Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 juli 2014 | 12:00

Topp 10: Det våras för...

Det är längesedan Mel Brooks roade oss med "Det våras för"-filmerna men inte mindre anledning att återuppleva hans gamla guldkorn på DVD. MovieZine rankar sina favoriter.

Det är nu 45 år sedan Brooks gjorde sin första "Det våras för..."-film och över 20 år sedan han gjorde sin senaste (sista?). 

Trots att de tio filmerna inte har någon direkt koppling och snarare drivit med både västerns, skräckfilm, science fiction och ren historia så har de tack vare sina svenska titlar blivit en framgångsrik - och älskad - franchise. Nyligen släpptes "Det våras för Hitler" åter på DVD och det firar vi genom att hylla hans älskade komedier. Här är de i ordningen sämst till bäst:

10. Det våras för slummen (1991)


Film: Brooks första film sedan ”Det våras för svärmor” som var en traditionell komedi till skillnad från hans sedvanliga parodier. En kassa- och kritikerflopp som inte är lika usel som sitt rykte. Blev även den sista "Det våras för..."-filmen.
Handling: Rik affärsman (Brooks) går med på ett vad att leva som uteliggare i en månad, träffar vacker hemlös kvinna (Lesley Ann Warren) och lär sig en läxa om livet.

Typisk scen: Brooks försöker argumentera om hans riktiga identitet med en knäpp lodis som likväl är övertygad om att han är miljardär.

Minnesvärd replik: "This is Fumes, reporting from downtown, and I'll tell you what's happenin'. The rich and famous are having a party in our neighborhood, and we fucked it up! Ha Ha!"

9. Det våras för världshistorien del 1 (1981)


Film: Brooks spelar fem roller (inklusive Moses och kung Louis XVI) medan många av hans veteraner medverkar tillsammans med några inspirerade gästroller (John Hurt som Jesus, Hugh Hefner som entreprenör i Rom, Orson Welles som berättarrösten). Gregory Hines filmdebut (han ersatte Richard Pryor).
Handling: Driver med historien och de påkostade filmer som skildrar dem, från stenåldern via kejsarriket i Rom till franska revolutionen.
Typisk scen: Grottman (Sid Caesar) uppfinner musik genom att släppa stenar på folk som skriker.
Minnesvärd replik: "It's good to be the king"

8. Det våras för svärmor (1970)Film: 
En av regissörens minst kända (den floppade) men desto mer sevärda verk, hans andra film och första som avstod från parodi för en mer rättfram komedi. Brooks har en biroll som alkoholiserad träl.
Handling: Utblottad, rysk adelsman (Ron Moody - Fagin i ”Oliver!”) som tillsammans med bedragare (Frank Langella, i sin debut) letar efter matsalsstolar med gömda juveler.
Typisk scen: En girig präst (Dom DeLuise) raserar ett pars middagssal när de försöker slänga ut honom.
Minnesvärd replik: "You're not worth spitting on!" "Oh yeah? Well, you are!"

7. Det våras för Hamlet (1984)Film: 
Den enda "Det våras för..."-filmen Brooks själv inte regisserat (han överlät jobbet till sin gamla koreograf Alan Johnson) men både skrev, producerade och spelade huvudrollen. Det var dock första gången han och äkta hustrun Anne Bancroft spelade huvudrollerna tillsammans.
Handling: En misslyckad, polsk skådespelare (Brooks) och hans otrogna fru (Bancroft) blir under andra världskriget indragna i en av hennes älskares (Tim Matheson) spionuppdrag.
Typisk scen: En raplåt med Adolf Hitler i bästa 80-talsstuk.
Minnesvärd replik: "First you invade Poland, then you invade Warsaw, then you invade my dressing room... you people are compulsive invaders!"

6. Det våras för galningarna (1977)


Film: Brooks var så mån om att Alfred Hitchcock – vars filmer denna gör narr av – skulle godkänna den här parodin att han bjöd in Mästaren på en privat visning. Hitch lämnade salongen utan ett ljud men skickade senare en vinflaska till vinentusiasten Brooks som ett tack och grattis. Brooks både regisserade, skrev, producerade, skapade titelmelodin.
Handling: Den nytillträdda direktören på en psykiatrisk klinik försöker dölja sin egen rädsla för höjder medan han sakta upptäcker den övriga personalens skelett i garderoben.
Typisk scen: I en parodi på "Psycho" så attackerar en upprörd hotellgigolo Brooks i duschen med den tidning han tjatat om.
Minnesvärd replik: "I'm sorry, please forgive me. I'm just *so* close to my menstrual cycle that I could scream!"

