Film

Skribent

Alexander Svensson

18 september 2023 | 11:45

Tim Burton surar fortfarande över Superman-filmen han aldrig fick göra

Den välkände regissören är också missnöjd med Nicolas Cages cameo som Superman i "The Flash".
År 1998 gjordes nästan något som kunde ändrat filmhistorien: Tim Burton och Nicolas Cage skulle göra en Superman-film ihop. Titeln på filmen var "Superman Lives", och Cage skulle gjort huvudrollen, med Burton som regissör. Men, kort innan inspelningsstart valde Warner Bros att dra i handbromsen, och ett års möda blev reducerat till en rolig bit filmtrivia.
 
Tim Burton har varit och pratat av sig hos British Film Institute, och bland annat avslöjat sina tankar om att Nicolas Cage tidigare i år dök upp i en oväntad cameo som Superman i “The Flash”. Burton är inte överdrivet förtjust, och drar en parallell till den allt större roll som A.I spelar i Hollywood, något han varit kritisk mot tidigare.
 
- Det blir ytterligare en AI-grej, och det är skälet till att jag tror att jag är färdig med filmbolaget. De kan ta det du arbetat med, Batman eller något, och kulturellt appropriera det, eller vad du nu vill kalla det. Även fast du är en slav åt Disney eller Warner Bros, de kan göra vad de vill. Så på senare år befinner jag mig i en tyst revolt mot alltihop.
 
Burton fick iallafall regissera "Batman" med Michael Keaton.
 
Cages cameo i “The Flash” verkar vara tänkt som en homage till den film Burton aldrig lyckades göra: Superman ser till och med ut som Cage skulle ha gjort i “Superman Lives”. Men Burton verkar inte känna att hans vision med "Superman Lives" blivit verklig för det.
 
- Jag ångrar ingenting. Jag säger såhär: när man jobbar så länge på ett projekt och det inte blir av så påverkar det en för resten av livet. Man blir engagerad i saker, och varje sak är en okänd resa, och den var inte där ännu. Men det är en upplevelse som aldrig riktigt lämnar en, säger Burton om filmen.
 
Att döma av Tim Burtons kommentarer lär vi förmodligen aldrig få veta hur en “Superman”-film från honom sett ut, trots att “Superman Lives” fortfarande spökar hos honom.
 
Nästa gång vi får se Superman på vita duken blir (om allt går som planerat) i James Gunns "Superman: Legacy" 2025, där David Corenswet kommer axla den röda manteln.
| 18 september 2023 11:45 |