Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 februari 2013 | 14:01

Topp 10: Häxor på film

MovieZine listar filmhistoriens elakaste, läskigaste och fulaste häxor.

Nu i helgen börjar Jeremy Renner och Gemma Arterton jaga häxor i actionrullen "Hansel & Gretel: Witch Hunters" medan stjärnor som Rachel Weisz, Michelle Williams, Mila Kunis och Julianne Moore spelar ovanligt tjusiga, vårtnäsebefriade trollpackor i kommande "Oz the Great and Powerful" respektive "The Seventh Son". Men har de vad som krävs för att ranka in bland filmhistoriens elakaste, läskigaste - och fulaste - häxor?

Det här är våra favoriter.

10. Maren Pedersen i "Häxan" (1922)

Pedersen, en 78-årig blomförsäljare (och enligt regissören Danmarks första Röda Korset-sköterska), blev en av de första ikoniska filmhäxorna i Benjamin Christensens legendariska, halvt dokumentära rysare om häxornas historia under århundradena. Filmen inspirerade långt senare skaparna av "Blair Witch Project" till deras bolag Haxan Films.

9. Emma Watson i "Harry Potter"-filmerna (2001)

Den franskfödda numera stilikonen Watson var endast elva när hon spelade den kaxiga bästisen till J.K. Rowlings präktiga trollkarlsspoling och upprepade som bekant rollen i sju uppföljare.

Ursprungligen gav filmskaparna henne fejktänder för att hon mer skulle likna Hermione i boken men när hon fick talproblem skippades idén (tack och lov).

8. Ledarhäxan Helena Markos i "Flykten från helvetet" (1976)

Den onda kraften bakom hemskheterna i Dario Argentos våldsamma klassiker dyker bara upp som hastigast i slutscenen men är desto mer minnesvärt ohygglig. Argentos dåvarande flickvän Daria Nicolodi bidrar med hennes röst och enligt huvudrollsinnehavaren Jessica Harper spelades hon av 90-årig ex-prostituerad som Argento hittade på Roms gator.

7. Fairuza Balk & co i "Den onda cirkeln" (1996)

Kanske mest ihågkommen som "Scream"-stjärnorna Neve Campbells och Skeet Ulrichs första stora Hollywood-roller idag men Balk (som tio år tidigare spelade minderårig häxa i TV-filmen "The Worst Witch") med vänner var en läcker kvartett tonårshämnare med övernaturliga krafter som hette duga (trots att Robin Tunney bar peruk och Rachel True var 30 år under inspelningen).

6. Cher, Michelle Pfeiffer & Susan Sarandon i "Häxorna i Eastwick" (1987)

När Djävulen själv i form av ingen mindre än Jack Nicholson kommer till stan så krävs det tre häxor med krut i för sätta honom på plats. Catwoman, Louise (minus Thelma) och... tja, Cher vet var häxskåpet ska stå. Cher växlade dock roll med Sarandon, som fick reda på bytet först på inspelningsplats.

5. Tilda Swinton i "Berättelsen om Narnia - Häxan och lejonet" (2005)

Kameleonten Swinton var förstahandsvalet till rollen som The White Witch i filmatiseringen av C.S. Lewis klassiker (trots att hon inte läst boken innan) och fejkade sig snyggt igenom den mäktiga superhäxan - hon bar platåskor för att se längre ut och axelskydd för att stundtals slippa tyngden av sin peruk och krona.

4. Den onda drottningen (Lucille La Vernes röst) i "Snövit och de sju dvärgarna" (1937)

Disneys första långfilmsklassiker (som ingen i industrin först trodde på!) må ha en spikad plats i Kalle Ankas julafton med en sju, kortväxta scentjuvar och den bildsköna titelkaraktären i centrum. Men vad vore en animerad saga utan en iskall, diabolisk skurk som fullständigt dryper av ondska - dessutom i två olika skepnader.

3. Blair-häxan i "Blair Witch Project" (1999)

Få häxor - om ens någon - har skapat så mycket uppståndelse utan att ens vara med på bild men ändå inneha titelrollen. Legenden bygger på en kuslig kvinna som rövade bort barn i Marylands skogar på 1940-talet och även om ingen längre tror på filmens påstådda autenticitet vid detta laget så ger ändå det kusliga slutet där häxans existens möjliggörs fortfarande kalla kårar.

2. Anjelica Huston i "Häxor" (1990)

Huston var författaren Roald Dahls eget favoritval för rollen som den excentriska ledarhäxan Eva Ernst i filmatiseringen av hans skräcksaga. Och visst är hon som gjord för rollen, även efter makeupen som tog åtta timmar att genomföra. Ironiskt nog var Cher påtänkt för rollen - efter att ha stulit en av huvudrollerna i "Häxorna i Eastwick" framför häxnäsan på Huston.

1. Margaret Hamilton i "Trollkarlen från Oz" (1939)

Modern av alla filmhäxor. Den i verkligheten barnkära f.d. dagisfröken Hamiltons ytterst klassiska porträtt av stackars Dorothys nemesis inkluderar en klassisk mundering, grön nuna, en handfull odödliga repliker och inte minst den berömda dödsscenen. Många av hennes scener klipptes ner eller togs bort helt då de ansågs för läskiga för barn.

Bubblare:

Michelle Pfeiffer i "Stardust"

Patricia Tallman i "Army of Darkness"

Miranda Richardson i "Sleepy Hollow"

Charlize Theron i "Snow White and the Huntsman"

Margreth Weivers i "En häxa i familjen"

Lena Granhagen i "Glasblåsarns barn"

Barbara Steele i "Djävulsmasken"

Jane Horrocks i "Häxor"

Veronica Lake i "Farlig som synden"

Yubaba i "Spirited Away"

Bette Midler, Sarah Jessica Parker och Kathy Najimy i "Hocus Pocus"

Angela Lansbury i "Sängknoppar & kvastskaft"

Connie Booth i "Monty Pythons galna värld"

häxan i "Det levande slottet"

Eva Green i "Guldkompassen" och "Dark Shadows"

Häxan i "Modig"

Kathleen Turner i "Tabbar & trollkonster"

Robyn Lively i "Teen Witch"

häxan i "Törnrosa"

Michael Feast i "Penelope"

Mindre lyckade häxor...

Sandra Bullock & Nicole Kidman i "Magiska systrar"

Julia Roberts i "Spegel spegel"

Nicole Kidman i "En förtrollad romans"

Mary-Kate Olsen i "Beastly"

Madonna & co i "Four Rooms"

Meg Foster i "The Lords of Salem"

Faye Dunaway i "Supergirl"

Patricia Clarkson i "The Woods"

Teri Garr i "Witches' Brew"

Steven Strait & co i "Pakten"

Janet Jones i "The Beastmaster"

Läs fler Topp 10-listor här »

| 24 februari 2013 14:01 |