Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 mars 2014 | 14:01

Topp 10: Episka slag

Bland de maffigare inslagen på bioduken är stora, episka slag där diverse motståndare - från soldater till stridsrobotar - går loss på varandra. MovieZine listar de bästa.

Vare sig det är en historiskt baserad och brutal krigsfilm eller en effektfylld science fiction så väntar sig publiken alltid ett stort klimax i denna typ av filmer - det stora slaget. Både samurajer, orcher och jediriddare behöver en ordentlig fight som triggar upp adrenalinet och rycker med åskådaren. Här är våra favoriter bland episka slag på film - vilka är dina?

10. Jedins återkomst (1983)

Oavsett ens åsikt om tredje (eller sjätte, om man räknar de nya filmerna...) delen i George Lucas galet populära science fiction-serie så går det inte att förneka att man avslutade storslaget med häftiga actionsekvenser. Rebellernas kamp mot Imperiet där de fick hjälp av de (lite orättvist) avskydda ewokerna tog ens barndoms syn på rymdfilm till en ny nivå.

9. En bro för mycket (1977)

Stjärnspäckad (Robert Redford, Anthony Hopkins, Sean Connery, m.fl.) skildring av Operation Market Garden, som gick ut på att försöka avsluta andra världskriget genom ett koncentrerat anfall mitt i Tyskland. Långt före digitala specialeffekter började dominera krigsfilm så tillät filmen riktiga människor att slänga sig från krigsplan i den berömda fallskärmsscenen.

8. Tora! Tora! Tora! (1970)

Glöm Michael Bays värdelösa "Pearl Harbour". Vill du se en stark, välgjord skildring av den japanska attacken mot dem amerikanska marinbasen i Hawaii så är den här 1970-talsfavoriten rätt väg att gå. Trots att tre (!) regissörer var inblandade - två japanska och en amerikansk - så är det en förvånansvärt jämn och respektfull filmatisering med Oscarsbelönade specialeffekter.

7. Sagan om de två tornen (2002)

Det är knappast som om första eller sista delen saknade episka slag men kampen kring Helms Deep - där ett underbemannat band av män och alver ger sig på en armé av orcher - är något alldeles extra. Peter Jackson använder effektivt nog lagom med CGI och höjer intensiteten med närbilder på blod, svett och en barnsoldat med en alldeles för stor hjälm.

6. Gladiator (2000)

En biffig Russell Crowe räddade svärd-och-sandal-genren ur nördkategorin när han tillsammans med andra romare ingick i en lerig, våldsam fight mot skogsbarbarer som inte direkt är att leka med. Ridley Scott öppnar den populära filmen med en strid komplett med alla klassiska ingredienser: en stark skurk, häftiga vapen, blod överallt och självklart ett minnesvärt peptalk.

5. 300 (2007)

Filmen som är en enda stor, våldsam strid. Med undantag för scenerna i Sparta så är det praktiskt taget fight efter fight. Blodigt, smutsigt, brutalt och i läcker slowmotion för att återskapa utseendet från Frank Millers serieroman. Åsikterna går isär om det är en egentlig actionfilm eller rent homoerotiskt ultravåld men imponerande att se på är det.

4. De sju samurajerna (1954)

Ett av originalen inom stridsfilm med den klassiska historien om titelkämparna som skyddar en liten by från skoningslösa skurkar för äran att utföra deras plikt som samurajer. Akira Kurosawa förvandlar en blodig och smutsig strid till ett balettliknande mästerverk. En järnstark milstolpe som influerat fler filmer än du kan räkna - och fortfarande håller.

3. Apocalypse Now (1979)

Den legendariska helikopterattacken i Coppolas klassiker är mer än massaker när amerikanarna släpper napalm i en vietnamesisk by till tonerna av Wagners "Ride of the Valkyries" och under ledning av den spritt språngande colonel Kilgore (Robert Duvall). Kilgore lovar öl till soldater som får till bra träffar och levererar ökända repliken "I love the smell of napalm in the morning"...

2. Rädda menige Ryan (1998)

Lika chockade som alla blev när "Shakespeare in Love" stal Oscarsstatyetten från Steven Spielberg blev publiken av regissörens omskakande skildring av landsättningen på Omaha Beach under invasionen av Normandie under andra världskriget. Med handkamera skildras de brutala konsekvenserna av kriget på en plågsamt realistisk nivå.

1. Braveheart (1995)

Många har vi sett parodierna, inte minst den med kalkonerna i "South Park". Men Mel Gibsons återskapning av skotska rebellen William Wallaces ledning av Skottlands folks kamp mot engelska soldater och rätten till frihet. Striden vid Stirling är inte bara pampig, blåmålad filmhistoria utan även förvånansvärt rolig med spontan mooning. "They may take our lives... but they will never take our FREEDOM!"

Bubblare:

Anchorman, Zulu, Stjärnornas krig, Spartacus, Sagan om ringen, U-båten, Intolerance, Ran, Henry V, Glory, Waterloo, Den siste samurajen, The Patriot, Master and Commander, Curse of the Golden Flower, Oldboy, Kill Bill, Immortals, Star Trek II, The Messenger.

Se också:

Topp 10: Långa tagningar
Topp 10: Inledningsscener
Topp 10: Milstolpar inom film
Topp 10: Quentin Tarantinos bästa scener
Topp 10: Alternativa slut
Fler topp 10-listor...

Vilka episka slag är dina favoriter? Kommentera nedan.

| 30 mars 2014 14:01 |