Film

Skribent

Katarina Emgård

9 april 2017 | 12:00

10 mest uttjatade filmreplikerna

Några av filmhistoriens mest uttjatade meningar får raggningsrepliker som ”Gud måste vara ledsen för han har förlorat en ängel ikväll” att låta fräscht. Få saker kan bli så krystade som en taffligt levererad kliché.
Alla som sett mycket film har garanterat upplevt den där déjà-vu-känslan när man vet vad skådespelarna ska säga strax innan de öppnar munnen. Oftast vet man eftersom repliken är en sliten kliché levererad vid en alltför uppenbar tidpunkt i storyn. Liksom man som skribent bör undvika metaforer som ”Livet är en resa” och ”Carpe Diem” så bör blondinbimbon under pyjamaspartyt ALDRIG föreslå ”Let's split up” strax efter att Velma-typen konstaterat att ”There's something down there” som reaktion på ett rasslande motorsågsljud från källaren. 
 
Filmvärlden har gett oss legendariska repliker som ”No, I'm your father” och användbara livsvisdomar som ”Life was like a box of chocolate. You never know what you're going to get”. Den har också fått alla tonårsbrudar att sukta efter Leo med ”I'm the king of the world!” och ropa ”As if!” som svar på om magtröjan är inne i år, men den har också gett oss repliker som upprepats till den grad att orden tappat sin betydelse. De är så uttjatade att vi inte ens hör dem längre. Och tur är kanske det... 
 

1. ”Is that all you've got?” 

Låter som en replik en fjunig tonårig skulle kläcka ur sig på rasten strax efter att hen fått en snöboll i skrevet. Möjligen fungerar den som en filmvärldens svar på att handsken är kastad. Förekommer i allt från ”American Pie” till ”District 9”.
 
 

2. ”She's behind me, isn't she?”

På 90-talet i TV-serie-världen var det populärt att försätta karaktärer i pinsamma situationer genom att låta de prata skit om någon som visade sig stå precis bakom dem. Jag vet inte med er, men detta har aldrig hänt mig på riktigt. Trots att det känns som en dramaturgisk effekt lika kraftfull som ett katapultsäte förekommer variationer av den i allt från ”Birdman” till ”The Dark Knight”.
 
 

3. ”We've got company!”

Byggs gärna upp med ett ”Oh, oh …” och yttras av de goda när de onda äntrar scenen. Återfinns i ”Tron”, ”Terminator”, ”Family Guy” med flera. Det syftar alltså inte på ett trevligt sällskap som bjudit in sig själva på en bit spettekaka utan är en indikator på att det är dags att slåss om kaksmulorna oavsett om det är mot Stormtroopers eller italienska maffian. 
 
 

4. ”It's (She's) going to blow” 

Ett yttrande lika smärtsamt uppenbart som att fråga om det gör ont när du ligger halv medvetslös på asfalten och blodet sprutar ur halspulsådern. Inte helt otippat så sprängs saker både i ”Armageddon”, ”Apocalypse Now”, ”Batman Begins”, ”The Final Destination” och ”Volcano”. 
 
 

5. ”(Let's) Get out of here”

Den amerikanska filmhistorikern och kulturkritikern Roger Ebert lär ha sagt att detta är den mest använda filmrepliken någonsin. Att den fungerar lika bra i en apokalyptisk miljö som början på en romantisk kärlekshistoria bevisas av att den finns i allt från ”Donnie Darko” till ”Lilla sjöjungfrun” och ”Chinatown”.
 
 

6. ”You just don't get it, do you?”

En mening som vanligtvis följs av en lååång mansplaining. Någon har klippt ihop 102 filmer med skiten och den är 8 minuter lång. Kanske inte den sämsta meningen, men definitivt en av de mest använda. Yttras ofta lite aggressivt och med en fördummande ton, med samma intention som ”Men dööö.” ungefär.
 
 

7. ”It's not what it looks like.”

Förutom om du har sex med en paj på köksbänken eller ligger med din frus bästa kompis. För då är det oftast precis vad det ser ut att vara. Annars kan det vara så att du faktiskt bara har ett pyjamasparty med din tjejs väninnor eller bakar kakor till insamlingen för cancersjuka barn.
 
 

8. ”You look like shit.”

Ett enkelt sätt för manusförfattaren att indikera att den snygga skådisen egentligen är superbakis, dödligt sjuk eller på gränsen till ett nervöst sammanbrott. Det måste framgå på annat sätt än via deras utseende eftersom ångesten inte klarar av att skina igenom allt airbrush-smink. Några som påstås se för jävliga ut är George Clooney, Julia Roberts och Cameron Diaz, sina perfekta kindben till trots.  
 
 

9. ”There's a storm coming.”

Det är tur att någon kan förklara för en vad de mörka molnen på himlen innebär. ”Game of Thrones” har gjort filmrepliken legendarisk med sin variant ”Winter is coming”. Stormen är på väg både i ”Batman” och ”Twilight” och jag blir rädd som en hare, darrar som ett asplöv, bleknar som ett lik och faller som en fura medan regnet står som spön i backen. 
 
 

10. ”I wouldn’t do that if I were you” 

Men den stora röda knappen ser ju bara så inbjudande ut. 
 
Large bda6938a5a72a816834c5aa3ff9b6d21 redbutton
 
Bubblare: ”You're imagining things.”, ”If I'm not back in X minutes …”, Did I just say that out loud?, ”We can do this the easy way or the hard way”, ”I could tell you, but then I'd have to kill you.” 
 
Vilka filmrepliker vill du aldrig höra igen?
| 9 april 2017 12:00 |