The Perks of Being a Wallflower 2012

Romantik Drama
USA
103 MIN
Engelska
The Perks of Being a Wallflower poster

Synopsis

En inåtvänd förstaringare tas om hand av två äldre skolkamrater som visar honom den verkliga världen. Stephen Chbosky regisserar och har skrivit manus efter sin egna roman med samma namn.
Ditt betyg
3.8 av 1,351 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

6 oktober 2012 | 12:01

Fördelarna är många

Mörk men samtidigt hoppfull. "The Perks of Being a Wallflower" ger ett äkta och varmt porträtt av hur det är att vara ung, blyg, förvirrad, kär – ja allt det där som här ungdomen till.

Charlie ska precis ta sig an sin första dag på Highschool och han vet redan i förväg att det inte kommer att bli en lätt upplevelse för en kille som honom. Helt utan vänner och så blyg att han knappt vågar säga ett knyst kan han bara hoppas på att göra sig så osynlig att han åtminstone inte åker på stryk. Att hålla sig nära väggarna där han kan förbli ouppmärksammad är planen.

Men skolans mobbare har förstås ögon i nacken och Charlie inser att några vänner inte skulle skada. Flamboyanta lustigkurren Patrick (Ezra Miller) som går i samma träslöjdsklass blir räddningen och Charlie dras in i ett välkomnande gäng av punkare, vampyrälskare och homosexuella - skolans alternativa med andra ord.

Här får Charlie inte bara uppleva vänskap, utan även kärlek, sin första kyss, svek, slagsmål och många oförglömliga stunder. Speciellt Patricks styvsyrra Sam (Emma Watson) får han en mycket speciell relation till.

"The Perks of Being a Wallflower" är en rättvis adaptering av boken med samma namn och det kanske inte är så konsigt eftersom författaren Stephen Chbosky också är den som gjort om boken till manus och dessutom satt sig i regissörsstolen.

Berättelsen skulle kunna handla om vilka ungdomar som helst, men Charlies och de andras bakgrunder något mörkare än de flestas, eller "Welcome to the island of Misfit Toys", som Sam uttrycker det.

Filmen säger inte rakt ut när det hela utspelar sig, men eftersom boken handlar om året 1991-1992 och det finns många referenser till blandband, skrivmaskiner samt en brist på datorer och mobiltelefoner i ungdomarnas liv är det någonstans i den eran vi befinner oss. Filmen är vag om åtminstone en annan viktig detalj som har att göra med Charlies älskade moster Helen (Melanie Lynskey), så pass vag att det är lätt att missa det. Det kan kännas lite onödigt, men utöver det finns inte mycket att klaga på här.

Skådespeleriet är övertygande rakt över hela brädet. Logan Lerman som Charlie är ett ganska okänt namn men hans meritlista är lång, senast som titelrollen i "Percy Jackson" och även från förra årets "The three musketeers". Ezra Miller gjorde sig ett ordentligt namn i "We Need to Talk About Kevin" och Emma Watson har redan lyckats ta sig vidare efter "Harry Potter" med en mindre roll i "My Week with Marilyn". Förutom dem innehas många biroller av Hollywoods stora. 

I filmens skola finns alla stereotyper med, men som den indie-rulle det är finns inte minsta antydan till att någon skulle bli lyckligare av att hänga med det populära gänget. Tvärtom har de sina egna problem att handskas med och då verkar det bra mycket bättre att omge sig med personer som inte låtsas att allt är tiptopp. Det ger ett slags hopp om att de här åren ändå går att överleva hur tufft det än kan tyckas vara.

90-talsinramningen bjuder också på en del härliga referenser, både genom ett grymt soundtrack och genom scener från "Rocky Horror Picture Show", ett fenomen som alltför många svenskar har missat. Gå genast och hyr om du är en av dem! Och när du väl njutit av den klassikern så är det bara att ge dig iväg till biografen och kolla in "The Perks of Being a Wallflower" Fördelarna är övertygande.

| 6 oktober 2012 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Perks of Being a Wallflower