Film

Skribent

Mats Karlsson

14 juli 2010 | 15:39

Tom Cruise - en falnande stjärna

Den forne Top Gun-skådisens stjärnstatus verkar ha falnat och nu spekulerar filmbolagen om han kan vara slut som boxofficehjälte.

Tom Cruise inledde sin skådespelarkarriär med filmen "Kärlek utan gräns" i regi av Franco Zeffirelli, men hans stora genombrott kom i "Top Gun". Efter det har han medverkat i många kassuccéer såsom "Color of Money", "Rain Man" och givetvis "Mission: Impossible"-filmerna. På 90-talet var en av de högst betalda skådepelarna med en genomsnittslön på 15 miljoner dollar.

Med idag verkar inte Tom Cruise ha samma dragningskraft. Man kunde notera att Cruises stjärnstatus hade falnat i "Valkyria" som "endast" på världsbasis spelade in 200 miljoner på en budget av 75 miljoner dollar. Men den bioaktuella "Knight and Day" ser det ännu värre ut som till dags dato har spelat in 101 miljoner dollar världen över. Filmen har dessvärre en ganska hög budget på 117 miljoner dollar och att filmbolagen känner sig lite nervösa är förståeligt.

Innan premiären av "Knight and Day" avslöjade Deadline att filmbolaget Paramount inväntade boxofficesiffrorna för "Knight and Day" innan de beslutade hur det skulle bli med kommande "Mission Impossible 4". Om biosiffrorna skulle antyda på att Tom Cruise inte är lika het längre hade de en "katastrofplan" i bakfickan att plocka fram. Den gick ut på att ta in en ny och hetare förmåga in i filmen som i så fall skulle bli Cruises hjälpreda för att säkerhetsställa kassasuccéen.

Nu med facit i hand vet vi att "Knight and Day" inte levde upp till filmbolagets förväntningar och så sent som igår bekräftade Hollywood Reporter Paramounts tveksamhet för Tom Cruise stjärnglans. Nu skriver de att Cruise får spela rollen om "Knight and Day" spelar in minst 200 miljoner dollar världen över. Det kan bli tufft för filmen att nå upp till dem siffrorna som idag bara har kommit halvvägs.

Så varför är inte Tom Cruise lika het längre? Är det på grund av hans privatliv med scientologi och förhållandet med Katie Holmes? Eller är det helt enkelt så att han väljer fel filmprojekt att jobba med? För min del tror jag mest på att det beror på att han är förverkad i branschen. Folk är ombytliga och ingen skådespelare ligger högst upp i toppen hur länge som helst. Idag har vi stjärnor om Leonardo DiCaprio, Shia Labeouf, Will Smith och givetvis Twilight-stjärnorna som är betydligt hetare. Den gamle gode Cruise är nog helt enkelt inte så spännande längre.

Dock vill jag påpeka att han fortfarande är en riktigt bra skådespelare, men som vi vet räcker inte det i dagens Hollywood. Det gäller dessutom att kunna trycka på rätt knappar.

| 14 juli 2010 15:39 |