KRÖNIKA

Skribent

Gäst

3 juli 2018 | 15:00

"Timeless" - en tv-serie värd att få fortsätta

MovieZines gästskribent EliSophie Andrée vill återse en av 2010-talets mest adrenalinpumpande tv-serier.
Tidsresor.

Starka skådespelarinsatser.

Ett skitbra, välskrivet manus. (Visst, det är lite klichéaktigt ibland.)

Snyggt foto.

Otrolig kostymdesign. (Jag vill hångla med kostymansvariga för huvudkaraktärens Lucys klänningar á la 1800-tal är det vackraste jag sett. Någonsin.)

En historielektion inbäddad i varje avsnitt.

Visst låter det som ett recept för en lyckad tv-serie? För en tv-serie som borde få lov att fortsätta? För en tv-serie som inte borde bli nedlagd efter två ynka säsonger, där dessutom den andra säsongen avslutas med en cliffhanger av guds nåde.

Men nej, NBC har nu valt att efter två briljanta säsonger lägga ner "Timeless". Detta trots en otroligt stor fanbase, en fanbase kallad Clockblockers, som var så pass högljudda att när "Timeless" lades ner redan efter första säsongen så blev den förnyad redan inom loppet av tjugofyra timmar för att stilla fansens hunger. Men denna gången verkar fansens skrik på hjälp inte kunna rädda dem - och frågan är egentligen, varför?
 
 
För "Timeless" är en genuint bra tv-serie. Det är en tv-serie som är modern, både inom CGI:in men kanske framförallt gällande castingen och hur den är skriven. "Timeless" är en frisk fläkt inom en tv-serie och filmvärld som annars kan vara ganska rutten, mansdominerad och framförallt: vit.

Men inte här, här är det Lucy, huvudkaraktären, historiker, kvinna och smart som fan. Sedan så är det Rufus, ingenjören som skapar en tidsmaskin, som är mörkhyad. Och slutligen så är det min personliga favorit, den fantastiska och kvicka Jiya, med sina rötter i Libanon. Nu kanske någon tycker att jag är en SJW, eller dryg, men för mig så är detta någonting otroligt viktigt i en tv-serie, att se sig själv representerad, att inte vara en damsel in distress, utan för en gångs skull vara den smarta historikern och den med koll på läget.

Därför känns det kanske som en ännu större sorg över faktumet att "Timeless" blir nedlagd, även om jag förstår att NBC tänker ur en vinstdrivande vinkel, och då räknas ju varken jag eller mina Clockblocker-polare in, som för knappa två veckor sen plöjde igenom hela säsong ett och två på Viaplay. NBC:s plan för att göra alla nöjda är en avslutande film på två timmar, men för vem som helst som har sett "Timeless" vet även att detta är fullt omöjligt och ett slag i ansiktet för manusförfattarna, vilka lösa trådar ska de avsluta?
 
 
Vart ska de resa i tiden? Hur ska de göra med faktumet att Lucy och Wyatt plötsligt har två stycken dubbelgångare? Eller vad de nu är? Och kommer Flynn någonsin att få återse sin familj? Vem som helst skulle egentligen kunna räkna ut att det inte går att göra en avslutande film på två timmar när varje enskilt avsnitt har varit på cirka en timme. Och då har det gått snabbt i svängarna ibland, minst sagt.

För visst, "Timeless" har sina brister. Exempelvis tvånget att trycka in en kärlekshistoria mellan Lucy och Wyatt (Suck. Spare me please.) eller faktumet att Matt Lanter inte är en så jättebra skådespelare (jag menar, varje gång hans ansikte dyker upp på skärmen så ser jag bara Edward Sullen från "Vampires Suck".) Men nämn en tv-serie som är felfri, som om att det inte finns vissa "Game of Thrones"-avsnitt som är så långsamma att det går att sova
sig igenom 97% av det utan märkbar påverkan.

Så, Netflix, Hulu och Amazon, tiden är inne för att plocka upp en av 2010-talets mest adrenalinpumpande tv-serier, för "Timeless" förtjänar en avslutande säsong.

EliSophie Andrée

Om skribenten: Från Helsingborg, född 1996. Har studerat Skrivarlinjen på Albins Folkhögskola (fd. Fridhem) och påbörjar i höst filmmanusutbildningen (kandidat) vid Stockholms Dramatiska Högskola. Favoritfilmer är “Moulin Rouge”, “Baby Driver” och “I, Tonya”.
 
| 3 juli 2018 15:00 |