Film

Skribent

Andreas Samuelson

16 mars 2014 | 14:01

Topp 10: Oväntad casting

Att bli filmstjärna innebär inte bara feta lönecheckar utan även risken att bli typecastad i roller filmskaparna vet funkar. Vi listar de som lyckats bäst med att hitta annorlunda karaktärer.

Ett känt namn innebär ofta att man vet vad man får. Adam Sandler, Jim Carrey och Ben Stiller - pubertala komedier. Harrison Ford, Bruce Willis och Jason Statham - hårdkokt action om hjältar som slåss för rättvisa. Reese Witherspoon, Julia Roberts och Katherine Heigl - romantik. Men ibland får någon - de själva, rollsättare eller filmskaparna - idén att göra något otippat, vågat och utanför ramarna. Att använda ett känt namn till en typ av film eller roll de vanligen inte är förknippade med. Här är våra favoriter bland skådespelarna som tog sig an för dem ovanliga roller - vilka är dina?

10. Adam Sandler i "Punch Drunk Love"

Få namn är så förknippade med usel kiss-och-bajs-komedi såväl som intelligensbefriade vuxenbebiskaraktärer som Sandler. Det var därför både befriande och förvånande när Paul Thomas Anderson gav honom huvudrollen som en känslomässigt instabil egenföretagare som förälskar sig i Emily Watson. Bara att se den gamle SNL-komikern i en hel film utan ett enda pruttskämt är värd en plats på listan men faktum är att han levererar en finkänslig rollprestation. Han var ännu bättre i dramat "Vänner för livet" men har i övrigt hållit sig till skit.

9. Julia Roberts i "Confessions of a Dangerous Mind"

Oscarsvinnaren blev hela Hollywoods älskling när hon charmade brallorna av både Richard Gere och publiken i horkomedin "Pretty Woman". Sedan dess har hon levt gott på sitt svallande hår och inställsamma leende även om framgångarna haltat senaste åren. Lite oväntat men positivt överraskande var att hon tog en mindre roll (och en rejäl lönesänkning) i polaren George Clooneys regidebut. Ännu mer oväntat var att hon spelade en iskall, manipulativ spion som går ett brutalt öde till mötes.

8. Cameron Diaz i "I huvudet på John Malkovich"

Den käcka ex-modellen debuterade som kuttersmycke i "The Mask" och har trots anad talang i fåtal titlar tröttsamt typecastats som vimsigt våp eller sexig bitch. Dock i Spike Jonzes smått bisarra filmdebut anammade den helamerikanska blondinen ett allt annat än smickrande, mörkt svintohår och fick chansen att bevisa både komisk och dramatisk talang i en osminkad, nedtonad roll som zoobutiksägare tillika John Cusacks bedragna hustru. Som kontrast valde man indiefavoriten Catherine Keener som filmens sexobjekt. Resultatet är en lysande kultfilm.

7. Elijah Wood i "Sin City"

Den gamle barnskådisen blev hela världens Frodo i Peter Jacksons Ringen-trilogi och i samma ögonblick var det praktiskt taget omöjligt att se honom som annat än storögd, liten hob även om han gjorde några ambitiösa försök. Lyckligtvis banade ett gammalt samarbete ("The Faculty") med Robert Rodriguez vägen till regissörens filmatisering av Frank Millers våldsamma serietidning. Helt plötsligt, bland hårdingar som Bruce Willis och Mickey Rourke, så var Wood filmens värsting - en seriemördare som äter sina offer och ler omänskligt när han själv långsamt äts upp av hundar. Brr.

6. Leonardo DiCaprio i "Django Unchained"

En annan barnskådespelare som framgångsrikt tog sig ur ett tonårsromantiskt rollfack för att göra pampiga dramer med namn som Martin Scorsese. Men även om det handlade om djupodlade karaktärer i tunga historier så var han alltid på den goda sidan. Det var först Quentin Tarantino som hade den goda smaken att låta Leo gå loss som sadistisk slavägare i regissörens spaghettivästern. Att han fortsatte agera med en skadad, blodig hand summerar hans beundransvärda och imponerande hängivelse till rollen.

5. Robin Williams i "One Hour Photo"

Ståuppkomikern har givit prov på mer dramatisk begåvning i flertal filmer, inte minst "Will Hunting" som gav honom en Oscar. Ändå var ingen riktigt beredd på den obehagliga psykopat han spelade i den här lilla thrillern om en ensam fotoframkallare som blir besatt av en förortsfamilj. Den glada, barnvänliga Mrs. Doubtfire var som bortblåst och Williams har själv återberättat hur biobesökare påpekat hur de glömt bort vilken skådespelare de såg 15 minuter in i filmen.

