Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 november 2013 | 14:01

Topp 10: Alternativa slut

Alla har vi minst en - den där filmen där ett oväntat slut kan förhöja intrycket eller ännu oftare, de som verkade så bra fram till en usel avslutning. Det finns dock flertal filmer, klassiker som moderna rullar, som hade kunnat sluta helt annorlunda. Här är sluten MovieZine gärna hade velat se.

Tävlingen med fel vinnare. Kärleksparet som inte fick varandra. Brottslingen som inte fick sitt straff. Det är inte sällan som en film har svårt att komma fram till en bra avslutning och många filmer som gav skenet av kvalité faller på en besvikelse till slut.

Bland flera av våra favoritfilmer som ändå lämnat ett bestående intryck finns alternativa slut som ratats av diverse anledningar som missnöjd testpublik eller giriga producenter. Här är våra favoriter bland filmsluten som aldrig blev av.

10. Iron Man 2 (2010)

Original: Skurken Vanko (Mickey Rourke) aktiverar sin dräkts självförstörelse efter att ha bekämpats av Tony Stark (Robert Downey Jr.) och sidekicken Rhodes (Don Cheadle).

Alternativ: Vanko tar Pepper (Gwyneth Paltrow) som gisslan för att få Tony att lämna sin Iron Man-dräkt och bli sårbar. Slutligen överlistar Tony, Pepper och Rhodes Vanko som sprängs i luften.

Bättre? Okej, "Iron Man 2" är knappast ett mästerverk i sig och ingen av sluten är något banbrytande inom serietidningsaction. Men finalen i bioversionen var något av ett antiklimax och det andra gav mer lite mer svängrum (och repliker) åt både Rourke och Paltrow (även om effekterna ser illa ut i ofärdigt skick).

9. Pineapple Express (2008)

Original: Pundarna Dale (Seth Rogen) och Saul (James Franco) hamnar mitt i en vild eldstrid mellan diverse skurkar men lyckats tillsammans med Red (Danny McBride) undkomma med livet i behåll.

Alternativ: Dale och Saul slappar i tron att alla är döda men är så pårökta att de inte hinner reagera när de ser att en skurk fortfarande lever och blir snabbt nermejade och dör.

Bättre? Det färdiga slutet där Sauls mormor dyker upp är kul men det hade kunnat bli ett mer härligt absurd och mörk (i en passande våldsam film) avslutning.

8. Butterfly Effect (2003)

Original: Tidsresenären Evan (Ashton Kutcher) inser att hans blotta existens förstört livet för samtliga människor omkring honom och går tillbaka i tiden till fosterstadiet där han stryper sig själv med navelsträngen och blir ett dödfött barn.

Alternativ: Evan väljer att aldrig bli vän med Kayleigh (Amy Smart) varpå allt löser sig. I slutscenen stöter Evan på Kayleigh på gatan med tre olika avslutande scenarior - de känner igen varandra men går vidare, de börjar prata och Evan bjuder ut Kayleigh samt Kayleigh går vidare och Evan följer efter.

Bättre? Visserligen redan ett effektivt och smått oväntat slut som dock tänjde på de trovärdiga gränserna (om än i en fantasy/sci-fi). Alternativet visar dock hur huvudkaraktären gör en uppoffring (att välja bort sitt livs kärlek) han sedan måste leva med i resten av sitt liv.

7. Ronin (1998)

Original: F.d. säkerhetsagenterna Sam (Robert De Niro) och Vincent (Jean Reno) diskuterar kuppen de utfört på ett café och inväntar IRA-agenten Deirde (Natasha McElhone), som Sam förälskat sig i men aldrig dyker upp.

Alternativ: Samma scenario där Deirdre dock dyker upp utanför caféet men väljer att gå. På vägen till sin bil blir hon dock infångad av i en förbipasserande skåpbil.

Bättre? Ett skrämmande slut som både lämnar en illa berörd och väcker en del intressanta frågor om männen i bilen och deras avsikter.

6. Little Shop of Horrors (1960)

Original: Seymour (Rick Moranis) lyckats spränga den människoätande, utomjordiska växten Audrey II och återförenas med sin älskade Audrey (Ellen Greene) som han lever lycklig i alla sina dagar med.

Alternativ: Audrey dör och Audrey II äter upp Seymour när han försöker stoppa den. Audrey II börjar säljas i flera upplagor och blir en succé. Så småningom börjar plantorna ta över världen och inte ens militären kan stoppa dem.

Bättre? Regissören Frank Oz baserade slutet på musikalen filmen bygger på men till sitt och skådespelarnas förtret fick man ersätta det med ett lyckligt efter att testpublik reagerat negativt på att hjältarna dog. Synd på ett härligt svidande, ironiskt slut och ett pampigt finalnummer.

