Film

Skribent

MovieZine

7 augusti 2018 | 09:00

Tio filmer i tävlan på Carl International Film Festival

Sveriges yngsta filmfestival går av i stapeln i Karlskrona 24–29 augusti 2018.
För andra året i rad får filmfantaster en anledning att besöka Karlskrona. Nu presenteras programmet för Carl International Film Festival, som startar om drygt två veckor.

Festivalens filmpremiärer kommer från Östersjöregionens tio länder (Tyskland, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland och Polen). Tio av filmerna visas inom tävlingsprogrammet Baltic Sea Competition.

Programmet bjuder bland annat på svenska premiären av Christian Petzolds ("Barbara") nya film "Transit" om en ung judisk man som försöker undfly de tyska trupperna men fastnar i Marseilles. I Elizaveta Stishovas "Suleiman Mountain", som får nordisk premiär under festivalen, sträcker vi oss ända till Kirgizistan där ett heligt berg står i centrum för ett besynnerligt triangeldrama.

Med i tävlingen är också det polska dramat "Nina" som hade sin världspremiär under International Film Festival Rotterdam tidigare i år. I filmen möter vi Nina och Wojtek som i sin kamp att rädda relationen desperat försöker bli gravida.

Festivalens invigningsfilm är svenska "Gräns" av Ali Abbasi, baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist. Filmen kammade hem priset för Bästa film i sektionen Un certain regard under filmfestivalen i Cannes tidigare i år.
 
– Under årets Carl International Film Festival tar vi ett fast grepp kring våra värdeord öppenhet, frihet och fred. Det är valår och vi vill lyfta betydelsen av att värna våra demokratiska grundvärderingar i en tid där man i världen, Europa och även Sverige kan se dessa försvagas. Vi presenterar ett fantastiskt program med flera seminarier, filmer och andra programpunkter där vi på olika vis belyser detta, säger Henrik JP Åkesson, festivalchef.

Samtliga filmer i Baltic Sea Competition

A Moment in the Reeds (Finland, Mikko Makela)
Gräns (Sverige, Ali Abbasi)
Breathing into Marble (Litauen, Giedrė Beinoriūtė)
Denmark (Danmark, Kasper Rune Larsen)
Foam at the Mouth (Lettland, Jänis Nords)
Going West (Norge, Henrik Martin Dahlsbakken)
Nina (Polen, Olga Chajdas)
Suleiman Mountain (Ryssland, Elizaveta Stishova)
The Manslayer / The Virgin / The Shadow (Estland, Sulev Keedus)
Transit (Tyskland, Christian Petzold)
 
Carl International Film Festival pågår mellan 24-29 augusti.
| 7 augusti 2018 09:00 |