The Butterfly Effect (2004)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
The Butterfly Effect är ett science fiction-drama som kretsar runt en pojke, Evan, och hans tre vänner. Under sin uppväxt drabbas Evan av en rad blackouter som han senare i livet lär sig få användning av. Det visar sig att Evan funnit ett sätt att resa i tiden.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE BUTTERFLY EFFECT

Cool och skrämmande - trots skådespelarna
Ända sedan trailern till ”The Butterfly Effect” kom visste jag att det här skulle bli en intressant film. Ashton Kutcher och Amy Smart– två mediokra komediskådisar, i en psykologisk thriller? Det var man ju bara tvungen att se med egna ögon.

Men låt oss nu inte gå in på skådespelarinsatserna alltför mycket. Jag vill helt enkelt inte avskräcka er från att se denna film, som helt rätt visade sig vara väldigt intressant – och en stor överraskning. ”The Butterfly Effect” är enligt mig är en av de bästa thrillers på länge.

Kutcher spelar Ewan, en grabb med en tuff uppväxt som satt sina spår. Alla traumatiska minnen från barndomen, från oskyldiga busstreck som gått snett till övergrepp och misshandel, har hans hjärna ersatt med blackouts. I terapisyfte har han sedan sju års ålder fört dagbok, för att senare försöka minnas det han undermedvetet trängt bort. I vuxen ålder upptäcker Ewan att han, genom att läsa i sina dagböcker och koncentrera sig riktigt riktigt hårt, kan gå tillbaka i tiden och rätta till saker och ting (Ja, jag vet, det låter superkorkat. Men var inte så kinkig nu och läs vidare…). Men självklart kan man inte ändra på det förflutna utan att det påverkar framtiden, vilket Ewan snart lär sig.

En övernaturlig story som denna hade lätt kunnat floppa rejält. Och medan kritikerna inte är speciellt förtjusta i ”The Butterfly Effect”, kan jag lugnt säga att det var en positiv överraskning. Den skrämde helt enkelt skiten ur mig. Jag satt som fastklistrad redan i första akten, då regissörerna på ett snyggt ocheffektfullt sätt växlar mellan till exempel lugna trevliga samtal och oväntat intensiva scener med diverse våldsinslag. Snacka om hoppa-till-effekter. Tack vare schyssta specialeffekter och oväntade plot-twists blir filmen en stark och minnesvärd upplevelse.

Emellanåt känns det konstigt att se den påtända slackern från ”Dude, where’s my car” och den hämndlystna helikopter-flygande tjejen från ”Rat Race” i de seriösa roller de har här. Det är väl iochförsig en underdrift - man kan inte ta dessa två på allvar. Jag satt och kisade vid ett tillfälle och såg hur lika de var paret från ”Smekmånaden”… Det är väl tur att karaktärerna under en stor del av filmen spelas av yngre (och duktigare) kopior. Ashton och Amy – snälla, håll er till komedier i fortsättningen. Om ens det.

Och ni som vill se ännu en riktigt cool och skrämmande thriller av "Final Destination 2":s skapare (och kan stå ut med huvudrolls-innehavarna), missa inte ”The Butterfly Effect”!

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Trebag
Denna var i många år min favoritfilm. Sedan dess har jag sett mycket fler och bättre filmer men jag älskar den. 5/5.
Onge
En mycket bra film med ett suveränt skrivet manus.
4/5
Krippa
Gillade denna film sjukt mycket! En stark 4/5.
Visa fler (20)

Veckans populära filmer

Visa fler