Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 september 2013 | 14:01

Topp 10: Oförtjänta floppar

Sommaren har varit hård mot stora filmer som floppat hårt både hemma i USA och utomlands. Ödet vi vanligtvis förutser åt riktiga kalkoner kan nu drabba vilken film som helst. Här är några av filmhistoriens mest oförtjänta floppar.

Stackars "The Lone Ranger", som med Johnny Depp och heta stjärnan Armie Hammer spåddes bli succé, slog istället nytt rekord i minustecken på intäkter - över 110 miljoner dollar gick den back. Actionrökare som "R.I.P.D.", "White House Down" och "Jack the Giant Slayer" har också misslyckats med att locka folk och har fallit som furor. Många är de dåliga filmer som floppat på bio men vi på MovieZine vill hylla de hyggliga rullar som förtjänat ett bättre öde.

(Budget- och intäktssummorna är uppskattade och kan variera beroende på källa.)

10. Slither (2006)

Budget: 15,500,000 dollar
Intäkter: 13 miljoner dollar

Troma-veteranen James Gunns regidebut var en charmig hyllning till B-skräckisar med gott om splatter och skön humor. Ändå slog den gamla förbannelsen för skräckkomedier till och biopublikens frånvaro resulterade i att den inte ens gick upp i Sverige.

9. Ali (2001)

Budget: 107 miljoner dollar
Intäkter: 88 miljoner dollar

En biografi om boxningslegenden Muhammed Ali med superstjärnan Will Smith i huvudrollen och Michael Mann i registolen kan väl inte gå fel? Jo, trots hyllningar och två Oscarsnomineringar så kom man inte ens över 100 miljoner-strecket och Smith återgick till trogna spår som "Bad Boys II" och "Men in Black II"...

8. Baron Münchausens äventyr (1988)

Budget: 46 miljoner dollar
Intäkter: 8 miljoner dollar

En ökänd megaflop vars produktionsproblem resulterade i att man gick på tok över budget - 2 miljoner dollar för mycket redan innan man börjat filma. Regissören Terry Gilliam beskyllde sedan produktionsbolaget Columbia Pictures för att begrava filmen och när den knappt marknadsfördes eller ens visades uteblev de förväntade intäkterna.

7. Scott Pilgrim vs. the World (2010)

Budget: 60 miljoner dollar
Intäkter: 48 miljoner dollar

Filmatiseringen av Bryan Lee O'Malleys seriealbum tillika Edgar Wrights Hollywood-debut var en efterlängtad och förväntad kultfilm, dessutom med hypade Michael Cera i huvudrollen. Det var därför både förvånande och en besvikelse när den misslyckades med att spela in sin budget.

6. Grindhouse (2007)

Budget: 53 miljoner dollar
Intäkter: 25 miljoner dollar

Quentin Tarantinos och Robert Rodriguez kärleksprojekt var ambitiöst och påhittigt men misslyckades att hitta en publik. Folk greppade inte upplägget och yngre publik förstod inte idén med double feature. Att man klippte om filmerna och släppte de var för sig i Europa (där Grindhouse aldrig slagit igenom) hjälpte tyvärr inte.

5. Romarrikets fall (1964)

Budget: 20 miljoner dollar
Intäkter: 1,875,000 dollar

Det påkostade historiska dramat med Sophia Loren blev vid tidpunkten Paramounts största flopp på bekostnad av både producenten Samuel Bronstons produktionsanläggning i Spanien samt (enligt honom själv) huvudrollsinnehavaren Stephen Boyds karriär.

4. Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford (2006)

Budget: 30 miljoner dollar
Intäkter: 15 miljoner dollar

Brad Pitt fick efter en rad blockbusters bevisa att han faktiskt var en duglig skådespelare när han spelade självaste legenden Jesse James. Tyvärr räckte inte detta lovande uppslag hela vägen till banken. Regissören Andrew Dominik kom inte överens med Warners om filmens stil och Pitt (som producerade) klippte ihop en egen version som fick blandat mottagande på testvisningar.

3. Peeping Tom (1960)

Budget: 135,000 dollar
Intäkter: 84,000 dollar

En av de första rysarna ur en seriemördares perspektiv blev på senare år en stor kultfavorit men ansågs alldeles för kontroversiell när den kom ut 1960 och obarmhärtiga kritiker såg till att folk höll sig borta. Brittiske regissören Michael Powells karriär tvärdog men fick ett uppsving när filmen mottag större uppskattning ett decennium senare

2. Strange Days (1995)

Budget: 42 miljoner dollar
Intäkter: 8 miljoner dollar

Kathryn Bigelow regisserade, James Cameron producerade och stjärnskottet Ralph Fiennes spelade huvudrollen - hur kunde det gå fel? Kanske förstod ingen den framtida, historiska Oscarvinnarens fräsiga science fiction-vision eller laddade samhällskritik men lyckligtvis gick samtliga inblandade vidare med större projekt.

1. Trollkarlen från Oz (1939)

Budget: 2,777,000 dollar
Intäkter: 3,000,000 dollar

Tekniskt sett ingen ren flopp men med tanke på den storslagna klassikerns status så är det både underligt och skamfullt att den knappt gick plus när den kom ut. Inte förrän vid 10-årsjubileet så började den kamma in riktiga pengar.

Bubblare:

Strebern, Mars Attacks, EDtv, Cotton Club, The Adventures of Rocky & Bullwinkle, Cowboys & Aliens, Hard Rain, Andarnas hus, Legenden om Bagger Vance, Heavens Gate, True Crime, Bringing Out the Dead, Alla kungens män, Lucky You, Titan A.E., Mary Reilly, Cutthroat Island, Skattkammarplaneten, K-19: The Widowmaker, Lolita (1997), Wyatt Earp, Gods and Generals, Jakob the Liar, Star Trek (1979), Che, Enter the Void, White Dog, New York New York, The Boat that Rocked, Zabriskie Point

Läs fler topp-10-listor här...

Har du en floppad film som favorit? Kommentera nedan.

| 8 september 2013 14:01 |