Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 april 2022 | 21:00

"Top Gun: Maverick" spelade in 800 timmars material

Det är 798 timmar som vi aldrig får se.
Vid en vanlig filminspelning blir det givetvis en hel del klipp och scener som publiken aldrig får se. Men frågan är om inte "Top Gun: Maverick" tar priset. Regissören bakom det nya pilotäventyret med Tom Cruise berättar att han fick med sig runt 800 timmars filmmaterial in i klipprummet:
 
- På en arbetsdag på 12-14 timmar får du kanske 30 sekunder bra material. Men det var svårt att fånga. Det tog helt enkelt lång tid att få ihop allting, det krävdes många månader uppe i luften. Vi filmade lika mycket som de tre "Sagan om ringen"-filmerna tillsammans. Jag tror det blev 800 timmars film, säger Joseph Kosinski till Empire
 
Att fånga stridsplan in action var bara en del av utmaningen. Kosinski behövde också lära sina skådisar att hantera kamerautrustning själva - då de behövde filma inuti cockpits där det inte fanns plats för ett kamerateam. Tom Cruise berättar:
 
- Vi behövde undervisa våra skådisar om ljussättning, foto och redigering. Jag behövde lära dem hur man sätter på och stänger av kameran, och om kameravinklar och linser. Vi hade inte obegränsat med tid i de där planen. Om de flög upp i 20-30 minuter gällde det att de fick bilderna vi ville ha.
 
 
I "Top Gun: Maverick" återvänder Tom Cruise i rollen som Pete Mitchell, den kaxige stjärnpiloten som nu ska undervisa en grupp yngre Top Gun-kadetter. Kosinski regisserar uppföljaren till Tony Scotts "Top Gun", 1986 års mest inkomstbringande biofilm. 
 
Filmen får sin världspremiär på filmfestivalen i Cannes innan den flyger in på svenska biodukar, den 25 maj. 
| 15 april 2022 21:00 |