet ansikte i titeln

När det vankas tema "ansikte i titeln" vet du att kvällen är en slam dunk. Genom ett cineastiskt smörgåsbord bestående av filmer som "Mannen utan ansikte", En man med litet ansikte" och "Mördare utan ansikte" kan du inte gå fel. För en mer internationell touch kan du även slänga in titlar som "Face/Off", "Scarface" eller varför inte "Blue in the Face". The sky´s the limit.

9. Filmer sponsrade av Coca Cola

När Coca Colas marknadsavdelning är i farten vet du åtminstone att utbudet för din temakväll är mastigt. Börja lite lättsamt med familjeunderhållningen "Mac and Me" följt av en van Damme double feature bestående av Knock Off och Double Team (bör ses temakväll eller ej) avrundat av Blade Runner. You can´t beat the feeling.

8. Hipstermaraton med top at the box office-tema

Bjud in hyresgästerna från det solidariska kollektivet till en filmkväll med de mest sedda och inkomstbringande mainstreamfilmerna någonsin. OSA rekommenderas. Brasklapp: Något av ett riskabelt tema då extrem mainstream i vissa fall kan vara såpass mainstream att det blir ironiskt hippt. Eller så mainstream att det blir så hippt att det återigen bli mainstream. Svårt att veta. Något av ett tveeggat svärd, enbart för er risktagare därute.

7. Steven Seagal-Bingo

Sugen på Steven Seagals samlade verk 1988-2014? När vi nu har betat av dagens retoriska fråga konstaterar vi följande: med uppskattningsvis 60 timmars speltid vankas här ett maraton av dignitet. Att plöja Stevens tjugosex år långa resa bestående av lika delar viktökning som engagemangsbortfall kan dock påverka även det mest skärpta sinnet. Ta därför tillfället i akt och sätt lite extra puls på eventet genom Seagal-Bingo! Allt du behöver är några pappersark, en penna och din fantasi. Istället för nummer fyller du rutorna med filmhändelser som "bruten arm", "brutet ben", "bruten nacke", "stunt double som inte är det minsta lik Steven", "uppenbar voice-over" och så vidare. Den som har fått ihop flest vågräta rader efter 60 timmar belönas med harakiri.

6. Filmer där Nic Cage gör en nyanserad rolltolkning

Ett tema för er stressade karriärister därute! Mycket att göra på jobbet, familj, fritidsaktiviteter och ett allmänt stressigt leverne kan lämna lite tid över för film. Ett maraton är fortfarande ett maraton så länge man hänvisar till temat i fråga. 111 minuter "Leaving Las Vegas" har till och med den mest upptagna personen tid för. Skulle ni trots allt vilja utöka kvällen med andra Nic Cage-filmer inom temat? Tough luck.

5. Tax-tribute

Dags att hylla den i filmsammanhang ständigt åsidosatta taxen med en filmkavalkad av rang. Filmer där tax/taxar har större roller må vare en nischad genre men Hollywood kan sina saker när det kommer till hundmagi. Ladda blueray-spelaren med rullar som "Porky the Wrestler", "Corky Romano", "All dogs go to Heaven" och "Deadly eyes" och saken är taxbiff. Runda av det hela med Disneys klassiska förväxlingskomedi "The Ugly Dachshund" för full effekt.

4. Twilight a la Jylland

Det finns ingen vetenskapligt accepterad förklaring till varför folk om och om igen envisas med att kolla på Twilight-filmerna. Om du mot bättre vetande skulle få för dig att arrangera ett Twilight-maraton, gör det i så fall med finess. Om någon skall tvingas att utstå fem (5) filmer utan avbrott så skall det ske med dansk dubbning och inget annat. Bleka emos och blänkande varg-abs har aldrig gjort sig bättre ackompanjerade av riktigt grötig danska. Lägg några pölser på grillen, knäck en Tuborg och gör dig beredd att njuta av en perfekt kväll.

3. Ninja-crossovers

Alla filmer med ordet ninja i titeln är bra, det är en vedertagen sanning. Alla filmer med ordet ninja i kombination med annat valfritt ord = jackpot. Förbered er för ninja-bonanza med titlar som Ninja Cop, Space Ninja, Ninja Cheerleaders och inte att förglömma: Robot Ninja

2. Filmer med ohyggligt abrupta slut

Precis som det låter. Blanda genres hejvilt men se till att alla filmer slutar märkligt och utan förvarning, gärna mitt i en mening. Kandidater: No Country for Old Men, Cop, Death Proof, Monty Python and the Holy Grail och icke att förglömma (av mååååånga skäl): The Crippled Master. För att följa tematiken rekommenderas även att själva maratonet avslutas abr

1. Filmer om filmmaraton

Ont om idéer rörande temaval för din filmkväll? Gör det enkelt för dig genom ett filmmaraton bestående av dokumentärfilmer som behandlar ämnet filmmaraton. Meta blir inte bättre än såhär samtidigt som du kan få tips och idéer till framtida filmmaraton. Learning is fun!

Vilka är era bästa förslag för ett filmmaraton? Kommentera nedan.

Peter Lithell

| 18 maj 2014 14:01 |