Skribent

Andreas Samuelson

2 oktober 2011 | 18:01

Topp 10: Hatade regissörer

I helgen var det premiär för både "The Three Musketeers" och "En enkel till Antibes" av Paul W.S. Anderson respektive Richard Hobert, två av filmvärldens mest bespottade regissörer.

Men de är knappast ensamma om att ständigt häva ur sig filmer som kritiker och/eller publiken spyr galla över. Här är filmskaparna som mest av allt förtjänar yrkesförbud.

10. Edward Wood

Kanske nästan mer älskad än hatad men trots allt utnämnd till Världens sämsta filmregissör. Han spelade själv huvudrollen som en transvestit i sin debut "Glen or Glenda" och gjorde kalkonfilmens förfader "Plan 9 from Outer Space" på filmhistoriens mest uppenbara lågbudget. Hånad på sin tid men kult idag.

9. Jason Friedberg & Aaron Seltzer

Straffet för de som gjorde "Scary Movie" till en succé var att två av den filmens manusförfattare började göra egna "Movie"-parodier. Tyvärr var det ingen som fick ut något av dessa intelligensbefriade kiss-och-bajsfilmer men filmerna fortsatte komma, senast "Vampyrer suger" som inte ens "Twilight"-hatarna uppskattade.

8. Brett Ratner

Att uppmuntra Chris Tuckers karriär med hela fyra filmer är nog för att placera sig på den här listan. Den gamle musikvideoregissören tog även över stafettpinnen från Bryan Singer inför "X-Men: The Last Stand" och gjord den absolut sämsta i serien. Förväntningarna inför komedin "Tower Heist" med ständigt avdankade Eddie Murphy är knappast höga.

Se klippet på YouTube

7. Richard Hobert

Okej, man glömmer gärna bort att Hobert faktiskt gjorde sju (baserade på de sju dödssynderna) mer eller mindre hyfsade filmer som (till skillnad från Colin Nutley) inte envist hade fru Hobert, Lena Endre, i huvudrollen. Det hade dock superkalkonen "Tre solar" - en av Sveriges mest stjärnspäckade, misslyckade, utskrattade och dyraste fiaskon. Den nog borde vara anledning för SFI att stänga ner Hoberts konto.

6. Colin Nutley

Det började ju så bra... Genombrottet "Änglagård" älskades av alla och han var med stjärnan/frugan Helena Bergström Sveriges filmpar Nr 1. Sedan kom ett dussintal svenskförskönande relationsdramer med en alltid snyftandes fru Bergström i huvudrollen till, den ena sämre än den andra. Bottennappet var kalkonen "Angel". Men Colin bara ler... Och fortsätter i samma anda.

5. Roland Emmerich

Tysken som älskar att förstöra världen, vare sig det är i form av utomjordingar, jätteödlor, väderspänningar eller naturkatastrofer. Kanske är det för att ingen ska minnas att han gjorde originalfilmerna som ligger till grund bakom "Universal Soldier"-rullarna eller TV-serien "Stargate". Eller floppen "10,000 BC".

4. Paul W.S. Anderson

Britten filmdebuterade faktiskt redan 1994 med välförtjänt bortglömda "Shopping". Sedan gjorde han TV-spelsrullen "Mortal Kombat" som var lika usel men naturligtvis drog in en massa pengar och sedan följde utan undantag en rad stinkande filmer, inklusive hädelsen "Alien vs. Predator" och hela "Resident Evil"-serien (vars fans troligen är skyldiga till att Anderson fortfarande jobbar).

3. Michael Bay

Gamla musikvideoregissören Bay vet vad actionpubliken vill ha, oftast. Dessvärre vet han inte mycket om vad någon annan vill ha. Inte är det superamerikanska mastodontrullar fyllda av machotestosteron och produktplacering i alla fall. Den som inte tyckte "Armageddon", "Pearl Harbor", "The Island" och "Transformers"-filmerna var tillräckligt illa kan notera att han producerat remakes av både "Amityville Horror", "Motorsågsmassakern", "Liftaren", "Fredagen den 13:e" och "Terror på Elm Street"...

2. M. Night Shyamalan

Den Indien-födde filmskaparen fick ett ordentligt genombrott med succérysaren "Sjätte sinnet" och Oscarsnominerades för både regi och manus. Sen gick det utför. Utomjordingar & Mel Gibson, mystiska byar, vattenkvinnor och mördarpollen. Dödsstöten kom med fjolårets magplask "The Last Airbender" som vann fem Razzies av nio nomeringar.

1. Uwe Boll

Den tyske f.d. boxaren utmanades av filmkritiker i boxningsringen och fick sin revansch för en drös sågningar. Men vad hjälper det när hans karriär fortfarande består av ofta datorspelsbaserade kalkoner som "House of the Dead", "BloodRayne" och "Alone in the Dark" med mer eller mindre avdankade B-stjärnor i rollerna. Hoppet om något av kvalité är dött för längesedan.

Se klippet på YouTube

Bubblare: Paul Verhoeven, Lars von Trier, Mel Gibson, Shawn Levy, Joel Schumacher, Jonathan Mostow, Keenen Ivory Wayans, Dennis Dugan, Guy Ritchie.

Vem är din mest hatade regissör? Saknar du någon på vår lista? Kommentera nedan.  

| 2 oktober 2011 18:01 |