Film

Skribent

Andreas Samuelson

4 mars 2012 | 14:01

Topp 10: Djävulen på film

Skräckfilmen "The Devil Inside", om en kvinna som försöker utreda om hennes mamma är besatt av onda demoner, spås bli en ny "Paranormal Activity". Även om Djävulen själv inte gör något större framträdande i filmen så påminner den oss om flera klassiska filmer där Hin Håle dykt upp på ett eller annat sätt.

Här är 10 filmer där djävulen är en av de mer minnesvärda karaktärerna...

10. Clay Tanner i "Rosemary's Baby"

Ingen roll av större utrymme men desto större betydelse. Roman Polanskis 60-talsrysare är en av de mest obehagliga och stämningsfulla kultfilmerna i sin genre. Effekten av Satan som våldtar den stackars, icke ont anande hemmafrun Mia Farrow och gör henne på smällen med sin djävulska avkomma blir större av det faktum att man enbart anar hans uppenbarelse i hans stora scen.

9. Dave Grohl i "Tenacious D - Världens bästa rockband"

Den självutnämnt grymma duon Jack Black och Kyle Gass spelar praktiskt taget sig själva i den här komedin om två losers som ska hitta ett magiskt gitarrplektrum för att bli grymmast i världen. Av ett dussintal cameo-roller står främst Foo Fighters-stjärnan Grohls insats (samma han gjorde i relaterade musikvideon till "Tribute") som Satan, komplett med röd färg, horn och klövar (han undergick sju timmars makeup).

8. Elizabeth Hurley i "Djävulen & jag"

Knappast varken Brendan Frasers eller regissören Harold Ramis mest minnesvärda komedi men fotomodellen Hurley har definitivt gjort värre ifrån sig och med sin läckra brittiska accent och hela 19 klädombyten platsar hon gott som listans enda kvinnliga kandidat. Hon har jobbat i 6000 år, har eget visitkort och är en fantastisk biljardspelare.

7. Tom Waits i "The Imaginarium of Doctor Parnassus"

Terry Gilliams surrealistiska fantasy, om en kringresande teater, är troligen mest känd som Heath Ledgers sista film. Tom Waits, en av de mest lyckade skådespelande rockstjärnorna, gör dock en riktigt fin biroll som den djävul som hotar att ta teaterdirektören Christopher Plummers dotter ifrån honom. En av Waits mest ökända musikvideos är ironiskt nog till "God's Away on Business" där han liksom i denna paraderar med ett svart paraply.

6. Al Pacino i "Djävulens advokat"

Han må spela över stundvis men Pacinos insats som advokaten Keanu Reeves övernaturligt onda chef i den här 90-talsthrillern markerar en av hans sista minnesvärda innan hans karriär dalade ner i träsket av filmer som "Gigli". Pacino tackade faktiskt nej till rollen fem gånger (då manuset var på en mer effektorienterad nivå) och föreslog själv Sean Connery eller Robert Redford till karaktären.

5. Peter Cook i "Min kompis Djävulen"

Utsökt brittisk komedi (kanske mer känd som Hollywood-remaken "Djävulen & jag") där olyckligt kära hamburgerkocken Dudley Moore säljer sin själ för sju önskningar till en elak men charmig Belsebub. Cook (som även skrev manus) föreslog själv titeln "Raquel Welsh" för filmskaparna, så postern kunde lyda "Peter Cook och Dudley Moore i Raquel Welsh"...

4. Jack Nicholson i "Häxorna i Eastwick"

Mästaren av psykopatroller har självfallet testat Lucifers horn i den här svarta komedin om tre hemmafruar (Cher, Susan Sarandon och Michelle Pfieffer) vars önskan om den perfekte mannen uppenbarar sig i en snorrik, fiolspelande, diktciterande - men ack så djävulsk - herre. Rollen var ursprungligen tänkt för Bill Murray men Nicholson gör den inte oväntat med bravur, speciellt i upplösningen där han frustrerat spyr körsbär över en hel kyrka.

3. Viggo Mortensen i "God's Army"

Sex år innan den danskättade hunken blev Aragorn med hela världen så stal han showen i den här lite bortglömda kultskräckisen. Med stilren backslick och bockskägg, svartrock och släpande, raspig stämma blir han en otippad hjälte och den enda som kan hantera überonda ärkeängeln Gabriel (Christopher Walken, som ännu en av sina paradskurkar).

2. "South Park: Bigger, Longer & Uncut"

Vanligtvis skildras Djävulen som ondskefull, slug och manipulativ. I Matt Stones och Trey Parkers (som har rösten) udda värld så är han en känslig och romantisk svenssonbög med en Skeet Ulrich-poster på sovrumsväggen en båt med namnet S.S. Manhandler. Hans kämpiga relation med den burduse Saddam Hussein är troligen den mest originella - och roligaste - tolkningen.

1. Harvey Stephens i "Omen"

Hin håle själv har aldrig varit så skrämmande som i formen av ett - till synes - oskyldigt litet barn som adopteras bort till ett ambassadörpar ovetandes om lilla Damiens ursprung. Stephens - ursprungligen en blond liten parvel - fick rollen efter att under audition av en attackscen skrikande hoppat på regissören Richard Donner och sparkat och klöst honom. Donner använde ofta omvänd psykologi för att få fram de rätta reaktionerna hos blott sexårige Stephens.

Bubblare:

"Exorcisten", "Besatt", "House of the Devil", "The Ninth Gate", Robert De Niro i "Angel Heart", Jenny O'Hara i "Devil", Clarence Williams III i "Tales from the Hood", Ray Walston i "Ett litet hår av hin", Rosalinda Celentano i "Passion of the Christ", Claude Rains i "En ängel vid min skuldra", Walter Huston i "Inled oss icke i frestelse", Tim Curry i "Legenden - mörkrets härskare", Benjamin Christensen i "Häxan", Vincent Price i "The Story of Mankind", Gary Oldman i "Beat the Devil"

Mindre minnesvärda Djävlar...

"Mörkrets furste", Harvey Keitel i "Little Nicky", Peter Stormare i "Constantine", Peter Fonda i "Ghost Rider", Sting i "Brimstone & Treacle", Adam Sandler i "Dirty Work", Jeff Goldblum i "Djävulens öga", Gabriel Byrne i "End of Days"

| 4 mars 2012 14:01 |