Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 februari 2015 | 12:00

Topp 10: Bröllopsfilmer

Bröllop kan vara både roande och oroande i filmens värld. Här är några av de bästa filmerna på temat.
Ringar ska utbytas, klänningar ska passas, präster ska bokas, pinsamma tal ska hållas. Några av de mest minnesvärda bröllopen har varit på vita duken oavsett om det handlat om romantiska feelgood-komedier eller tyngre dramer med svärta och misär. Här är MovieZines lista över tio av de bästa bröllopsfilmerna.

10. The Wedding Singer


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vi behöver inte gå in på vad för slags filmer Adam Sandler gör nuförtiden. Men på 90-talet lyckades han leverera en och annan sevärd rulle och den här 80-talsnostalgiska romcomen är en av de bästa. Han är förvånansvärt charmig som välmenande men misslyckad bröllopssångare och kemin med den lika sympatiska Drew Barrymore är på topp. Lyckad kombination av sockersöt romantik och vulgär Sandler-humor med fräckt soundtrack, läcker kostym samt cameos av alla från Steve Buscemi till Billy Idol.

9. Oh, vilket bröllop

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Lite oförtjänt bortglömd kultfilm signerad den store Robert Altman. Stjärnspäckad dramakomedi där regissörens dråpliga humor kommer väl till hands när ett bröllop förenar en medelklassfamilj från Södern med en förmögen klan från Chicago. Utspelas under en dag där situationer inkluderar en biskop som glömmer sina repliker och brudgummens mormor som plötsligt avlider. I ensemblen återfinns bland annat vår svenska Viveca Lindfors samt Mia Farrow som brudens syster möjligen gravid med brudgummen!

8. Rachel Getting Married

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Klart dystrare toner i det här dramat med Anne Hathaway i en av sina bästa – och minst glamorösa – roller som den från rehab nyutsläppta systern till en blivande brud (Rosemarie DeWitt). Svartsjuka och ont, gammalt groll bubblar upp till ytan och den välpolerade familjeytan går sakta men säkert i spillror. Bonus för att 80-talsstjärnan Debra Winger gör en mindre comeback som mamman i den dysfunktionella familjen.

7. Melancholia

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

För vissa kan andras glädje och kärlek vid stundande bröllop kännas som jordens undergång. I Lars von Triers bäcksvarta drama är jordens undergång bokstavligen bakgrund till Kirsten Dunsts och Alexander Skarsgårds allt annat än idylliska kärleksceremoni. Depression och dödsångest är de ledande känslorna mellan Dunst och systern Charlotte Gainsbourg i en film som förutom utmärkt skådespeleri även förmedlar känslan av hur rätt skönt det kan vara som ogift.

6. Corpse Bride


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Innan sin orgie av filmer med Johnny Depp i lustiga hattar så höll Tim Burton sin svarta, gotiska låga flammande och kombinerade musikalisk charm med död och varelser från andra sidan i den här vackert animerade berättelsen. Ängslig man råkar oavsiktligt förlova sig med en död kvinna som tar med honom till dödsriket – där varje dag är en enda stor fest.

5. Bridesmaids

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Där vissa kanske skulle föredra den mer hysteriska svensexakomedin “Baksmällan” så känns Kristen Wiigs klockrena genombrott mer direkt passande. Tar upp både vänskap, svartsjuka, singelångest och livskriser inför stundande möhippa och bröllop. Dessutom med en av de mest hejdlöst roliga, pinsamma brudtärntal på film någonsin.

4. Bröllopsfesten


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

12 år innan Ang Lee anammade gaypubliken med “Brokeback Mountain” och blev Hollywood-älskling så gjorde han denna, sin andra långfilm som både Oscarnominerades och vann Guldbjörnen i Berlin. Lees andra film i sin ”Chinese Father”-trilogi följer en ung, homosexuell hyresvärd från Taiwan som trots pojkvän i Manhattan fejkar ett bröllop med en kvinnlig hyresgäst för att göra föräldrarna nöjda – oförberedd på att de kommer på besök för bröllopet.

3. Svart katt, vit katt

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Galna geniet Emir Kusturica följde upp sin kultförklarade ”Underground” med den här lika vansinniga men briljanta historien. För den som lyckas hänga med i den rappa storyn så återfinns ett påtvingat bröllop mellan dottern till en gangster och sonen till en småkriminell som är skyldig pengar. Både brud och brudgum ser båda åt annat håll och självklart vinner den sanna kärleken i slutet.

2. Muriels bröllop


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Toni Collette i sin första huvudroll samt genombrott är rena fyrverkerier som Muriel – en ABBA-besatt ungmö som stjäl pengar för att åka på en tropisk semester och så småningom ingår ett skenäktenskap med en simstjärna. Fantastisk charmig 90-talspärla från Australien som använder ABBA:s låtar på ett briljant sätt ”Mamma Mia” aldrig kunnat drömma om. Det härligt smaklösa bröllopet är en höjdpunkt.

1. Fyra bröllop & en begravning


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Britterna kan det där med romantik och humor. Tycka vad man vill om Hugh Grant men den här 90-talsklassikern är galet träffsäker när det kommer till allt som är kul, pinsamt, jobbigt, irriterande, underligt och alldeles underbart med bröllop och alla de relationer de innebär. Lägg till en av de bästa brittiska komediensemblerna någonsin samt Wet Wet Wets sköna cover av ”Love is All Around” och du har en klassiker som håller än idag.
| 15 februari 2015 12:00 |