Film

Skribent

MovieZine

31 augusti 2020 | 13:15

Var framtiden bättre förr? Timelessfest dammar av dystopiska klassiker

I veckan är Timelessfest tillbaka på Stockholms biografer. Temat för årets festival är "Utopi/dystopi - framtiden på film".
Timelessfest - Sveriges enda festival för klassiker och äldre filmer - tar sig i höst an temat "Utopi/dystopi". Efter en vår och sommar präglad av corona och en osäker framtid ligger fokus på framtiden på film. Hur har den skildrats genom tiderna?

Bland höjdpunkterna du kan se på vita duken finns klassiska framtidsskildringar som "Metropolis" från 1927, den oemotståndligt skruvade "Delikatessen" (1992), anime- och cyberpunkklassikern "Akira" (1988) och Barbara Lodens banbrytande "Wanda". Bland nyare filmer hittas Duncan Jones "Moon" (2009) och Alex Garlands "Ex Machina" (2014).

Dessutom väntar ett tvåkvällars-maraton med filmer av kultregissören Alejandro Jodorowsky vars vilda fantasi har satt klara spår i popkulturen de senaste 40 åren.

- Vi befinner oss i en tid då perspektiv behövs. I filmhistorien kan vi hitta en rad mångfacetterade perspektiv och projektioner på vår framtid som ger fantastiska möjligheter för intressanta samtal och debatter om var världen befinner sig idag och vart den är på väg. Det kanske mest intressanta med science fiction och framtidsskildringar i ett bredare perspektiv är förstås att de oftast säger mer om tiden där de uppkom än det som komma skulle, säger festivalens arrangör Jakob Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Timelessfest äger rum från onsdag 2 september till söndag 6 september på utvalda biografer i Stockholm, samt online på Draken Film. Se årets program här...
| 31 augusti 2020 13:15 |