4. Kate Winslet och Jim Carrey i "Eternal Sunshine of a Spotless Mind"

Det skruvade kärleksdramat gav Carrey en ordentlig chans att etablera den seriösa sida han vädrat tidigare i "Truman Show" genom att spela en alldaglig träbock som knappt kan stava till "grimas". Men även Winslet - då mest känd från "Titanic" och en rad kostymfilmer - tog sig an en roll olik de hon tidigare spelat, som ett oförutsägbart yrväder med tokiga hårfärger. Duon spelar praktiskt taget motsatta stereotyper av vad publiken var vana vid och resultatet är magiskt.

3. Heath Ledger i "The Dark Knight"

Den tragiskt framlidne australiensaren slog igenom som bildskön flickidol i tonårsrullen "10 orsaker att hata dig" och fortsatte charma publiken med diverse romantiska karaktärer även om "Brokeback Mountain" förmedlade en mer dramatiskt betonad prestation. Men det var med Christopher Nolans Batman-uppföljare som han höjde på folks ögonbryn genom att förvandla sig själv till en grotesk, intensiv och skrämmande psykotisk version av Läderlappens kanske mest kända fiende, Jokern.

2. Jack Nicholson i "About Schmidt"

Ledgers föregångare till Jokern är dock snarare en veteran när det kommer till galningar och psykopater. Det är snarare en ovanlighet att han inte hugger ihjäl folk med yxor eller löper amok på mentalsjukhus. Det var därför en vacker befrielse när Alexander Payne gav honom titelrollen, en nybliven pensionär och änkeman som åker på en livsbejakande roadtrip på väg till sin dotters bröllop. Payne gav Nicholson regin att spela "en liten man" och Oscarsvinnaren gör gubben med så små, subtila medel att det är omöjligt att tänka sig samma man ryta "You can't handle the truth!".

1. Charlie Chaplin "Monsieur Verdoux"

En av komedins största mästare - legendarisk som "Luffaren" med sin käpp, hatt och mustasch - utmanade ödet och gjorde en svart komedi där hans arbetslösa banktjänsteman vänder sig till att gifta sig med och mörda rika änkor för att försörja sin familj. Filmens mörka tema passade illa för USA:s dåvarande kulturella klimat (två år efter andra världskriget) och även Chaplins av skandaler skamfilade rykte resulterade i att den floppade. Den gick dock hem i Europa och anses idag vara en kultfilm.

Bubblare:

Sylvester Stallone i "Cop Land", Tom Hanks i "Road to Perdition", Harrison Ford i "Dolt under ytan", Bruce Willis i "Döden klär henne", Marilyn Monroe i "Niagara", Seth Rogen i "Take This Waltz", Henry Fonda i "Once Upon a Time in the West", Albert Brooks i "Drive", Jack Black i "Margot at the Wedding", Mike Myers i "54", Matt Dillon i "Den där Mary", Geena Davis i "Long Kiss Goodnight", Anne Hathaway i "Rachel Getting Married", Adrien Brody i "Predators", Sandra Bullock i "Crash", Gwyneth Paltrow i "The Royal Tenenbaums", Charles Bronson i "The Indian Runner", Peter Haber i "Män som hatar kvinnor", Bill Murray i "Mad Dog & Glory", Hugh Grant i "Bridget Jones dagbok", Jennifer Aniston i "The Good Girl", Michael Keaton i "Batman", Keanu Reeves i "The Gift".

Mindre lyckade försök...

Bruce Willis i "North", Vince Vaughn i "Psycho", John Wayne i "The Conquerer", Colin Farrell i "Alexander", Sylvester Stallone i "Stopp! Annars skjuter morsan skarpt", Patrick Swayze och Wesley Snipes i "High Heels", Keanu Reeves i "Dracula", Ewan McGregor i "Star Wars"-filmerna, Ralph Fiennes i "Kärleken checkar in".

Se också:

Topp 10: Mardrömsskådisarna
Topp 10: Komiker i seriösa roller
Topp 10: Comeback, ja tack
Topp 10: Se dina hat-skådisar dö
Topp 10: Ben Afflecks bästa
Fler topp 10-listor...

Vilka udda castingval är dina favoriter? Kommentera nedan.

| 16 mars 2014 14:01 |