Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 juli 2011 | 22:20

Tio bästa filmflatorna

Vi listar de tio bästa flatorna från filmens värld som var och en har lämnat bestående intryck efter sig. Är din favorit med?

Det tog fram till år 2011 för att Sverige skulle få sin första, vuxna flatfilm "Kyss mig". Däremot har flertalet lesbiska (och bisexuella) karaktärer förgyllt filmdukar under flera år och dem vill vi hylla. Här är de mest minnesvärda tjejerna som gillar tjejer från filmens värld.

1. Millenium-trilogin

Lisbeth Salander (Noomi Rapace)

Rapace fick ett välförtjänt genombrott med Stieg Larssons numera ikoniska hacker som tar sig an både våldtäktsmän och seriemördare. En tanig, piercad punkare ska ha cred när hon tvångstatuerar förmyndaren som utnyttjat henne eller som här, lyckas undkomma och lura sin psykotiske, Frankenstein-liknande halvbror.

2. Bound (1996)

Violet (Jennifer Tilly) och Corky (Gina Gershon)

Delad andraplats för en av de första mer kommersiella flatfilmerna där kurviga gangsterbruden Violet raggas upp av butchiga, tatuerade Corky och sedan gör en farlig kupp mot Violets drägg till kille och hans maffiagäng. Förföringsscenen är idag något av en klassiker och Tilly och Gershon två oförglömliga femme fatales.

http://www.youtube.com/watch?v=YpTF_zr7rNA

3. Monster (2003)

Aileen (Charlize Theron)

Theron gör kanske sitt livs roll med sin Oscarsbelönade tolkning av den verkliga Aileen Wuornos, en av USA:s första seriemördare som efter en trasig uppväxt och karriär som prostituerad började ha ihjäl sina kunder i slutet av 80-talet. Kärlekshistorien med Selby (Christina Ricci) visar dock en varm, mänskligare sida av Aileen, speciellt när de på rullskridskor förenas i en kyss till tonerna av Journeys "Don't Stop Believing".

4. Chasing Amy (1997)

Alyssa Jones (Joey Lauren Adams)

Alyssa gör stora flatfilmsmisstaget och byter sida när hon inleder ett förhållande med Ben Affleck! Men det är okej när Kevin Smith, under sina glansdagar, har skrivit ett så bra manus och Alyssa görs av lite bortglömda men karismatiska Adams. Ett av de bästa ögonblicken, har Adams och Jason Lee - i en parodi på "Hajen" - diskuterandes gamla oralsexminnen.

5. Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café (1992)

Idgie Threadgoode (Mary Stuart Masterson)

Till författaren Fannie Flaggs förtret tonade man 90-talsenligt ner gaytemat men kärlekshistorien mellan kaxiga, hetlevrade pojkflickan Idgie och bästa vännen Ruth (Mary-Louise Parker) är ändå uppenbar - och vacker. Det är svårt att inte ryckas med, speciellt när de i en symbolisk kärleksscen kladdar ner varandra i ett urspårat matkrig i deras restaurangkök.

6. Set It Off (1996)

Cleopatra "Cleo" Sims (Queen Latifah)

Man gör inte en action om fyra svarta kvinnor som blir bankrånare utan en bitig, gräsrökande flata med rastaflätor. Och vem är mer lämplig än La Latifah att porträttera det allt annat än finkänsliga kraftpaketet. När planen går åt pipan och polisen ligger hack i häl är hon inte den som viftar med vit flagga direkt...

7. Gia (1998)

Gia Carangi (Angelina Jolie)

Carangi blev på 80-talet vad som anses vara världens första supermodell, men också en av första kvinnorna i USA att dö från AIDS, redan vid 26 års ålder. Jolie innan actionrullarna och adoptionerna gör sin första huvudroll som rebellen som plågades av stormiga förhållanden med både män och kvinnor, dysfunktionell modersrelation och heroinberoende.

8. Planet Terror (2007)

Dr. Dakota Block (Marley Shelton)

Blonda bombnedslaget Shelton, vars meriter innan denna begränsades till lama tonårsrullar, visade sig vara en utmärkt splatterfilmshjältinna och zombiedödare. Som Josh Brolins utsatta fru lyckas hon både hantera sprutor och ha en kärleksaffär med självaste Fergie.

9. Tillsammans (2000)

Anna (Jessica Liedberg)

Lukas Moodyssons nostalgitripp till 70-talet bjöd på många härliga karaktärer men av de mest sympatiska var nog den stackars, förbisedda feministflatan Anna alltid redo att försvara det kvinnliga könet (även bokstavligt talat) och lär upp misshandlade hemmafrun Elisabeth (Lisa Lindgren) hur man blir en självständig kvinna.

10. But I'm a cheerleader (1999)

Megan (Natasha Lyonne)

Lyonne, blondinen med raspiga rösten och stora ögonen i "American Pie", är fenomenal i den här charmiga indiefavoriten där hennes naiva hejarklacksledare skickas på antigayläger när omgivningen fruktar att hon föredrar flickor. När nyfunna kärleken ska giftas bort så dyker Megan upp i kamouflagekläder och med sina trogna pom-poms.

BUBBLARE: Streep/Moore/Kidman i "Timmarna", Catherine Deneuve i "Blodshunger", Mariel Hemingway i "Prestationen", Cher i "Silkwood", Dahlström/Liljeborg i "Fucking Åmål", Sharon Stone i "Basic Instinct", Whoopi Goldberg i "Med eller utan pojkar", Kate Winslet i "Svarta änglar", Mae Whitman i "Scott Pilgrim vs the World", Taraji P. Henson i "Smokin Aces", Paula Patton i "Precious", Alison Pill i "Milk", Judi Dench i "Notes on a Scandal", Jane Lynch i "Best in Show", Anna Faris i "May", Claire Bloom i "Det spökar på Hill House"

Vilken är din favorit?

| 28 juli 2011 22:20 |