Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

14 maj 2017 | 18:00

NBC ändrar sig om nedlagda "Timeless" - får ny säsong ändå!

Den senaste veckan har inom tv-världen beskrivits som ett "blodbad". NBC, CBS, Fox och ABC samt deras systerkanaler har på löpande band lagt ned den ena serien efter den andra. En av de produktioner som fick beslut om att packa ihop sina grejer och söka sig vidare var "Timeless" hos NBC; som nu återupplivas bara ett par dagar senare och istället får en ny säsong 2018.
Anledningen till att NBC, CBS, Fox och ABC har gått loss med nedläggningar och förlängningar av serier under de senaste dagarna beror på vad som händer nästa vecka. Mellan måndag och torsdag äger "Upfronts" rum i New York, där "The Big Four" (kanalerna ovan alltså) ska presentera sina höst-tablåer på tv. 
 
För att kunna göra plats för sina nya satsningar av olika serier, i jakten på nästa succé, behöver det rensas bland deras redan befintliga produktioner. På grund av en något sviktande prognos för reklamintäkter har kanalerna varit extra hårda i år mot de serier som inte lär ge tillräckligt hög avkastning. Det handlar alltså inte bara om antalet tittare en serie har. Rätt åldersgrupp på tittarna, huruvida kanalen äger serien och utvecklat den själv eller bara distribuerar den, om kanalen har möjlighet att tjäna pengar på det serien drar in på internationella marknader och så vidare - är lika viktigt när en series vara eller icke vara ska beslutas.
 
För den intresserade har jag satt ihop en lista på drygt 170 seriers öde, där du kan stämma av om dina favoritserier överlevt de senaste dagarna eller inte.
 
 
När "Timeless", som under året rullat hos NBC, inte fick förnyat förtroende var det en chock för många av seriens fans. Med en relativt stor skara hängivna följare både inom USA och internationellt (här i Sverige finns serien tillgänglig hos Viaplay) tycktes en ytterligare säsong vara så gott som klar för många. Problemet här är att det är Sony TV som producerat serien och äger den till hälften tillsammans med NBC (som fått äran att distribuera). 
 
Det sades innan "Timeless" lade ner att Sony TV hade erbjudit NBC att först få tjäna pengar av serien - de skulle bara plocka ut en vinst om NBC kunnat göra det. Ändå valde NBC att lägga ner produktionen... troligtvis för de velat hitta en ny serie som de antingen inte äger men kan tjäna stora reklampengar på genom höga tittarsiffror, alternativt en egenproducerad serie som de kan sälja vidare internationellt och få 100% av vinsten för vid dem försäljningarna.
 
USA Today annordnar varje år en "Rädda våra serier"-omröstning där "Timeless" slutade som vinnare där den enda konkurrenten som ens var i närheten var Sherlock Holmes "Elementary" (som också blivit förnyad). Denna vinst som bevisade fansens kärlek samt att Sony TV säkerligen jobbat på bakom stängda dörrar, ledde slutligen till att tidsresedramat "Timeless" kunde återuppstå från de döda!
 
 
"Timeless" är en serie som jag själv har följt och verkligen uppskattat. Upplägget ser ut ungefär såhär: En ond forskare snor en tidsmaskin och dess pilot och försöker, av en anledning jag inte vill avslöja, att hänsynslöst ändra på vår historia. Vår trio bestående av en militär, en historiker och en tidsmaskinspilot reser till samma ögonblick i historien i hopp om att kunna bevara vår historia som den är.
 
Serien har blivit hyllad av historiker och fans världen över för hur väl de historiska händelserna beskrivits. Varje avsnitt berättar händelserna kring olika viktiga delar av vår historia och låter oss träffa alla möjliga historiska figurer. En underhållande och enormt lärorik serie har tack och lov räddats från galgen.
 
Seriens skapare meddelade glädjande att serien hade blivit räddad genom en tweet på Twitter, där han skrev att de hade åkt tillbaka i tiden och korrigerat NBC:s misstag. "Timeless" dyker upp någon gång under våren/sommaren 2018 med 10 nya avsnitt! 
| 14 maj 2017 18:00 |