5. Dodgeball (2004)

Original: Budgetgymmet Average Joes lag vinner spökbollsmatchen när Peter (Vince Vaughn) slår ut den elaka White (Ben Stiller) från Globo-Gym i finalen.

Alternativ: Globo-Gym vinner. Ridå.

Bättre? Elakt, oväntat och hejdlöst rolig, som en skruvad parodi på pampiga sportfilmer fast med fel vinnare. Notera Vaughns replik "You got your happy ending now, happy?" som en pik mot testpubliken som såg till att filmen fick ett förutsägbart lyckligt slut.

4. Scott Pilgrim vs. the World (2010)

Original: Scott (Michael Cera) vinner den sista matchen mot Gideon Graves (Jason Schwartzman) med hjälp av Knives Chau (Ellen Wong) men blir tillsammans med Ramona (Mary Elizabeth Winstead) som han trånat efter genom hela filmen.

Alternativ: Scott inser att Knives är hans sanna kärlek och de återförenas genom att spela arkadspel.

Bättre? Ett lite förhastat slut och regissören Edgar Wrights obeslutsamhet berodde mycket på att seriealbumet filmen bygger på inte var färdigt under filminspelningen. Filmen hade kunnat få en aning mer tyngd utan det förutsägbara och rätt konventionella slutet som föll åt den färdiga versionen.

3. Instängd (2005)

Original: Sista överlevaren Sarah (Shauna Macdonald) flyr de blodtörstiga varelserna i grottan, tar sig till bilen och åker därifrån - för att sedan vakna upp kvar i grottan med en hallucination av sin dotter.

Alternativ: Sista överlevaren Sarah (Shauna Macdonald) flyr de blodtörstiga varelserna i grottan, tar sig till bilen och åker därifrån.

Bättre? Ett fall där det råa, kusliga originalslutet faktiskt är det bästa. Men när amerikanska tittare ville ha ett lyckligt slut ändrades bioversionen i USA och ledde till en uppföljare baserad på det alternativa slutet.

2. Rambo - First Blood (1982)

Original: Rambo (Sylvester Stallone) överlämnar sig själv till Colonel Trautman (Richard Crenna) och de lämnar polisstationen tillsammans.

Alternativ: Rambo tvingar Trautman att skjuta honom genom att trycka av hans pistol mot sig själv. Rambo dör och Trautman går.

Bättre? Stallone ändrade själv slutet för tillfredställa publiken som han antog skulle sympatisera för mycket med Rambo för att inte skulle få överleva. Men där uppföljarna var mer actionpackade krigsäventyr så var originalet en mer allvarlig thriller om hur Vietnamkrigets psykologiska påverkan på dess soldater och det ursprungliga, klart tyngre slutet hade passat det temat bättre.

1. Farlig förbindelse (1987)

Original: Psykopaten Alex (Glenn Close) som förföljt och trakasserat sin gifta älskare Dan (Michael Douglas) gör ett ovälkommet hembesök som slutar med en vild fight i badrummet där Dans hustru Beth (Anne Archer) skjuter ihjäl Alex.

Alternativ: Alex iscensätter mordet på sig själv genom att ta sitt eget liv och får det att se ut som Dan är den skyldige varpå han grips och förs bort av polis mot en osäker framtid.

Bättre? Close, som gjort grundlig research för rollen som psykiskt instabil, protesterade själv högljutt när man efter negativ respons från testpublik (som ville att hustrun skulle få revansch) beslöt sig för att ändra slutet till en 80-talstypiskt, våldsammare final i skräckfilmsstil. Originalslutet är definitivt mer psykologiskt effektivt, obehagligt och t.o.m. poetiskt.

Andra filmer med alternativa (inte alltid bättre) slut:

1408, Clerks, Die Hard - hämningslöst, Karate Kid, I Am Legend, Clash of the Titans, Paranormal Activity, Army of Darkness, 28 dagar senare, X-Men: The Last Stand, Rocky Balboa, Avgrunden, Salt, Titanic, Brazil, Blade Runner, Bourne Identity, Blade, Final Destination 1-3, True Romance, Fredagen den 13:e del 4, Game of Death, Illdåd planeras, Donnie Darko, Hannibal, In the Mood for Love, Boiler Room, Jag vet vad du gjorde förra sommaren, Infernal Affairs, Men in Black II, Sucker Punch, Terror på Elm street (2010), The Orphan, Sweet Home Alabama.

Läs också:

Topp 10: Inledningsscener
Topp 10: Alternativa Alla hjärtans dag-filmer
Topp 10: Skräckfilmstwistar
Topp 10: Värsta remaketabbarna

Fler topp 10-listor...

| 17 november 2013 14:01 |