toronto 2023

Skribent

Alexander Kardelo

11 september 2023 | 13:00

Premiär för "Tillsammans 99" - varma recensioner när Moodysson släpper uppföljare

Alla som gillade "Tillsammans" kommer ha lika trevligt igen med färgstarka karaktärer och många skratt. Nu har de första kritikerna sett Lukas Moodyssons nya.
I Lukas Moodyssons andra långfilm "Tillsammans" (2000) fick vi besöka ett kollektiv av sköna outsiders i 1970-talets Stockholm. Nästan 25 år har passerat när regissören återvänder för att se vad karaktärerna har för sig med millennieskiftet runt hörnet. Shanti Roney, Gustaf Hammarsten och Anja Lundqvist är några av skådespelarna som upprepar sina roller.
 
"Tillsammans 99" har just premiärvisats på Toronto Film Festival, och de allra första recensionerna vittnar om en melankolisk återförening.
 
"Det är oklart om "Tillsammans 99" fungerar som en fristående film om man är obekant med originalet. Det är faktiskt lätt att föreställa sig tittare som blir oberörda av att se åldrande radikaler arbeta sig genom gamla problem och samtida kriser. Men alla som fortfarande gillar "Tillsammans" kommer bli milt förtjusta i otaliga återkopplingar", skriver Indiewire.
 
"Precis som i första filmen balanserar Moodysson den stora ensemblen väl, och ger varje skådespelare tillräckligt med speltid för att ge sin karaktär realism, och förmedla tidens gång."
 
 
"Möjligheten att spendera mer tid med dessa färgstarka, levande karaktärer kommer att vara det incitament som arthouse-publiken behöver, och varma recensioner bör bara ytterligare höja profilen för denna bitterljuva uppföljare", enligt Screen. Recensenten tillägger:
 
"De lättsamma skratten är många när den stora ensemblen återupprättar sina karaktärers säregna interpersonella dynamik. Men det finns också mörker och hjärtesorg."
 
"Tillsammans 99" får svensk biopremiär den 13 oktober.
| 11 september 2023 13:00 |