Skribent

Andreas Samuelson

29 december 2013 | 14:01

Topp 10: Martin Scorsese

Efter över 50 år i filmbranschen och två år sedan senaste spelfilmen så är det dags för Martin Scorseses nya, efterlängtade "The Wolf of Wall Street". Vi tar en titt på en av Hollywoods mästerregissörers karriär och hyllar hans främsta verk.

Trots tjugotal spelfilmer i nacken så fortsätter en av 1970-talets bästa filmregissörer att leverera. Han har fått sina favoritstjärnor Robert De Niro och Leonardo DiCaprio att lysa på filmduken och har både roat, skrämt och skakat om oss med fantastiska historier om gangsters, psykotiska komiker, föräldralösa barn och ensamstående mammor. MovieZine utlyser våra favoriter bland Scorseses verk - vilka är dina?

10. Shine a Light (2007)

Musikveteranen Scorsese (dokumentären "The Last Waltz", Michael Jacksons "Bad") tog en oväntad paus från spelfilmen när han gjorde den här inspirerade konsertfilmen som följer inga mindre än Rolling Stones under deras "A Bigger Bang"-turné. Bandmedlemmarnas underhållande personligheter i kombination med regissörens knivskarpa öga för detaljer spelar väl tillsammans i en harmonisk symfoni.

9. Hugo Cabret (2011)

Den vanligen barnförbjudne Scorsese bevisade att han utan problem kunde hantera både 3D-effekter och snäll familjefilm. Brian Selznicks bok om en föräldralös pojke som söker svaret på mysteriet kring hans pappa i 1930-talets Paris blev i mästerregissörens händer ett magiskt, sprudlande äventyr för stora och små. Resulterade i elva Oscarsnomineringar (inklusive för Bästa regi) varav fem vinster.

8. The Departed (2006)

Ska man ge någon förtroendet att göra en remake som heter duga så är Scorsese mannen för jobbet. När han tog kinesiska kultfilmen "Infernal Affairs", stuvade om och försatte den i Boston samt fyllde rollistan med en rad sevärda stjärnor så gjorde han det så bra att han äntligen fick sin första regi-Oscar. Utan tvekan en av de bästa nyinspelningarna, som gör infiltrerad-polis-i-maffian-storyn till sin egen.

7. Alice bor inte här längre (1974)

Innan Scorsese blev kompatibel med rungande filmvåld så berättade han även mer stillsamma, jordnära berättelser om människors livsöden. En av de bästa är detta starka drama med en Oscarsbekönad Ellen Burstyn i rollen som en nybliven änka och ensamstående mamma som tar med sin elvaårige son till Kalifornien där hon försöker slå igenom som sångerska.

6. Gangs of New York (2002)

Regissörens första samarbete med guldgossen Leonardo DiCaprio (samt återföreningen med sin "Oskuldens tid"-stjärna Daniel Day-Lewis) skildrade galant kampen mellan främlingsfientliga amerikaner och förtryckta, immigrerade irländare i New York kring amerikanska inbördeskriget på 1800-talet. En fantastisk återskapning av tidsandan och med Day-Lewis i en av sina bästa rollprestationer.

5. Cape Fear (1991)

Ännu en ovanligt lyckad remake. "Farlig främling" chockade världen 1962 men är som en Disney-film i jämförelse med Scorseses brutala nagelbitare om våldtäktsmannen som utför en rå hämnd på sin advokat. Ett läckert hantverk med Robert De Niro som genuint skrämmande psykopat, i en av sina mest ambitiösa method acting-prestationer.

4. King of Comedy (1983)

Ett oförtjänt bortglömt mästerverk om en misslyckad komiker-wannabe (Robert De Niro) som förföljer och till slut kidnappar sin store idol, en framgångsrik programledare (Jerry Lewis) för att få vara med i hans show. Tillät den vanligen allvarlige De Niro att testa sin komiska ådra och komediproffset Lewis att spela drama - båda gör det suveränt i Scorseses stabila regi.

3. Tjuren från Bronx (1980)

En slagkraftig filmatisering av boxaren Jake La Mottas självbiografi om hans destruktiva liv och fysiska såväl som emotionella käftsmällar han åkt på i boxningsringen och det turbulenta privatlivet med hustrun. Robert De Niro både tränade och åt upp sig för att spela den yngre respektive äldre La Motta, något han fick en Oscar för - Scorsese själv fick sin första nominering.

2. Taxi Driver (1976)

Scorsese tog världen med storm och satte för all framtid sitt namn på Hollywoods filmkarta. En banbrytande, fantastisk filmupplevelse och obehaglig inblick i USA:s eskalerande våldskultur med Robert De Niro i sin ultimata genombrottsroll som den mentalt instabila taxichaffören. En välciterad, sann klassiker som stack ut med sin skitiga, direkta stil under 1970-talets våg av kvalitetsfilm.

1. Maffiabröder (1990)

Om Francis ford Coppola tog gangsterfilmen till en ny nivå med "Gudfadern" så tog Scorsese genren med ett järngrepp, skakade om och slänger rakt i ansiktet på oss. En spännande, perfekt spelad, verklighetsbaserad thriller som ger den ultimata bilden av det våldsamma, hänsynslösa helvete som ett maffialiv kan erbjuda.

Bubblare:

Casino, The Aviator, Kundun, Oskuldens tid, Kristi sista frestelse, The Color of Money - Revanschen, Shutter Island, En natt i New York, The Last Waltz, Dödspolarna, Who's That Knocking at My Door, Boxcar Bertha.

Läs också:

Topp 10: Jim Carrey
Topp 10: Johnny Depp
Topp 10: Robert Downey Jr.
Topp 10: Steven Spielberg
Topp 10: Tim Burton

Fler topp 10-listor...

| 29 december 2013 14:01 |