5. Det våras för rymden (1987)


Film: En av regissörens dyraste – och mest populära – komedier är en direkt parodi på ”Stjärnornas krig” och George Lucas välsignade filmen på villkoret att inga marknadsföringsprodukter skulle tillverkas eller säljas (vilket är ett genomgående skämt i filmen).
Handling:  Prinsessan Vespa (Daphne Zuniga) kidnappas av den onda Dark Helmet (Rick Moranis) och det är upp till Lone Starr (Bill Pullman) och hans sidekick Barf (John Candy) - hälften hund, hälften människa - att rädda henne.
Typisk scen: Dark Helmet leker med dockor och spelar upp ett scenario där han passionerat älskar med Vespa (scenen improviserades helt av Moranis).
Minnesvärd replik: "What the hell was that noise?" "That was my virgin-alarm. It's programmed to go off before you do!"

4. Det våras för stumfilmen (1976)


Film: Stjärnspäckad hyllning till stumfilm samt kritik till filmindustrin själv är full av galna upptåg, kul slapstick och välvalda cameo-roller (av alla från Burt Reynolds och Liza Minnelli till berömde mimaren Marcel Marceau, som ironiskt nog har filmens enda replik).
Handling: Tre filmskapare (Brooks, Dom DeLuise, Marty Feldman) försöker göra film genom att samla ihop en rad kända stjärnor.
Typisk scen: Trion jagar Paul Newman i elektriska rullstolar kring ett sjukhus.
Minnesvärd replik: Enda repliken är "Non!" (Marceau svar på om han vill medverka i filmen).

3. Det våras för sheriffen (1974)


Film: Brooks tog sig an den kontroversiella rasfrågan och vågade 20 år innan Quentin Tarantinos karriär tog fart använda det beryktade N-ordet. Richard Pryor (som ursprungligen skulle spela sheriffen) var en av manusförfattarna och flera av Brooks veteraner gör sina bästa insatser, inklusive Harvey Korman som korrumperade politikern Hedley Lamarr (skådespelerskan Hedy Lamarr, som namnet baserades på, stämde) och Madeline Kahn som Marlene Dietrich-liknande Lili Von Shtupp (Oscarsnominerad för rollen).
Handling:
En affärsman (Korman) sänder in en svart sheriff (Cleavon Little) i en dammig småstad för att driva ut stadsborna så att han kan bygga en järnväg.

Typisk scen:
Ett gäng cowboys sitter runt en lägereld, äter bönor - och släpper sig som aldrig förr.

Minnesvärd replik:
"Mornin', ma'am. And isn't it a lovely mornin'?" "Up yours, nigger."

2. Det våras för Hitler (1968)Film: Första filmens svenska titel döptes ursprungligen till "Producenterna", direkt efter originalet "The Producers", men floppade och fick sin idag mer kända titel varpå den blev en succé - och varför följande filmer blev "Det våras för...". Filmbolagschefer ville först inte släppa filmen för sitt kontroversiella ämne och "dåliga smak" men Peter Sellers fick nys om den och hjälpte till med att ge den större spridning. Brooks fick en Oscar för sitt manus.
Handling: Två judiska teaterproducenter (Zero Mostel, Gene Wilder) försöker tjäna pengar genom att sätta upp en säker flopp - en musikal om Hitler!
Typisk scen: Mostel anställer svenska sekreteraren Ulla (Lee Meredith) som endast kan dansa och säga "Goddag på dig".
Minnesvärd replik: "Will the dancing Hitlers please wait in the wings? We are only seeing singing Hitlers."

1. Det våras för Frankenstein (1974)


Film: En parodi på Universals gamla, svartvita Frankenstein-filmer från 1930-talet (man har till och med använt sig av samma laboratoriumrekvisita). Gene Wilder övertalade Brooks att göra filmen med honom under "Det våras för sheriffen".
Handling: Sonsonen till Dr. Frankenstein (Wilder) ärver sin farfars slott i Transylvanien och väl där fortsätter han de ökända experimenten.
Typisk scen: Frackklädda Wilder och monstret (Peter Boyle) dansar och sjunger klassikern "Puttin on the Ritz".
Minnesvärd replik: "Wait Master, it might be dangerous... you go first."

Läs också:

Topp 10: Heistfilmer
Topp 10: Parodier

Topp 10: Zombiefilmer
Topp 10: Pinsammaste sexscenerna
| 6 juli 2014 12:00 |