Skribent

Andreas Samuelson

15 december 2013 | 14:01

Topp 10: Årets bästa filmscener

Alla har vi en topplista över de filmer vi gillade bäst, och kanske även sämst, från året som gått. Men vi ska inte glömma bort även de scener som stod ut. Sekvenser som oavsett vad man tyckte om filmen lämnade ett bestående intryck. Här är MovieZines favoritscener från 2013.

Ibland är en film som helhet ett stabilt mästerverk. Filmer som "Before Midnight", "The Master" och "Beasts of the Southern Wild" har bevisat att man kan komma långt med stora skådespelare, välskriven dialog och en stark historia. Men sen finns det andra filmer, de flesta bra de med, som lyckas fånga publiken med en scen som sitter helt rätt. Det kan handla om storslaget drama, isande skräck, häftig action eller drabbande humor men efter just den scenen så är man fast. Här är våra favoriter - vilka är dina?

VARNING FÖR SPOILERS!

10. Elysium

Neill Blomkamp följde upp science fiction-succén "District 9" med den här explosiva såväl som samhällskritiska actionrökaren. Matt Damon är perfekt i rollen som en fabriksarbetare som i en postapokalyptisk framtid blir den ofrivilliga kämpen för rättvisa. Vi minns med glädje flera intensiva ögonblick men att se tungt beväpnad Damon spränga en Transformer-liknande robot i småbitar går inte av för hackor.

9. Django Unchained

Quentin Tarantinos spaghettivästern om en hämndlysten slav var inte hans bästa men hade några lysande ögonblick. Bäst vi minns vi några Ku Klux Klan-medlemmar vars möte innan ett upplopp förvandlas till något som liknar ett kafferep med kommentarer om felsydda dräkter. Bara att få se profiler som Don Johnson och Jonah Hill spela lagom smarta rasister är en fröjd i sig med kombination av Tarantinos typiskt smarta dialog.

8. Seven Psychopaths

En av årets mest underskattade direkt-på-DVD-pärlor. "In Bruges"-regissören Martin McDonaghs återförening med Colin Farrell, som leder en stjärnspäckad ensemble, är en metafilm som är lika annorlunda som underhållande. Sam Rockwell stjäl showen och leder iklädd hundmössa (!) en fantastisk fantasimonolog om hur filmen-i-filmen - liksom filmen vi ser - skulle kunna sluta.

7. The Perks of Being a Wallflower

Vi har sett den klyschiga scenen där hjälten ser sin blivande, stora kärlek dansa vackert i slow motion. Men när Emma Watson  och Ezra Miller skakar loss till den gamla 80-talsdängan "Come on Eileen" och Logan Lermans ensamma hackkyckling försiktigt glider fram till sina nya bästisar så är det ren magi.

6. You're Next

Den slafsiga rysaren lekte med skräckgenrens klassiska regler och lyckades både skrämma, roa och överraska tittarna. Ögonblicket när man insåg att den även elakt skulle luras var när yngsta dottern i den terroriserade familjen ska försöka fly mördarnas attacker genom att springa ut genom dörren - ej förberedd på en listig fälla...

5. Trance

Danny Boyle tog kuppfilmen till en helt ny nivå med sin kluriga, trollbindande remake av en brittisk TV-film. Den oförutsägbara thrillern erbjöd inte bara en handfull twistar och visuellt läckra bilder utan även en inledande, häftig kuppsekvens där en tavla ska stjälas men allt inte går som det ska.

4. Les Misérables

Okej, den var minst en timme för lång, alla skulle sjunga precis hela tiden och Russell Crowes insats krävde skämskudde. Men. Anne Hathaways rollprestation är utan tvekan hennes bästa på vita duken (den gav trots allt en Oscar) och när hon sjunger "I Dreamed a Dream" är det ett fyrverkeri av både sång och drama.

3. Spring Breakers

Den minst sagt skruvade filmen med James Franco som knäpp gangster i dreadlocks och guldtänder delade folk i två läger. Och även om det var en aningen svårsmält orgie i våld, knark och bikinibrudar så är det svårt att inte applådera den briljanta galenskapen i scenen när Franco spelar Britney Spears "Everytime" på en flygel medan beväpnade tonårstjejer i rosa rånarluvor dansar bredvid.

2. Känn ingen sorg

Kombinationen av svenska Hollywood-duon Mårlind/Stein och Håkan Hellströms populära musik resulterade i en av årets bästa svenska filmer. Vare sig man älskar eller hatar popstjärnans låtar så var det näst intill omöjligt att värja sig mot den både glada och tragiska filmen, speciellt i en gripande begravningsfinal.

1. Gravity

Det läckra science fiction-äventyret  i (för en gångs skull) motiverad 3D bjöd på oavbruten spänning som ingen rymdfilm tidigare ens kommit i närheten av. När astronauterna Sandra Bullock och George Clooney under turbulens försöker nå sin rymdfärja sitter man på nålar - och det ska dröja till eftertexterna innan man kan slappna av.

Och årets bästa blooper...

This Is 40

Läs också:

Topp 10: Alternativa slut
Topp 10: Inledningsscener
Topp 10: Quentin Tarantinos bästa scener
Topp 10: Arnolds skönaste ögonblick
Topp 10: Pinsammaste sexscenerna

Fler topp 10-listor...

| 15 december 2013 14:01 |