Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 mars 2013 | 14:01

Topp 10: Filmer att se på Kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen närmar sig och med tanke på senaste årets hav av genusdebatter, näthat och kränkta män så känns den mer relevant än någonsin.

Samma dag, den 8 mars, är det premiär för "Den gröna cykeln" av Saudarabiens första kvinnliga regissör, Haifaa Al Mansour om en flicka med drömmar om att cykla trots att det inte är tillåtet. En mindre milstolpe för film om och av kvinnor.

Här är andra viktiga, minnesvärda och passande filmer för att hylla kvinnor.

Atleterna - Tjejligan (1992)

Att kvinnor också är bra på sport känns onödigt att behöva påpeka. Men för de som tvekar så finns Penny Marshalls verklighetsbaserade baseballkomedi som perfekt exempel där både Geena Davis, Madonna och Rosie O'Donnell (!) slår bollar, spottar loskor och skrapar knäna i gruset.

Andra tips: "Apflickorna", "Million Dollar Baby", "Skruva den som Beckham", "Girlfight", "Whip It", "Personal Best".

Kungligheterna - Drottning Kristina (1933)

Minnesvärda drottningar i vår historia finns det gott om men på film är utan tvekan Greta Garbo, i en av sina mest minnesvärda tolkningar som vår egen Christina, bland de mäktigaste. Nog för att göra en blågul patriot stolt över både filmstjärnan och människan hon porträtterar.

Andra tips: "Elizabeth", "The Queen", "Young Victoria", "A Royal Affair".

Vännerna - Antonias värld (1995)

Där många spontant kanske skulle välja "Sex & the City" som tjejkompisfilm så bör det uppmärksammas hur många andra (och bättre) filmer på temat som finns. En av de mer bortglömda är den holländska pärlan (Oscarsvinnare för Bästa utländska film) om en kvinna som rustar upp sin döda mors hus och förvandlar det till en tillflyktsort för utstötta och illa behandlade kvinnor.

Andra tips: "3 kvinnor", "Kvinnor utan män", "Tur och retur Alaska", "Nu och för alltid", "Purpurfärgen", "Bagdad Café", "Stekta gröna tomater", "Med eller utan killar", "Blommor av stål", "Bridesmaids", "Kvinnorna".

Rättvisekämparna - Norma Rae (1979)

Mer verklighetsbaserat med Sally Field (aktuell som Mrs. "Lincoln") i Oscarsbelönad insats som den lågavlönade bomullsfabriksarbetaren som fick nog och började engagera sina kollegor i facket med starkt motstånd. En av många beundransvärda kvinnokämpar som skildrats på film och bör bli ihågkomna.

Andra tips: "Flickorna i Dagenham", "Sophie Scholl - Den sanna historien", "Kvinnor offside", "North Country", "The Trojan Women", "Whale Rider", "Winter's Bone".

Våldsbekämparna - Kairo 678 (2010)

Många är de kvinnor i filmens värld som slagit ett slag mot männens våld och förtryck, alla från Thelma & Louise till Lisbeth Salander. Men en av de viktigaste filmerna är det egyptiska, verkligehetsbaserade drama om tre kvinnor som slår tillbaka mot tafsande män på titelbussen vilket på riktigt resulterade i Egyptens nya lag mot sexuella trakasserier.

Andra tips: "Dolores Claiborne", "Män som hatar kvinnor", "Thelma & Louise", "Döden och flickan", "Farlig sommar", "Tina - What's Love Got To do with It".

Tonårsrevolten - Fish Tank (2009)

Det är alltid jobbigt att vara tonåring, kanske lite extra som tjej med alla hormoner, kroppsförändringar och sprudlande känslor.

Briljanta debutanten Katie Jarvis skildrar smärtan perfekt i huvudrollen som den struliga 15-åringen Mia som hatar både mamman, skolan och livet - men älskar dans.

Andra tips: "Förbjuden kärlek", "Carrie", "Thirteen", "Ghost World", "Fucking Åmål", "Häxor, läxor och dödliga lektioner", "Mean Girls", "Girls Just Wanna Have Fun".

Kroppsval - Citizen Ruth (1996)

Kroppen och vad man själv - och andra - gör med den är känsligt vare sig det handlar om en tonårsflicka som precis kommit i puberteten eller en kvinna som blivit på smällen. Alexander Paynes andra film är en rolig och intelligent satir om en pundare (den suveräna Laure Dern) som blir gravid och hamnar i kriget mellan religiösa abortmotståndare och frispråkiga feminister.

Andra tips: "Mitt liv", "Mitt val 1 och 2", "Juno", "Teeth", "500 Days of Summer".

Karriärkvinnor och plugghästar - Broadcast News - Nyhetsfeber (1987)

Karriärkvinnan på film kan oftast skildras som en hopplöst hård och iskall satmara på film. Det är därför befriande i James L. Brooks 80-talskomedi att den smarta TV-producenten spelas av alltid sympatiska Holly Hunter som lär sig att skilja på jobb och privatliv - och se igenom de snikna, oärliga männens fasader.

Andra tips: "Working Girl", "Potiche - en fransk troféfru", "Election", "Erin Brokovich", "Funny Girl", "Sunshine Cleaning", "Katrin gör karriär", "Mildred Pierce", "Järnladyn", "Mona Lisas leende".

Gangsterbrudarna - Bloody Mama (1970)

Ibland måste en kvinna göra vad en kvinna måste göra för att få det att gå runt. 50-talsidolen Shelley Winters anammade titelrollen i B-filmskungen Roger Cormans verklighetsinspirerade gangsterepos om krutgumman till morsa som som tar med sina söner (en av dem en 27-årig Robert De Niro!) på bankrånsturné under Depressionen.

Andra tips: "Frozen River", "Set It Off", "Bound", "Jackie Brown".

Actionhjältinnor och rövsparkare - Coffy (1973)

Långt innan Pam Grier blev Tarantinos titelhjältinna i "Jackie Brown" - och bara några år innan Sigourney Weaver blev urmodellen för kvinnliga rövsparkare i "Alien" - så spelade Grier en sjuksköterska som tar lagen i egna händer när hon bestämmer sig för att röja bland gatornas knarklangare i den kultförklarade blaxploitationfilmen.

Andra tips: "Alien", "Kill Bill 1 och 2", "Scream", "När lammen tystnar", "Nikita", "Fargo", "Foxy Brown".

Bubblare:

Alice bor inte här längre

Allt om Eva

Tjejen som gjorde lumpen

Gloria

Persepolis

Annie Hall

Coraline

Persona

Amelie från Montmartre

Frukost på Tiffany's

Miracle Worker

Mitt Afrika

Rebecca

Het puls

En kvinnas martyrium

Freaky Friday

En värsting till syster

Amelia

James Joyce's Women

Water

Introducing Dorothy Dandridge

Sunset Boulevard

En kvinnas list

Kvinna utan samvete

Modig

Silkwood

The Opposite of Sex

Upptäck fler Topp 10-listor här »

| 3 mars 2013 14:01 |